Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over groene beukenhaag

Maar weinig haagplanten kunnen tippen aan deze makkelijke groeier. De groene beuk of Fagus sylvatica is de meest toegepaste haagplant en vormt dichte ondoordringbare hagen die eeuwenoud kunnen worden. Het is een loofboom wat betekent dat het blad in de winter afsterft. Het blad blijft echter verdort aan de plant hangen waardoor de haag ook in de winter voor beschutting en privacy zorgt. Na de winter maakt het oude blad plaats voor frisgroene uitlopers. In de zomer kleurt het blad donkergroen om vervolgens tijdens de herfst warmgeel tot oranjebruin te kleuren. Dit zorgt voor een prachtige seizoensbeleving.

Groene beukenhaag planten

De groene beuk staat het liefste op een goed doorlatende grond. Op nattere gronden zoals zware klei of leemgronden kiest u beter voor de haagbeuk (Carpinus betulus). Afhankelijk van de grootte bij aanschaf plant u 4 tot 7 planten per strekkende meter haag. Het precieze aantal planten kunt u vinden in de tabel bij het product. Als u geen enkele, maar een dubbele haag wilt planten mag u dat aantal vermenigvuldigen met anderhalf. Bij een dubbele haag staan de planten om en om geplant.

We raden aan om bij het planten van de Fagus sylvatica aanplantgrond te gebruiken. Dit bevordert de aangroei en zorgt voor een goede voedingsbodem. In aanplantgrond zijn schimmels aanwezig die samenleven met de wortels van de beukenplant. De aanplantgrond kunt u samen met de planten bestellen op Tuinplantenwinkel.nl

Hoe snoeit u de Groene beuk?

Controleer voordat u gaat snoeien of het snoeigereedschap goed scherp is. U kunt zowel snoeien met een elektrische heggenschaar of met een handschaar. Scherp gereedschap zorgt voor zo min mogelijk beschadiging aan het blad en dus een netter snoeiresultaat.

Snoei eerst de zijkanten en dan pas de bovenkant en verwijder de afgeknipte twijgen zoveel mogelijk van de bovenzijde, zodat de haag er netjes blijft uitzien. De haag krijgt een mooier totaalbeeld als de haagvoet iets breder blijft dan de bovenzijde. Na het weghalen van alle twijgen is het wenselijk om de haagvoet meteen onkruidvrij te maken.

 

brabantse beukenhaag

 

Inspiratie Groene beukenhaag:

groene fagus sylvatica als haag

 

Een groene beukenhaag wordt erg vaak toegepast als tuin afscheiding.

groene beukenhaag snoeien in een strakke vorm

 

Door meerdere planten in een rij te zetten kunt u een haag creëren.

 

bruin blad van de groene beukenhaag

 

In de winter blijft het verdorde blad aan de plant hangen. Zo heeft u gedurende de winter ook privacy.

 

Hoe vaak moet de Groene beuk gesnoeid worden?

In een rij aangeplant kan een haag worden gevormd door de planten ieder jaar in vorm te snoeien. De beukenhaag kan het hele jaar door gesnoeid worden maar met een paar tips zorg je voor een nog beter resultaat.

 

Het is aan te raden om de beukenhaag direct na aanplant al iets terug te snoeien. Naast dat dit de aangroei bevordert, zal de beukenhaag ook meteen als haag ogen. Bovendien zullen de planten wanneer ze in voorjaar beginnen te groeien extra vertakken en dus sneller een dicht geheel vormen.

 

De belangrijkste snoei van een beukenhaag vindt plaats rond 21 juni; de langste dag van het jaar. Het snoeien vindt bij voorkeur plaats op een bewolkte, iets koelere zomerdag. Snoeien bij zonnig weer en hitte kan ervoor zorgen dat de pas gesnoeide takken en bladeren verbranden.

 

Na de snoeibeurt in eind juni/begin juli zal de beukenhaag opnieuw uitlopen. Deze keer zullen de scheuten echter minder lang groeien omdat de plant merkt dat de dagen korter worden. Dit is de reden waarom 21 juni zo’n belangrijke datum is in de wereld van snoeien.

 

Een tweede snoei in september of oktober is niet noodzakelijk maar zorgt wel voor extra strakke haag. Bovendien zal de haag in het voorjaar weer uitlopen vanaf de basis en dus nog voller vertakken.

 

De Beukenhaag is verder een zeer gemakkelijk tuinplant die buiten het snoeien weinig onderhoud vereist. Als de groei tegenvalt kunt u de plant een handje helpen door wat bemesting uit de strooien bij de voet van de planten. Dit kan het beste in het voorjaar of de zomer. Gebruik bij voorkeur een organische meststof zoals koemest of Culterra.

 

Bij het snoeien van een beukenhaag zult u vaak kleine, pluizige witte ‘vliegjes’ tegenkomen. Dit zijn wolluizen die zich bijna altijd aan de onderzijde van het beukenblad bevinden. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken. De wolluis is voor de beuk vrij onschuldig en belemmert de plant niet in zijn groei. U hoeft hier niets aan te doen.

 

Groene beukenhaag kopen

Het is mogelijk om de beuk het hele jaar door te planten maar meestal wordt dit gedaan in de herfst en winter. De reden hiervoor is dat u in deze periode planten kunt kopen uit de volle grond. Deze worden niet geleverd in een pot maar met een blote wortel of kluit. Omdat de plant niet in de groei is kan de plant op deze manier probleemloos worden aangeplant; en dat scheelt een hoop kosten. Planten met een blote wortel of kluit zijn namelijk goedkoper dan pot gekweekte beuken. Het voordeel van planten uit pot is dat deze wel het hele jaar door te planten zijn.

Tuinplantenwinkel heeft vele maatvoeringen in het assortiment waaruit u een keuze kunt maken. Direct na het planten kunt u de beuken op de gewenste hoogte afknippen. Dit stimuleert de plant ook om te vertakken; u heeft zo nog sneller een dichte haag. Wij geven aangroeigarantie op alle planten en bomen.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.