Informatie over photinia

Het opvallendste kenmerk van de Photinia, zijn de rood uitlopende bladeren Al de nieuwe bladeren die aan de Photinia fraseri red robin komt, is eerst rood van kleur, waarna het later in het jaar steeds groener wordt. In het voorjaar ziet de Photinia er hierdoor een tijdje compleet rood uit. Door het jaar heen zit er altijd een combinatie van rood en groen blad aan de struik. De Photinia behoudt zijn blad in de winter, waardoor hij ook in deze periode een sierwaarde heeft. In het voorjaar krijgt de plant witte schermbloemen. Deze steken prachtig af tegen het vers uitgelopen rode blad. 

 

Vanwege zijn rode bladeren, steekt de plant mooi af tegen struiken die groene bladeren hebben. De meeste varianten kunnen uitgroeien tot een flink formaat plant. Hierdoor kan hij het beste een plek krijgen achterin de grotere border. Er bestaan tegenwoordig ook lagere varianten, zoals bijvoorbeeld de Photinia fraseri 'Little Red Robin'. Deze is fijner van structuur en blijft met zijn uiteindelijke hoogte van ongeveer 70 cm een stuk lager dan de meest bekende Photinia fraseri 'Red Robin'

 

Photinia planten

Als u Photinia gaat aanplanten, dan is het belangrijk om een royaal plantgat te graven. Zorg ervoor dat ook de bodem van het plantgat goed losgemaakt is. Losse grond zorgt ervoor dat de wortels makkelijk kunnen groeien en dat eventueel teveel aan water bij een natte periode snel het zand in kan trekken.

 

Gebruik tuinturf bij het aanvullen van het plantgat. De tuinturf hoeft niet puur gebruikt te worden, maar kan gemengd worden met de aarde in de tuin. Tuinturf zorgt voor een zuurder milieu in de grond en dat is iets wat deze plant prettig vindt. Deze mooie plant kan ook een aanwinst in een pot op het terras of balkon zijn. Gebruik in dat geval géén tuinturf, maar potgrond voor het vullen van de pot. 

 

Geef het eerst jaar nadat de Photinia fraseri red robin is aangeplant, voldoende water. Het is belangrijk om vooral tijdens warme en droge periodes goed water te geven. Zo wordt voorkomen dat de kluit kan uitdrogen. Dit is bij alle planten belangrijk, dus zowel bij de kleinste maten als bij de glansmispel red robin die als bomen aangeplant worden. Hierbij is de plek waar de Photinia fraseri red robin glansmispel is aangeplant ook belangrijk. Op een zonnige standplaats zal er meer water nodig zijn dan planten die in de halfschaduw zijn gezet.

 

Photinia fraseri red robin als haag

De Glansmispel red robin wordt tegenwoordig steeds vaker als haag gebruikt. Het is hiervoor zelfs een populaire plant geworden. Het is een wintergroene haagplant die snel groeit en ook nog eens bloemen geeft. De bloemen komen in de maand mei aan de plant staan en trekken bijen en vlinders naar uw tuin. Snoeien van de haag na de bloei perdiode is geen probleem. De planten kunnen hier prima tegen.

 

Photinia staat bij voorkeur op een wat beschutte plek (uit de wind) en kan prima in de volle zon staan. Vanwege de voorkeur voor een beschutte plek, raden wij de Photinia fraseri red robin niet aan als haag die als erfafscheiding in het buitengebied dient. De kans op schade aan de Photinia is tijdens koude wind in de wintermaanden te groot. In een woonwijk in de bebouwde omgeving is de haag goed toepasbaar. Een plek in de zon is goed, maar ook geplant op een plek in de halfschaduw of zelfs schaduw kan de photinia fraseri red robin perfect uit de voeten. Aangeplant op een standplaats in de schaduw zal de roodverkleuring van de nieuwe bladeren minder opvallend zijn.

 

De plantafstand van de Photinia fraseri red robin hangt af van de grootte van de plant die u kiest. Hoe hoger de plant, hoe groter de kluit zal zijn en hoe minder planten u per strekkende meter nodig heeft. niet alleen de grootte van de kluit, maar ook de dikte van de Photinia zelf bepaalt hoeveel planten u per meter nodig heeft.

