Informatie over mispelbomen

Een mispelboom bloeit in mei met vrij grote, witte bloemen, waaruit kleine, goudbruine vruchten groeien met een opvallende vorm. De wilde mispel of Mespilus germanica is een erg langzaam groeiende boom met grote takken wat, zeker voor een fruitboom, zeer oud kan worden. Hij lijkt wel een beetje op een appelboom, alleen zijn de takken wat warriger en hebben ze de neiging te gaan hangen. De mispel komt oorspronkelijk van de Kaspische zee en wordt al beschreven in de tijd van de Romeinen die hem over een groot gedeelte van het Rijk verspreid hebben. Een Mispel is vergeten fruit waar veel vitamine C in zit maar wat helaas niet meer in de supermarkt of bij de groentenboer te vinden is. Gelukkig kun u heel gemakkelijk een boompje aanplanten in uw eigen tuin en dit vergeten fruit weer nieuw leven inblazen.

 

De vruchten zijn in oktober rijp maar dan nog niet eetbaar; ze smaken dan nog melig en wrang. De mispels moeten dan nog gaan fermenteren of gisten waardoor er suikers worden gevormd, die de vrucht een zoetzure smaak geven. Als de eerste nachtvorst al geweest is, is de mispel pas eetbaar. Eet hem dan snel op want kort daarna begint hij echt te rotten. Tuinplantenwinkel heeft naast de wilde mispel ook diverse soorten Mispelbomen in het assortiment:  Mespilus germanica ‘Westerveld' als miniboom, als laagstam en als halfstam; de 'gewone' Mespilus germanica als volwassen boom en de Mespilus germanica ‘Nottingham' – XL: in struik model. 

 

Standplaats voor een Mispelboom

De Mespilus germanica staat het liefst in de zon, zodat het mispel fruit goed kan rijpen. Een licht vochtige, humusrijke bodem heeft de voorkeur en stelt verder niet zoveel eisen aan de grondsoort. 

 

Mispelbomen aanplanten

Als u bij Tuinplantenwinkel.nl Mispelbomen koopt, dan worden deze altijd in pot geleverd. Dit betekent dat de boom het hele jaar door (behalve bij vorst) geplant kan worden; dus ook in de zomermaanden. Let er dan wel op dat de mispel bij warme en droge periodes voldoende extra water krijgt. De kluit is dan nog niet voldoende ontwikkeld om voldoende vocht uit de grond te zuigen. Wanneer de mispel in het najaar of winter wordt aangeplant, heeft u naar het water geven geen omkijken. Doorgaans is de grond in die periode vochtig genoeg.

 

Belangrijk is dat u voor het planten van de boom een ruim plantgat maakt, de grond goed los maakt en zorgt voor een humusrijke bodem door potgrond of aanplantgrond te mengen met de bestaande grond, eventueel aangevuld met aanplantgrond (vivimus bodemverbeteraar) voor een goede start. Aanplantgrond verrijkt de bodemstructuur en zorgt voor extra voeding voor de boom. Eén of twee boompalen met boomband zorgen ervoor dat de wortels van de boom zich goed kunnen hechten.

 

Een Mispel snoeien

Een Mispelboom is er in verschillende formaten en het hangt van het formaat van de Mespilus germanica af hoe de Mispel snoeien het beste kan. De mini-mispel is een patioboom en wordt vaak in een kuip voor op het balkon of terras aangeplant. Deze mini mispelbomen groeien heel langzaam en dan nog vrijwel alleen in de hoogte en hebben daarom nauwelijks snoei nodig. Geef de mini mispel in pot bij heet weer wel regelmatig water. Knip bij de andere soorten op een vorstvrije dag in de winter oude, uitgedroogde takken en vorm verstorende twijgen helemaal weg.

 

Mispelboom kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Wilt u Mispel fruit uit uw eigen kwekerij/tuin kunnen plukken? Dan kunt u een Mispelboom kopen in onze webwinkel. De Mespilus germanica vindt u tussen onze andere FruitbomenOok een volwassen Mispelboom komen we altijd zelf bij u thuis afleveren. Op ons bomencentrum behandelen we de boom met zorg, zodat hij tijdens het transport niet zal beschadigen. Haal deze bijzondere fruitsoort naar uw eigen tuin en koop een Mispelboom op Tuinplantenwinkel.nl. We geven ook aanplantinstructies voor het aanplanten van Bomen en Leibomen. Zo weet u zeker dat Mespilus germanica de best mogelijke start krijgt en zich thuis gaat voelen in uw tuin. 

 

Veelgestelde vragen over Mispelbomen:

Hoe snel groeit een mispel plant?

Antwoord: Deze kleine boom is een langzame groeier, het duurt dan ook wel even voordat hij zijn volwassen hoogte van 4 - 6 meter bereikt heeft.

 

Hoe groot wordt een Mispelboom?

Antwoord: Afhankelijk van de standplaats wordt deze kleine boom ca. 4 - 6 meter hoog en is daarmee uitstekend geschikt voor een kleine tuin.

 

Hoe hoog wordt een mispel?

Antwoord: Afhankelijk van de standplaats wordt deze kleine boom ca. 4 - 6 meter hoog en is daarmee uitstekend geschikt voor een kleine tuin.

 

Geeft een mispel fruit?

 Antwoord: Jazeker, een Mispel is vergeten fruit waar veel vitamine C, anti-oxidanten, mineralen en voedingsvezels in zitten. De vruchten zijn volgroeid in de herfst maar dan zijn ze nog erg melig van smaak en hard. Na een nachtvorstje verandert de kleur van groen/bruin naar donkerbruin tot roodbruin en worden de vruchten zachter en wat zoeter van smaak en kunnen ze gegeten worden.

 

Mispelbomen zijn zowel als vruchtboom en sierboom van waarde voor uw tuin

 

Inspiratie Mispelbomen:

In het najaar zijn de vruchten van mispelbomen pas rijp wanneer het een keer gevroren heeft

 

De vruchten van mispelbomen hebben een ruwe bast en hebben al direct een bruine kleur. Pas na een eerste nachtvorst ontwikkelen zich de suikers en zijn de vruchten klaar voor verwerking.

 

De bloei van mispelbomen valt in het voorjaar en bestaat uit enkelvoudige vrij grote witte bloemen

 

In het voorjaar verrast de mispelboom met vrij grote witte bloesems die verspreid aan de takken tevoorschijn komen. Wie goed kijkt ziet gelijkenis met de bloemen van rozen of een meidoorn; deze planten behoren tot een grote familie.

 

Mispelbomen zijn kleine bomen die geschikt zijn voor iedere tuin

 

Mispelbomen zijn goed te snoeien en zowel in een struikvorm als boomvorm te verkrijgen. De boom bereikt een bescheiden hoogte en daardoor is deze boomsoort toe te passen in vrijwel elke tuin. In het najaar verkleurt het blad geel tot bruin.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.