Informatie over fagus sylvatica
Een van de meest gebruikte haagplanten is de gewone beuk of Fagus sylvatica. De functies van hagen lopen erg uiteen. Ze worden vaak gebruikt ter afscheiding van een perceel maar daarnaast kunnen ze een tuin ook in kamers of vlakken verdelen. In die tuinkamers kan een totaal andere sfeer worden gecreëerd. Hagen kunnen er ook voor zorgen dat lelijke objecten aan het zicht worden onttrokken. Daarnaast kunnen hagen dienen als mooie en rustige achtergrond van kleurige borders in de tuin. In het buitengebied bieden hagen een goede beschutting tegen felle wind. Een goede plantensoort die geschikt is als haagplant is de beuk. In het Latijn beter bekent als Fagus sylvatica. Beuken worden hele grote bomen, als je ze door laat groeien. Ze kunnen dan wel een hoogte bereiken van 25 meter en honderden jaren oud worden. Maar wanneer je de beuk knipt als een haag of kolom, dan kun je hem prima klein houden. Al jaren is de beuk de meest populaire haagplant. De beuk komt in heel Europa en Westelijk Azië voor. De bladeren zijn groen met gave bladranden. Er zijn ook rood-bladige beuken. Dat is de Fagus sylvatica ‘Atropunicea’. Vaak wordt ook de benaming Fagus sylvatica 'Atropurpurea' gebruikt. In het Nederlands ook wel rode- of bruine- beuk genoemd. De bast van de beuk is glad en grijs van kleur. De plant is in de winter goed te herkennen aan zijn afstaande spitse en spoelvormige knoppen. Beuken zijn heel goed winterhard. Ze vragen een redelijk voedzame bodem die goed doorlatend moet zijn.
Beuk en Haagbeuk, wat is het verschil?
De groene beuk (Fagus sylvatica) wordt nogal eens verward met de haagbeuk (Carpinus betulus). In de herfst krijgen de beuk en de haagbeuk een mooie herfstkleur. Haagbeuk (Carpinus) verliest zijn blad en wordt kaal. De gewone beuk (Fagus) houdt zijn blad vast. Het wordt na de mooie verkleuring bruin en droog maar blijft aan de plant hangen tot in april van het jaar erop. Dit geeft u extra privacy in de winter.
Fagus sylvatica aanplanten en verzorgen
Beukenhagen kunnen zowel in de volle zon als halfschaduw staan. Soms heeft de beuk last van wolluis. Over het algemeen hebben volgroeide planten hier weinig last van. Bij jonge planten is het beter de plaag wel te bestrijden om een goede (aan)groei te waarborgen. Belangrijk is dat de grond goed los wordt gemaakt voor het planten. Doorbreek storende vaste lagen in de bodem! Het is ook aan te bevelen aanplantgrond te vermengen in het plantgoed zodat de beuk beschikt over de juiste voedingsstoffen op het moment van aanplant. Het eerste jaar zullen de beuken moeten aanslaan. Erg veel lengtegroei zal er dan nog niet plaatsvinden maar onder de grond zal er wel flink geworteld worden. Het tweede jaar na aanplant zullen de beuken normaal en goed groeien. Een beukenhaag kan het beste in juni gesnoeid worden. Eventueel kunt u in het najaar een tweede maal snoeien om de haag strak de winter in te laten gaan.
Inspiratie Fagus sylvatica:

Fagus sylvatica is een erg bekende haagplant.

Fagus sylvatica of wel Beukenhaag kunt u op elk gewenste hoogte snoeien, maar is bij voorkeur geschikt voor hagen met een hoogte van 50 centimeter of hoger.

U heeft keuze uit een groene of rode beukenhaag. De roodbladige Fagus sylvatica heeft opvallend purperrood gekleurd blad in het voorjaar en de zomer. In de winter is het beeld hetzelfde als bij de groenbladige Fagus.