 

Photinia Snoeien en verzorgen

Photinia wordt regelmatig toegepast als haag. Zorg er in dat geval voor dat de planten zeker eenmaal per jaar gesnoeid worden. Dit gebeurt doorgaans rond de langste dag van het jaar (rond eind juni - begin juli). Snoei gerust flink terug. Hij heeft het vermogen om opnieuw uit te lopen op het oude hout met kale takken. Zelfs op dikke oudere takken maakt hij nieuwe knoppen aan. Mocht de plant als solitair staan, dan mag hij ook uitgroeien in zijn natuurlijke vorm. Meestal is het wel fraaier om hem elk jaar toch wat in model te snoeien. Dit houdt de plant strakker van vorm. Hij kan ook prima in een kegel- of bolvorm gesnoeid worden. 

 

Snoeien van de haagplant op de gewenste hoogte kan gedurende het hele groeiseizoen gebeuren. Snoei de haag in vorm en probeer de Photinia fraseri red robin haag smal te houden. Door een regelmatige snoeibeurt van 2x per jaar ontstaat er een volle haag. Humusrijke grond met voldoende voedingsstoffen is daarbij ook van essentieel belang.

 

De Photinia fraseri red robin heeft veel voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Kwalitatief goede grond is daarom belangrijk. Geef deze tuinplanten gerust twee tot drie maal per jaar een mestgift. Onze voorkeur gaat uit naar een organische meststof zoals bij voorbeeld Culterra of koemestkorrel.

 

Om de voedingsstoffen goed op te kunnen nemen uit de grond, is het belangrijk dat de grondsoort rondom de Photinia fraseri red robin licht zuur is. Door eens in de paar jaar wat tuinturf rondom de voet van de stam van deze planten te strooien, blijft de grond zijn juiste zuurtegraad houden.

 

Als de Photinia fraseri red robinin een pot is geplant, dan is het nog belangrijker om de tuinplanten tijdig te voorzien van de nodige meststoffen. Regelmatig bemesten is het advies.

 

Photinia, een wintergroene heester, kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Zoals gezegd is de Photinia fraseri 'Red Robin' de meest gezette variant. Deze producten worden door Tuinplantenwinkel.nl in diverse maten aangeboden. Het is ook de beste soort om aan te planten als deze ingezet wordt als haag. Daarnaast is er de kleiner blijvende Photinia fraseri 'Little Red Robin'. Verder zijn er nog een aantal varianten met anders gevormd of gekleurde bladeren. Dit zijn de Photinia 'Magical Volcano' met een gegolfde bladrand en de Photinia fraseri 'Pink Marble' met ook witte en roze bladdelen. 

 

Naast struiken en haag planten, wordt de Photinia fraseri red robin vaak als bomen op stam gezet. Dit kunnen ook leivormen van de Photinia zijn zoals bijvoorbeeld lei schermen. Alle Photinia planten worden in pot geleverd. Wij leveren geen Photinia fraseri red robin met kluit uit de volle grond. Andere producten op Tuinplantenwinkel.nl worden in de winterperiode wel met kluit geleverd. Denk hierbij aan producten zoals Taxus, Thuja of Laurierhaag.

 

Tuinplantenwinkel.nl heeft een eigen kweker die de Photinia fraseri red robin voor ons in pot kweekt. Zo worden er altijd kwalitatief perfecte planten geleverd aan Tuinplantenwinkel.nl. Het voordeel van de Photinia in pot is dat hij het hele jaar door aangeplant kan worden. Dit geldt niet alleen voor de Glansmispel in pot, maar ook alle andere producten die we op Tuinplantenwinkel.nl aanbieden. Jaarrond aanplanten; door het leveren van planten in pot is dit mogelijk geworden!

 

Er zijn niet alleen struikvormige varianten maar er zijn ook boompjes op stam. De lage varianten vindt u in deze categorie, maar als u op zoek bent naar een Photinia met een hoge stam van 180 of 200 cm, dan staan deze in de categorie 'groenblijvende bolbomen'. Ten slotte wordt deze ook als leiboom aangeboden. Daarvoor verwijzen we u naar de categorie Lei photinia.

