Informatie over hibiscus

Een Hibiscus struik is een zeer geliefde plant die in vele tuinen zijn plekje veroverd heeft. Als hij maar een beetje zon krijgt, trakteert de Hibiscus u de hele zomer door op de mooiste bloemen. De Hibiscus is er in vele verschillende soorten en is een van de bekendste bloeiende planten.

 

Er zijn verschillende soorten Hibiscus. Op Tuinplantenwinkel.nl worden de winterharde soorten aangeboden; er bestaan ook soorten die geen (of slechts enkele graden) vorst verdragen. De winterharde Hibiscus voor in uw tuin is namelijk familie van de Chinese roos (Hibiscus rosa chinensis) die u misschien wel eens als kamerplant in huis heeft gehad. Hij geeft prachtige bloemen die hun oorsprong hebben in Tropische oorden. Hij staat bekend als de nationale plant van Maleisië en is ook de nationale bloem van Hawaï. In Nederland wordt de Chinese roos als kuipplant (eenjarige plant) verkocht.

 

Een soort die de laatste jaren in opkomst is, is de Hibiscus moscheutos. Deze soort is voldoende winterhard om in het Nederlandse klimaat aangeplant te kunnen worden. Hij kenmerkt zich door de bijna onwerkelijk grote bloemen en is in verschillende bloemkleuren leverbaar. Het beste kan deze soort op een beschutte plek, uit de koude wind in de winter, in de tuin geplant worden.

 

De Hibiscus bloem, prachtig en in vele kleuren

Het meest opvallende aan de Hibiscusstruik, zijn natuurlijk de grote bloemen. In de zomermaanden bloeien Hibiscus planten uitbundig! Ze zijn er in verschillende kleuren; van roze, blauw/ paarse bloemen tot zuiver witte bloemen. Daarnaast zijn er soorten die een gecombineerde bloemkleur hebben, zoals bijvoorbeeld de Hibiscus syriacus 'Hamabo' met een witte rand met donker hart. Ook de Hibiscus moscheutos (xxl-hibicus) is er in verschillende kleuren, waarvan de 'Oak Red' zelfs dieprood van kleur is.

 

Waar kunt u het beste een Altheastruik planten?

Hibiscus houdt van een zonnige plek. Ze kunnen een plek krijgen achterin de grotere border, maar ook solitair komen ze heel goed tot hun recht. Daarnaast kan deze plant ook heel goed in een pot aangeplant worden. Op die manier kan hij uw terras of balkon in de zomermaanden flink opfleuren. U kunt hem gerust in de volle zon zetten, maar Hibiscus hoeft niet persé de hele dag felle zon te hebben om uitbundig te kunnen bloeien. Een plek in de halfschaduw is ook prima.

 

Maak bij het aanplanten in de tuin een ruim plantgat in de volle grond. Maak ook de bodem van het plantgat goed los. Zo kan eventueel teveel aan water tijdens natte periodes goed de grond in trekken. Gebruik tijdens het zetten aanplantgrond. Vermeng dit met de aarde die u gebruikt voor het opvullen van het plantgat. De aanplantgrond zorgt voor een goede start van de wortels. De jonge hibiscus ziet eruit als een klein struikje, maar houdt er rekening mee dat de Hibiscus uit kan groeien tot een struik van zo'n anderhalve meter hoog. Hij groeit meer in de hoogte dan in de breedte en is daarnaast goed te snoeien. Als u de Hibiscus geplant heeft kunt u hem eventueel later nog wat extra bij mesten. De Altheastruik kan tegen zeewind en luchtverontreiniging en voelt zich daardoor overal in Nederland en België thuis.

 

Wanneer een Hibiscus snoeien?

Mocht de Hibiscus plant na een aantal jaar te hoog worden, dan kan Hisbiscus prima gesnoeid worden. Zo houdt u hem eenvoudig in model en op de gewenste hoogte. Snoei bij voorkeur na de bloei of in het vroege voorjaar. De XXL hibiscus dient na de winter meestal tot bijna op de grond terug gesnoeid te worden, omdat de takken tijdens strenge vorst invriezen. Heeft de plant last van gele bladeren of verwelkende bladranden op de oudere bladeren dan kunt u de Hibiscus wat bijmesten met een kaliumhoudende kunstmest.

 

Hibiscus soorten

De Nederlandse naam van een hibiscus is Altheastruik. Struiken worden ook wel heesters genoemd. Een hibiscus is een prachtige struik en vormt een mooie toevoeging aan elke tuin. Hij brengt in de zomermaanden volop kleur. Er bestaan ook Hibiscus op stam en een hibiscus boom is misschien wel de boom met de meeste bloemen van allemaal. Welke variant u ook kiest, de Hibiscus struik houdt van een zonnige standplaats. De Nederlandse naam van Hibiscus is Althaeastruik. Een Hibiscus is daarnaast altijd een bladverliezende struik.

 

Veelgestelde vragen over Hibiscus:

Is de hibiscus winterhard?

Antwoord: Ja, een Hibiscus syriacus is een winterharde struik. De Hibiscus XXL, ofwel Hibiscus moscheutos, is wat gevoeliger en dient in de winter niet te nat te staan. Let wel op dat de Hibiscus wat later uitschiet in het voorjaar.

 

Wat is de beste plek voor een hibiscus?

Antwoord: Hibiscus staat graag op een zonnige plek in de border. Geef hem voldoende ruimte zodat hij mooi uit kan groeien.

