Informatie over klimrozen

Er is niet één klimplant te vinden die zo rijkelijk bloeit in de zomer als de klimroos. In het voorjaar lopen deze klimplanten vroeg uit en zodra de knoppen verschijnen kan het feest losbarsten. Klimrozen zijn er in een kleinbloemige en grootbloemige uitvoering, van licht tot sterk geurend, in ontelbaar veel kleuren en van eenmalig zeer rijk bloeiend tot doorbloeiend van juni tot aan oktober en soms zelfs november toe (als het weer dit toelaat).

 

Op Tuinplantenwinkel.nl vindt u een ruime sortering klimrozen met verschillende eigenschappen. Neem gerust een kijkje in ons assortiment of klik meteen door naar onze doorbloeiende klimrozen, geurende klimrozen en rambler klimrozen (kleinbloemig).

 

Doorbloeiende klimrozen bloeien lang

Meest aangevraagd en het langst bloeiend zijn de zogenaamde doorbloeiende (remonterende) klimrozen. Deze rozen beginnen te bloeien in juni en zullen na hun eerste bloei opnieuw bloemknoppen vormen. Op die manier zal de roos meerdere keren per jaar bloeien. Een sterke doorbloeiende klimroos is de ‘New Dawn', een wit-roze klimroos die te koop is in onze tuinplanten webshop. Maar er zijn ook rode, roze, gele, oranje en witte doorbloeiende varianten.

 

Klimrozen met geurende bloemen

Een deel van de rozen geeft geurende bloemen. De meeste soorten zijn lichtgeurend en kunnen alleen van dichtbij worden waargenomen. Wanneer veel bloemen tegelijkertijd bloeien is de geur ook op afstand waarneembaar. De geur is enigszins afhankelijk van het weer en de fase waarin de bloem verkeert.

 

De Rambler roos, een bijzondere categorie

Rambler rozen vormen een speciale categorie van klimrozen. Deze rozen groeien het hardst en kunnen een hoogte van wel vier tot vijf meter bereiken. Ze zijn daarmee uitermate geschikt voor het laten begroeien van grote oppervlakken. Door hun weelderige groei naar alle kanten kunnen Rambler klimrozen goed grote oppervlakken bedekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hoge muur, pergola met flinke afstand tussen de palen of het dak van een oud schuurtje. Tijdens de het bloeien toont de Rambler roos grote trossen kleine bloemen. Natuurlijk is de hoogte altijd bij te stellen door de roos goed te snoeien. Naast die grote rambler rozen zijn er ook soorten die het wat rustiger aan doen zoals de Rosa ‘Guirlande d'Amour' of Rosa ‘Ghislaine de Féligonde'. Beide rambler rozen bloeien zelfs niet eenmalig maar zijn in staat om ook later in de zomer bloemen te vormen.

 

Klimrozen snoeien en verzorgen

Klimrozen zijn niet veel anders dan struikrozen alleen maken ze veel langere twijgen. Die lange ranken zijn niet zelfhechtend, waardoor een beetje hulp nodig is. U kunt de takken van deze klimplant daarom het beste aanbinden met bindbuis. Dit flexibele materiaal rekt op met de groei van de twijg en groeit dus mee. Dit kunt u samen met de klimroos bestellen bij Tuinplantenwinkel.nl.

 

Klimrozen vragen om een iets andere snoei dan struikrozen. Informatie over het snoeien van rozen vindt u terug in ons blog. Hierin bespreken we uitgebreid wat de beste snoeimethode is.

 

Soms hebben klimrozen last van luizen in de jonge scheuten. De luizen leven van de plantsappen en zijn soms erg vervelend. De plant zelf heeft er echter vaak weinig last van; hooguit treft u wat vervormde bladeren aan of een vervormde groeischeut. Bij het ouder worden van de scheut verdwijnen de luizen vaak vanzelf en is behandeling niet nodig. Op die manier doodt u ook niet de nuttige insecten die leven van de luis zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen.

 

Heeft u last van bladval door overvloedige regenval in de zomer? Knip de roos dan wat terug en mest de plant wat bij. Zo leeft hij weer gemakkelijk op. Het duurt meestal een week of drie à vier voordat de plant weer terug in bloei staat bij doorbloeiende soorten.

