Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over mispel laagstam

Een laagstam mispel is voor zowel de bloesem als vrucht een aanwinst voor de tuin. Deze relatief onbekende fruitsoort bloeit in mei met vaak witte bloesem. De bloemen staan in enkelvoud verdeeld over de takken die in het voorgaande jaar gevormd zijn. Het blad is diepgenerfd en heeft een langwerpige vorm. In het najaar kleurt het blad vaak geel, alvorens deze afvalt. De vruchten blijven nog even hangen.

De uitdrukking "zo rot als een mispel" is vrij bekend en verwijst naar het rijpingsproces van deze vrucht. Mispels zijn te plukken in het diepe najaar. U kunt ze het beste plukken nadat de vrucht enkele keren is blootgesteld aan nachtvorst. Door de vorst begint de vrucht af te rijpen. Na de pluk dient u de vruchten ook enkele dagen vorstvrij op schaal verder af te laten rijpen. De vruchten worden dan zacht en krijgen een bruine binnenzijde. Ze worden echter verwerkt als ze nog niet rot zijn, maar eerder overrijp.

Bij een laagstam begint de kroon op een hoogte van ongeveer 40 à 50 centimeter. De plant groeit dan uit tot een grote struik of kleine boom. Het mooie is dat u de plant gemakkelijk kunt bijhouden en de vruchten moeiteloos kunt plukken.

Waar en hoe plant ik een laagstam mispel?

Deze boom verlangt het liefst een plek in de zon voor de beste vruchtdracht. Een plek in de halfschaduw/halfzon is ook prima. Elke goed doorlatende grond is prima en de Mespilus stelt weinig verdere eisen. 

U kunt deze boom het hele jaar door planten omdat wij deze in pot leveren. Alleen bij een bevroren ondergrond is dit mogelijk.

Zorg voor een voedzame bodem en een ruim plantgat. Graaf voordat u gaat planten een flink gat dat ongeveer 2 maal zo diep en 1,5 keer zo breed is als de kluit. Op die manier is de aarde rondom de kluit straks mooi los (rul). Meng door de aarde in het plantgat vervolgens wat aanplantgrond. Deze kunt u samen met de boom mee bestellen. Maak de kluit van de boom goed vochtig door deze in een emmer met water te dompelen. Vooral als u in de lente of zomer plant is dit extra belangrijk.

U kunt de boom nu planten. Zorg ervoor dat de bovenzijde van de kluit gelijk komt te staan met het maaiveld in uw tuin. De pot verwijderd u voordat u de kluit in het gat plaatst. Die is niet meer nodig. Vul nu het gat op met de uitgekomen aarde en druk deze stevig aan. Geef hierna nogmaals goed water. Als u in de lente of zomer plant is het belangrijk om de kluit vochtig te houden. Geef dan dus regelmatig water.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.