Informatie over bolvormen

Bolvormen zijn in vele tuinen erg gewild. Het zijn in bolvorm gesnoeide struiken die deze vorm behouden doordat ze regelmatig gesnoeid worden. Er kan van verschillende soorten struiken een bolvorm gemaakt worden, maar lang niet alle. De soort moet zich goed lenen om in vorm te laten snoeien. Daarnaast zijn bijna alle bolvormen gemaakt van soorten die groenblijvend zijn, zodat de plant ook in de wintermaanden zijn sierwaarde behoudt. Buxus was de meest toegepaste soort bolvorm, maar vanwege de komst van de Buxusmot is het helaas uit de gratie geraakt. Gelukkig zijn er andere soorten ook prima geschikt om in bolvorm te snoeien. De Ilex crenata (Japanse Hulst) lijkt qua uitstraling het meeste op de Buxus, maar ook een Taxus bolvorm kan een goede optie zijn. 

Bolvormen planten

Bolvormen kunnen op vele plaatsen een mooi plekje krijgen, maar meestal komt hij in een strak aangelegde tuin met meerdere vormen en hagen het beste tot zijn recht. Ook in een voldoende grote pot kan een bolvorm een aanwinst zijn. Bijvoorbeeld links en rechts van een entree. Gebruik bij de aanplant van een bolvorm in de volle grond aanplantgrond. Dit zorgt voor een snelle ontwikkeling van nieuwe wortels. Losse grond rondom de kluit van de tuinplant is hierbij ook erg belangrijk. Graaf daarom een voldoende groot plantgat. 

Bolvormen snoeien en onderhouden

Bolvormen hebben regelmatig een snoeibeurt nodig. Om de vorm het hele jaar door mooi strak te houden, kan het beste 2 tot 3 keer gesnoeid worden. De soorten waarvan een bolvorm gekweekt is, kunnen hiertegen. Houd er wel rekening mee dat de bolvormen in de zomermaanden niet op een warm en zonnig moment gesnoeid worden. De kans bestaat dat het blad wat direct na het snoeien in het zonlicht komt te staan, verbrandt. Geef bolvormen jaarlijks voeding in de vorm van bijvoorbeeld Culterra of Koemestkorrel. Planten in een pot mogen zelfs vaker een keer extra krijgen. Dit houdt de planten gezond en mooi groen. 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.