Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over steeneik

De Steeneik heet ook wel Quercus Ilex. Van oudsher groeit de Steeneik in landen rond de Middellandse zee en in het zuiden van Engeland. Daar kan deze boom wel 25 meter hoog worden. In minder warme streken groeit de Steeneik meer als grote struik of kleine boom. Het is een groenblijvende boomsoort. De stam is eerst glad en donkergrijs, later ontstaan er ondiepe groeven.

 

De takken van jonge bomen zijn geel viltig. De oude takken buigen door en vormen zo een brede kroon. Het blad is leerachtig en scherpgetand, zoals bij hulst. Tijdens de bloei vormen zich bleek/goudgele katjes die mooi afsteken tegen het donkergroene blad. De bloei is wel afhankelijk van een mild klimaat.

 

Een Steeneik is een goed alternatief voor een gewone eik, omdat het een groenblijvende eik is die dus ook in de winter zorgt dat uw tuin geen kale aanblik heeft. In een mediterrane tuin zal de Quercus met zijn karakteristieke uitstraling en  brede ronde kroon zeker tot zijn recht komen. Deze groenblijvende steeneik is een langzame groeier en heeft een typische grillige vorm. Een meerstammige steeneik is helemaal een blikvanger in uw tuin en valt niet alleen op door zijn bladeren, maar ook door de sierlijke vorm van de stammen. Als een steeneik meerstammig is, geeft hij als een boom in pot ook een groene uitstraling aan een kleine tuin.

 

Quercus Ilex, groenblijvende boom aanplanten

De Quercus Ilex kan goed tegen wind en verdraagt zeewind. Plant de Steeneik solitair in kalkrijke klei of zandgrond, liefst droge grond. Omdat de steeneik een groenblijvende boom is, vangt hij in de winter meer wind dan een bladverliezende boom. Zet er daarom een stel boompalen bij, voor de stevigheid. De Steeneik is toe te passen in grote tuinen, parken, boombakken, begraafplaatsen, daktuinen, kustgebieden en industriegebieden. Als solitaire boom een echte blikvanger. Plant deze boom bij voorkeur aan in een niet al te natte bodem. Houd er ook rekening mee dat deze groenblijvende boom iets vorstgevoelig is.

 

Wanneer u deze Steeneik als een boom in pot buiten wilt aanplanten, is mediterrane potgrond hier erg geschikt voor. In deze potgrond zitten de juiste voedingsstoffen om de boom in pot een goede start te geven en snel aan te laten groeien. Als u de Steeneik in de volle grond aan wilt planten, gebruik dan aanplantgrond. Dit stimuleert de boomwortels en zorgt voor een luchtige structuur van de grond en de Steeneik houdt hiervan.

 

Steeneik snoeien en verzorgen

De Steeneik laat zich goed snoeien en is daarom ook wel geschikt als haag- en leiboom. Tweemaal per jaar, in april en september kan er gesnoeid worden. Als een boom te groot wordt of als er dode takken zijn, kunnen de takken weggeknipt worden. Snoei niet als het vriest.  In het informatieboekje dat u bij de boom krijgt, staat duidelijk omschreven hoe u een Steeneik Quercus ilex het beste kunt snoeien.

 

Bij temperatuur onder min 15 graden raden we aan om de boom met vliesdoek te beschermen. Geef in het voorjaar en in de zomer wat organische mest, bijvoorbeeld koemestkorrels.

 

Een Steeneik leiboom of meerstammige boom

De Quercus Ilex is een groenblijvende boom en vanwege deze eigenschap ideaal tegen inkijk uw tuin. Een Steeneik leiboom is hier nog beter geschikt voor, omdat leibomen weinig ruimte nodig hebben om te groeien en boven uw schutting of lage afscherming zorgen voor privacy. Terwijl de buren niet in uw tuin kunnen kijken, krijgt u zelf het hele jaar door een prachtig groen uitzicht door het plaatsen van een Quercus ilex leiboom.

 

Een Steeneik is voor elke tuin dé ideale groenblijvende boom tegen inkijk. Vanwege de grillige vorm van deze boom is hij iets minder geschikt om een strakke rechte lijn mee te maken. Als u graag een strakke groenblijvende wand op hoogte wilt creëren, raden wij aan om eens te kijken naar onze andere leibomen en te kiezen voor bijvoorbeeld een Glansmispel leiboom of Leilaurier. Dit zijn ook prachtige bomen.

 

Steeneik kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Op Tuinplantenwinkel.nl is de Quercus ilex vooral populair als leiboom. Ook voor een Steeneik op stam of een meerstammige Steeneik kunt u in onze webshop terecht. Wij nemen het transport van de boom van uw keuze uit handen en leveren elke boom gezond en zorgvuldig af bij u thuis. Het is ook mogelijk om met ons een plek af te spreken waar wij de bomen mogen neerzetten als u niet thuis bent.

 

Aanplantgrond of een boompaal voegt u eenvoudig toe aan uw bestelling, zodat u de Quercus direct op de juiste manier kunt aanplanten. Wij hebben ook een groot assortiment aan andere groenblijvende bomen en groenblijvende leibomenOok voor een hoogstam boom of mediterrane bomen zoals een Portugese laurier bent u bij ons aan het juiste adres. Vaste planten of kleine bomen om de Steeneik mee te combineren, vindt u ook in onze webshop.

 

 

Veelgestelde vragen over Steeneik Quercus ilex:

Hoe snel groeit de steeneik?

Antwoord: De gemiddelde groeisnelheid is tussen de 20 en 40 centimeter per jaar.

 

Is de steeneik Quercus ilex groenblijvend?

Antwoord: Ja, de Steeneik, Quercus Ilex, is groenblijvend.

 

Kan je een Quercus ilex of steeneik klein houden?

Antwoord: Ja, een Quercus ilex of Steeneik is klein te houden. Ook als meerstammige boom is hij goed te snoeien.

 

Wat kost een steeneik ofwel Quercus ilex?

Antwoord: Bekijk de actuele prijzen op Tuinplantenwinkel.nl.

 

Steeneik is een bijzondere boom

 

Inspiratie Steeneik:

Steeneik krijgt soms eikels

 

In de Steeneik groeien soms kleine eikeltjes. Deze verschijnen dan tijdens de zomermaanden. Het blad tussen steeneiken kan onderling soms iets verschillen in grootte en groentint; dit is plant eigen.

 

Steeneiken groeien niet snel

 

De steeneik kan net als andere eiken heel oud worden, zeker als deze goed op zijn plek staat. 

 

Steeneik is een mediterrane boom

 

Steeneiken zijn goed te snoeien en worden ook als leiboom veel toegepast. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.