Informatie over kruipend zenegroen

Ajuga reptans is een laagblijvende, wintergroene bodembedekker. Deze bodembedekker wordt ook wel kruipend zenegroen genoemd. Het zenegroen is een verbastering van het oud-Nederlandse woord ‘singroone’, wat altijd groen betekent. De plant is namelijk groenblijvend. De plant kruipt over de grond en schiet weer wortel zodat de plant zich stevig verankerd. In zijn bloeiperiode trekt de plant veel bijen , hommels en vlinders aan. Deze tuinplant vormt door zijn kruipende wortelstokken al snel een aaneengesloten geheel. 

Kruipend zenegroen planten

Ajuga reptans groeit ook in de schaduw, maar heeft de rijkste bloei op een zonnige standplaats. Ook de kleurt het blad in de zon meer purper dan in de schaduw, waar het blad eerder een groene kleur heeft. Maak voor het planten de bodem eerst goed los; steek ook wat dieper naar eventuele harde onderlagen. Verdeel de plantjes met pot over de aan te planten border. Maak vervolgens een gat, iets groter dan de pot; strooi er eventueel wat aanplantgrond in (Tuinplantenwinkel.nl heeft dit ook in het assortiment). Dompel de tuinplant met pot even in een emmer water, zodat de haarwortels zich goed vol zuigen. Haal de pot eraf en zet de plant in het gat. Vul aan met omliggende aarde en druk het geheel met beide handen stevig aan. Geef nog een keer water als alle planten gezet zijn.

Kruipend zenegroen snoeien en verzorgen

Kruipend zenegroen heeft in de eerste paar jaar weinig onderhoud nodig. Sproei een keer bij langdurige droge en hete periodes. Meestal vormt Kruipend zenegroen zelf een aaneensluitend dicht tapijt. Als er open plekken blijven, kunt u in het voorjaar overtollige uitlopers afsteken en die op de kale plekken zetten. Na enkele jaren kunt u het tapijt verjongen door oude verdroogde stukken uit te steken en hiervoor in de plaats jonge, frisse uitlopers te planten.

 

Kruipend zenegroen

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.