Menu
Geen producten gevonden

Informatie over buxus

Het palmboompje (Buxus) kent een lange geschiedenis. Al reeds honderden jaren wordt de plant gebruikt voor haag- en vorm snoei. Vooral in grote Franse tuinen is de Buxus rijkelijk vertegenwoordigd. De fijne vertakkingen en het frisgroene loof maken de Buxus tot een aansprekende plant. Buxus is vooral geschikt voor lage hagen, tot ongeveer 70 centimeter hoogte. Tot voor kort was de Buxus een van de meest toegepaste haagplanten in België en Nederland maar de populariteit heeft een flinke knauw gekregen sinds de plant wordt aangetast door de rupsen van de buxusmot (met 2018 als voorlopig dieptepunt). In grote kolonies kan de rups voor flinke schade zorgen met kaalgevreten buxushagen en buxusbollen tot gevolg. Voorlopig is voorzichtigheid geboden bij het toepassen van de buxusplant. Is er dan geen herstel in zicht? Gelukkig zijn vogels en andere natuurlijke vijanden van de rups steeds beter in staat de rups te vinden. Daardoor lijkt een extreme aantasting voor de toekomst deels te worden voorkomen. Een harde garantie is er echter nog niet.

Buxus alternatieven

Wat wel zeker is, is dat er veel alternatieven zijn voor de buxus die niet worden aangetast door de buxusmot of buxusschimmel. De meest gelijkende alternatieven zijn de Japanse hulst of Ilex crenata en de struikkamperfoelie of Lonicera nitida. In het assortiment van Tuinplantenwinkel.nl vindt u beide soorten terug. We bieden verschillende maten aan op onze webshop.

De buxus en de alternatieven voor buxus worden in de meeste uitvoeringen in pot geleverd en kunt u het hele jaar door aanplanten en kopen. Daarnaast zijn er een aantal planten verkrijgbaar met blote wortel of met kluit. Deze planten kunt u aanplanten in de periode tussen medio oktober en april. Voor de exacte leverbaarheid kunt u het beste de site in de gaten houden. U kunt daarnaast contact opnemen met onze klantenservice bij vragen over de beschikbaarheid.

 

Buxus wordt vaak gebruikt om borders te omkaderen

 

Inspiratie Buxus:

Buxus snoeien kan het hele jaar door maar wordt doorgaans gedaan aan het einde van juni of begin juli

 

Buxus laat zich goed snoeien en is daarom al jaren geliefd als haagplant. De snoei vindt het beste plaats rond eind juni/begin juli. Een tweede snoei kan worden toegepast in het najaar of in tijdens de winter.

Buxus wordt vaak toegepast als omkadering van een border

 

Als een lage haag kan buxus worden gebruikt ter omkadering van een border. Vaak wordt deze stijl de Franse stijl genoemd omdat ze gebaseerd is op principes die veel werden toegepast in de Franse tuinarchitectuur tijdens de 17e eeuw. Met buxus worden ook zogenaamde parterres gevormd.

 

Ook in de moderne tuinarchitectuur wordt dankbaar gebruik gemaakt van de buxus

 

Ook in de moderne tuinarchitectuur wordt dankbaar gebruik gemaakt van de buxus. De buxus kan uiteraard ook in strakke vormen worden gesnoeid.

 

Video's over Buxus:

 

 

Om een contrast te vormen met de strakke vorm van een buxushaag kan worden gekozen voor vaste planten met een wat lossere natuurlijke uitstraling zoals siergrassen en deze Calamintha nepeta.

 

 

Bij het planten van buxus kan aanplantgrond worden toegevoegd aan het plantgat. Aanplantgrond is een bodemverbeteraar die de aangroei van planten bovendien stimuleert.

 

 

Een alternatief voor buxus en ook geschikt voor blokken is de Prunus laurocerasus 'Otto Luyken'. Deze laurierstruik blijft veel kleiner en groeit compacter dan de meeste andere soorten.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.