Informatie over fagus sylvatica

Een van de meest gebruikte haagplanten is de gewone beuk of Fagus sylvatica. De functies van hagen lopen erg uiteen. Ze worden vaak gebruikt ter afscheiding van een perceel maar daarnaast kunnen ze een tuin ook in kamers of vlakken verdelen. In die tuinkamers kan een totaal andere sfeer worden gecreëerd. Hagen kunnen er ook voor zorgen dat lelijke objecten aan het zicht worden onttrokken. Daarnaast kunnen hagen dienen als mooie en rustige achtergrond van kleurige borders in de tuin. In het buitengebied bieden hagen een goede beschutting tegen felle wind. Een goede plantensoort die geschikt is als haagplant is de beuk. In het Latijn beter bekent als Fagus sylvatica. Beuken worden hele grote bomen, als je ze door laat groeien. Ze kunnen dan wel een hoogte bereiken van 25 meter en honderden jaren oud worden. Maar wanneer je de beuk knipt als een haag of kolom, dan kun je hem prima klein houden.

Al jaren is de beuk de meest populaire haagplant. De beuk komt in heel Europa en Westelijk Azië voor. De bladeren zijn groen met gave bladranden. Er zijn ook rood-bladige beuken. Dat is de Fagus sylvatica ‘Atropunicea'. Vaak wordt ook de benaming Fagus sylvatica 'Atropurpurea' gebruikt. In het Nederlands ook wel rode- of bruine- beuk genoemd. De bast van de beuk is glad en grijs van kleur. De plant is in de winter goed te herkennen aan zijn afstaande spitse en spoelvormige knoppen. Beuken zijn heel goed winterhard. Ze vragen een redelijk voedzame bodem die goed doorlatend moet zijn.

 

Beuk en Haagbeuk, wat is het verschil?

De groene beuk (Fagus sylvatica) wordt nogal eens verward met de haagbeuk (Carpinus betulus). In de herfst krijgen de beuk en de haagbeuk een mooie herfstkleur. Haagbeuk (Carpinus) verliest zijn blad en wordt kaal. De gewone beuk (Fagus) houdt zijn blad vast. Het wordt na de mooie verkleuring bruin en droog maar blijft aan de plant hangen tot in april van het jaar erop. Dit geeft u extra privacy in de winter.

 

Fagus sylvatica aanplanten en verzorgen

Beukenhagen kunnen zowel in de volle zon als halfschaduw staan. Soms heeft de beuk last van wolluis. Over het algemeen hebben volgroeide planten hier weinig last van. Bij jonge planten is het beter de plaag wel te bestrijden om een goede (aan)groei te waarborgen. Belangrijk is dat de grond goed los wordt gemaakt voor het planten. Doorbreek storende vaste lagen in de bodem! Het is ook aan te bevelen aanplantgrond te vermengen in het plantgoed zodat de beuk beschikt over de juiste voedingsstoffen op het moment van aanplant. Het eerste jaar zullen de beuken moeten aanslaan. Erg veel lengtegroei zal er dan nog niet plaatsvinden maar onder de grond zal er wel flink geworteld worden. Het tweede jaar na aanplant zullen de beuken normaal en goed groeien. Een beukenhaag kan het beste in juni gesnoeid worden. Eventueel kunt u in het najaar een tweede maal snoeien om de haag strak de winter in te laten gaan.

 

De immens populaire Groene beuk

De Fagus sylvatica, in de volksmond vaak 'groene beuk' genoemd, is een prachtige boom die in veel Europese tuinen te vinden is. Vaak wordt de Fagus sylvatica verward met de haagbeuk, die Carpinus betulus wordt genoemd. Hoewel beide namen gelijkaardig klinken, vertonen deze twee planten opmerkelijke verschillen. De groene beuk is populair voor zowel hoge als lage hagen. De diepgroene bladeren van de beuk hebben golvende randen en blijven tijdens de wintermaanden vaak aan de boom hangen. Hoewel deze bruine bladeren uiteindelijk uitvallen, geven ze in de tussentijd de tuin een warme uitstraling. In de herfst krijgt de groene beuk een prachtige herfstkleur.