 

Veelgestelde vragen over Photinia:

Kunnen jonge planten tijdens strenge winters flink invriezen?

Antwoord: Tijdens extreme vorst, kan de Photinia fraseri red robin vorstschade oplopen. Toch is er minder risico dan vaak gezegd wordt. Alle planten die wintergroen zijn, hebben een verhoogde kans op vorstschade. Daarop vormt de Photinia fraseri red robin geen uitzondering. Pas als het meer dan 10 graden vriest, en de Glansmispel red robin staat daarnaast ook nog eens op de koude wind, dan kan er vorstschade onstaan. Dit kan in Nederland voorkomen, maar gebeurt de laatste winters vaker niet dan wel.

Welke kleur heeft het jong blad van de Photinia?

Antwoord: Het jonge blad van de glansmispel red robin loopt rood uit. Vooral in voorjaar loopt het nieuwe blad volop rood uit, maar ook na het snoeien later in het jaar zie je dat het nieuwe blad rood uitloopt.

Hoe snel groeit een Photinia?

Antwoord: Nieuwe planten zullen minder hard groeien dan een Photinia fraseri red robin die al jaren in de tuin staat. Gemiddeld zal een Glansmispel red robin zo'n 30 tot 40 cm per jaar groeien. De kleiner blijvende Photinia Little Red Robin groeit een stuk minder hard.

Is Photinia wintergroen?

Antwoord: Ja, het is een groenblijvende tuinplant/ boom. Meestal verliest de Photinia in het voorjaar veel van zijn oude bladeren. Na de bloei verschijnt er snel weer nieuw blad aan de planten.

Het is een van de weinige wintergroene bomen op stam die in Nederland verkrijgbaar zijn.

Heeft glansmispel veel water nodig?

Antwoord: Aangeplant in de zon of in een pot, heeft de Photinia fraseri red robin regelmatig water nodig tijdens warme en droge periode. Dit geldt voor zowel de hagen als de bomen op stam.

Hoe hoog wordt de Photinia Fraseri Red Robin?

Antwoord: De bomen op stam kunnen een hoogte bereiken van zo'n 4 meter. Voor de struik vorm van de Photinia fraseri red robin geldt hetzelfde. 4 meter is wel het maximale. Photinia fraseri red robin die in een pot is gezet, blijft doorgaans een stuk lager.

Hoe en wanneer Red Robin snoeien?

Antwoord: De Photinia fraseri red robin kan tijdens het hele groeiseizoen gesnoeid worden, maar net na de bloei is een ideaal tijdstip. U mist dan alleen de rode bessen die na de bloei aan de Photinia fraseri red robin kunnen komen, maar die vallen tussen het roodgekleurde blad toch niet zo op.

 

Photinia is een kleurrijke struik, heester of kleine boom met vaak rood uitlopende bladeren

 

Inspiratie Photinia:

Photinia is goed winterhard en blijft ook in de winter zijn blad houden

 

Het blad van een photinia heeft bij het uitlopen een rode of oranjerode kleur. Naarmate het blad volgroeid raakt kleurt het blad groen. In het voorjaar krijgt de plant daardoor een opvallend uiterlijk, maar ook na een snoeibeurt zal de plant nieuwe roof gekleurde scheuten geven.

 

Jonge bladeren van de photinia hebben een rode kleur en volwassen blad is groen van kleur

 

Van nature groeit de photinia uit tot een flinke struik, maar er kan ook een boomvorm van gekweekt worden. Vanwege de bescheiden grootte en het kleurrijke blad is het een populaire boom voor iedere tuin.

 

Photinia is goed te snoeien en leent zich ook voor gebruik in hagen

 

Photinia is een gemakkelijk te snoeien plant die altijd opnieuw zal uitlopen. Zelfs op het kale hout kan de struik worden terug gesnoeid. Hierdoor is de plant ook goed bruikbaar als haag zoals in deze tuin gedaan is.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.