 

Klimrozen kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Binnen het complete assortiment klimplanten, is een grote groep klimrozen. De groep klimrozen is uitgesplitst in Doorbloeiende klimrozen, Klimrozen met geurende bloemen en rambler rozen. Of er nu een schutting, rozenboog of een rek begroeid moet worden, in dit assortiment vindt u altijd een soort klimroos die bij u past.

 

Veelgestelde vragen over Klimrozen:

Wat is de beste Klimroos?

Antwoord: De beste klimroos bestaat niet. Voor elke situatie is een andere variant het beste. Maar over het algemeen worden de Rosa 'New Dawn' en Rosa 'Zephirine Drouhin' als goede, sterke en makkelijk bloeiende klimrozen gezien.

 

Welke Klimroos bloeit het langst?

Antwoord: De groep doorbloeiende klimrozen hebben de langste bloeitijd. De eerste nieuwe bloemen verschijnen vaak in juni aan de plant. In het najaar bloeien deze klimplanten vaak nog altijd! De standplaats is vaak bepalend voor een lange bloeitijd. Plant klimrozen daarom bij voorkeur op een zonnige plek voor de langste bloeiperiode.

 

Welke maand klimrozen snoeien?

Antwoord: De takken van klimrozen kunnen het beste in het vroege voorjaar gesnoeid worden. Uitgebloeide bloemen en lichte vormsnoei kan het hele jaar door gedaan worden.

 

Hoeveel ruimte heeft Klimroos nodig?

Antwoord: Dat is per groep verschillend. Zo hebben de Rambler klimrozen met hun enorme groeikracht een flink grote ruimte nodige om goed tot ontwikkeling te kunnen komen. Een klimrek of kleine rozenboog of klein stukje muur is daarvoor niet voldoende. De meeste doorbloeiende klimrozen kunnen prima op een bepaalde grootte in vorm gehouden worden. Tweemaal per jaar een snoeibeurt is hiervoor voldoende.

 

Waar koop je klimrozen?

Antwoord: Klimrozen kopen doe je bij Tuinplantenwinkel.nl, doorbloeiend of niet en in vele kleuren (rood, wit, roze oranje, geel, etc) beschikbaar. Een aantal soorten klimrozen geuren daarnaast nog eens heerlijk! Ook voor andere klimplanten bent u bij Tuinplantenwinkel.nl aan het goede adres.

 

Hoe plant je het beste een Klimroos?

Antwoord: Klimrozen kunt u het beste in de volle grond planten. Zorg voor een losse en humusrijke grond en gebruik aanplantgrond in het plantgat voor een goede start van het wortelgestel van de klimroos. Geef de planten het eerste jaar na aanplant voldoende extra water tijdens warme en droge periodes. Daarnaast bevordert een jaarlijkse gift organische meststof (bijvoorbeeld Culterra of Koemestkorrel) de bloei en het behoud van een gezonde plant.

 

Klimrozen zijn verkrijgbaar in grootbloemige en kleinbloemige varianten

 

Inspiratie Klimrozen:

Klimrozen zorgen voor een romantische sfeer in een doorgang in de tuin

 

Klimrozen zijn ook geschikt om rond een pergola te laten groeien. Bindt deze vast met binddraad want rozen zijn geen zelf hechtende planten.

 

Klimrozen kunnen worden toegepast als afscheiding tussen gedeeltes van de tuin

 

Met klimrozen krijgt u erg veel kleur in de tuin.

 

In combinatie met vaste planten en bomen zorgen klimrozen voor een kleurrijke tuin

 

Klimrozen bloeien van alle klimplanten het langste. Doorbloeiende klimrozen bloeien vanaf juni tot in september.

 

Video's over Klimrozen:

 

 

 

Meer informatie in de filmpje over ons assortiment rozen. 

 

 

 

Bindbuis is erg gemakkelijk om af en toe de klimrozen wat te sturen. 

 

 

 

Gebruik aanplantgrond voor een goede start van een klimroos.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.