 

Beukenhaag planten

Wanneer je besluit een groene beukenhaag te planten, zijn er enkele zaken waarmee je rekening moet houden. Zo is het belangrijk om te weten dat de beukenhaag het best tot zijn recht komt in goed doorlatende grond. Natte grond kan leiden tot wortelrot. Voor een prachtige haag is het ook essentieel om de planten dicht genoeg bij elkaar te zetten. Het aantal planten per strekkende meter is afhankelijk van de hoogte van de haagplanten. Bij de Fagus sylvatica met blote wortel staat ons advies voor het aantal planten per strekkende meter voor een mooie haag.

 

Groene beukenhaag snoeien

Door de groene beukenhaag te snoeien, stimuleer je niet alleen een dichte groei, maar help je ook de haag gezond te houden. Het is raadzaam om de beukenhaag voor de eerste keer te snoeien in het voorjaar, vlak voordat de nieuwe groei begint. Vervolgens kun je in de zomer nog een tweede keer snoeien om de haag in vorm te houden. Hierdoor zal de haag er niet alleen strakker uitzien, maar ook gezonder zijn. Het is belangrijk om de haag niet te laten hangen. Wanneer takken van de haag hangen, kan dit leiden tot een ongelijkmatige groei en een minder dichte haag.

 

Vergelijking met de haagbeuk

Zoals eerder vermeld, wordt de groene beuk vaak verward met de Haagbeuk (Carpinus betulus). Hoewel ze visueel vergelijkbaar zijn, is het belangrijkste verschil het verdorde blad van de groene beuk dat in de winter blijft hangen. De haagbeuk groeit ook in natte grond, waar de groene beuk juist natte voeten moet vermijden.

 

Fagus sylvatica kopen in onze webshop

De Fagus sylvatica is ideaal voor zowel een hoge of lage haag. Door de juiste verzorging en regelmatig snoeien, is de beukenhaag een ware aanwinst voor elke tuin. Let alleen wel op dat u hem niet verward met de haagbeuk. De Fagus sylvatica met blote wortel is niet het hele jaar door te verkrijgen. Klik eenvoudig op de Houd mij op de hoogte button en wij sturen u een herinnering wanneer de haagbeuk met blote wortel weer door ons te leveren is. Wanneer u op zoek bent naar een kant en klare haag om zo direct een zichtdichte haag te hebben, kijkt u hier.

 

Veelgestelde vragen over Fagus sylvatica:

Waar kan een beukenhaag niet tegen?

Antwoord: Een beukenhaag kan niet tegen extreme droogte, dus geen (te) droge grond.

 

Wat is het verschil tussen beuk en haagbeuk?

Antwoord: Bij een Beuk blijft het verdorde blad in de winter aan de takken hangen. Een Haagbeuk verliest zijn bladeren. Ook in het blad ziet u verschil, een haagbeuk heeft een geribbeld blad.

 

Hoeveel Fagus Sylvatica per meter?

Antwoord: Fagus sylvatica is verkrijgbaar in verschillende maten, van kleine tot grotere planten. Bij elk product ziet u ons advies per strekkende meter.

 

Hoe verzorg je een beukenhaag?

Antwoord: Een Beukenhaag groeit het beste als u deze 1 tot 2 keer per jaar knipt. Door de haag regelmatig te snoeien krijgt u een volle haag.

 

fagus sylvatica knippen

 

Inspiratie Fagus sylvatica:

Groene beuken haag of fagus sylvatica

 

Fagus sylvatica is een erg bekende haagplant.

rode fagus sylvatica gecombineerd

 

Fagus sylvatica of wel Beukenhaag kunt u op elk gewenste hoogte snoeien, maar is bij voorkeur geschikt voor hagen met een hoogte van 50 centimeter of hoger. 

 

gemengde beukenhaag

 

U heeft keuze uit een groene of rode beukenhaag. De roodbladige Fagus sylvatica heeft opvallend purperrood gekleurd blad in het voorjaar en de zomer. In de winter is het beeld hetzelfde als bij de groenbladige Fagus.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.