 

Kan een hibiscus in de zon?

Antwoord: Ja, de Hibiscus staat graag in de zon.

 

Hoe verzorg je een hibiscus?

Antwoord: Hibiscus syriacus hoeft niet gesnoeid te worden, dit mag wel. De Hibiscus moscheutos dient in het voorjaar net boven de grond terug geknipt te worden, hij zal daarna opnieuw uit de grond uitschieten.

 

Hibiscus is een winterharde struik voor de tuin met een rijke bloei in de zomer en het najaar

 

Inspiratie Hibiscus:

Hibiscus bloeit in vele kleuren zoals roze, wit, blauw, paars, tweekleurig of zelfs met gevulde bloemen

 

De Albizia 'Summer Chocolate' heeft roodbruin blad en geeft een extra sierwaarde aan de bijzondere boom.

 

De bloemen van hibiscus zijn vrij groot of zelf heel groot bij hibiscus xxl en geven de tuin een tropisch of Mediterraans tintje

 

Albizia groeit later breed uit en heeft mooie opvallende bloemen. 

 

Hibiscus xxl is enorm in opkomst en gedraagt zich meer als een vaste plant die ieder jaar opnieuw groeit

 

De pluizige bloemen ofwel bloesem van de Albizia geeft een bijzondere sfeer. 

 

Hibiscus syriacus

De oorspronkelijke Hibiscus syriacus groeit dus alleen in Tropische omstandigheden en de mooiste bloemen groeien vaak aan eenjarige zomerbloeiers. De laatste zult u elk jaar weer opnieuw moeten kopen en aanplanten om een mooi resultaat te krijgen. Ook op vakantie in Spanje, Italië of Portugal heeft u vast de mooiste bloemenpracht op de foto gezet.

 

Het liefst wilt u dit natuurlijk ook in uw eigen tuin, maar de bloemen die uit het gebied rond de Middellandse zee komen, zijn vaak niet bestand tegen de Nederlandse kou. Een Oleander zult u bijvoorbeeld in de winter binnen moeten zetten om hem in het voorjaar weer een plekje buiten te kunnen geven.

 

De Hibiscus syriacus is daarom hét winterharde alternatief voor de mooiste bloemen. U lokt ook gelijk bijen, vlinders en andere insecten naar uw tuin en geniet ondertussen van de verschillende kleuren die deze hibiscus soort te bieden heeft. De Hibiscus syriacus heeft een opgaande groeiwijze. In de breedte valt de ruimte die hij nodig heeft mee. Na de winter loopt deze XXL Hibiscus vanuit de grond weer uit. Op deze nieuwe takken komen in de zomer maanden weer bloemen te staan.

 

Populaire Hibiscus syriacus 

Een winterharde Hibiscus syriacus is te krijgen in bijna alle kleuren en u kunt ervoor kiezen om één kleur te gebruiken. Het combineren van kleuren kan ook een prachtig resultaat opleveren en de keuze hangt af van het tuinidee wat het best bij uw smaak past. De syriacus Ultramarine, Minomb of Lavender Chiffon hebben elk afzonderlijk ook weer hun unieke eigenschappen en kleuren en zijn zeker het overwegen waard bij het inrichten van uw tuin.

 

- De Hibiscus syriacus Oiseau Blue is een van de bekendste en hij valt op door zijn blauwe bloemen die verschijnen op nieuw hout.

 

- De Hibiscus syriacus Woodbridge staat ook wel bekend onder de Nederlandse naam Heemstroos en hij is te herkennen aan zijn roze bloemen met een dieproze hart.

 

- De wit-rood gekleurde bloemen van de Hibiscus syriacus Hamabo zijn het opvallendste kenmerkend van deze struik. Verder houdt ook deze hibiscus van een plekje in de zon of onder hoge bomen.

 

- Een Hibiscus die ook onder de syriacus soorten valt, is de White Chiffon. De bladeren zijn te gebruiken als decoratie en de grote bloemen aan deze plant zijn prachtig wit van kleur.

 

Hibiscus planten op stam

De Hibiscus syriacus is ook op stam te verkrijgen en dit maakt het mogelijk om te spelen met verschillende hoogtes van deze heestersoort. Zo creëert u een border waar op elk niveau bloeiende bloemen te zien zijn. Een hibiscus op stam brengt hoogte in een border, maar kan ook in een bak of pot op uw terras staan. Wanneer u dit boompje in warme zomerse periodes voldoende water geeft, wordt u beloond met een weelderige bloemenzee die u vanaf uw terras kunt bewonderen. In tegenstelling tot andere bomen die eerder bloeien, komen bij deze boom de eerste bloemen vanaf Juli tevoorschijn.

 

Een Hibiscus syriacus kopen op Tuinplantenwinkel.nl

Wanneer u elk jaar weer van bloemen in uw tuin wilt genieten, is een Hibiscus een echte aanrader. In onze webshop bekijkt u eenvoudig alle soorten, kleuren en afmetingen van deze Altheastruik. Ook een Hibiscus boom of een Hibiscus op stam behoort tot de mogelijkheden. Wij komen alle planten en bomen bij u thuis afleveren met onze eigen bezorgdienst. Wij raden aan om aanplantgrond mee te bestellen, zodat u niet zelf met zware zakken hoeft te sjouwen en gelijk alle benodigdheden bij de hand heeft.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.