Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over miscanthus

Miscanthus (Prachtriet) is siergras dat hoog is. Het heeft een grote hoeveelheid aan cultivars, waarvan u de mooiste op Tuinplantenwinkel.nl terug vindt. De Nederlandse naam van Miscanthus is prachtriet. Die naam is goed gekozen, want de groeiwijze heeft wel wat weg van het riet dat overal in Nederland langs de waterkant te vinden is.

 

Daarnaast geeft de bloemaar van de Miscanthus samen met het getekende of bonte blad extra sierwaarde aan dit siergras. Prachtriet is niet wintergroen en wordt in de winter bruin, maar blijft meestal wel mooi overeind staan. Dit wintersilhouet geeft ook vorm en uitstraling aan de border. Zeker bij rijp of sneeuwval ziet de Miscanthus er prachtig uit. 

 

Welke soorten Miscanthus zijn er?

Miscanthus sinensis is Chinees prachtriet vertaald in het Nederlands. De Latijnse naam Miscanthus heeft deze toevoeging wat "afkomstig uit China" betekend. U komt de namen vaak door elkaar tegen, maar uiteindelijk gaat het allemaal om siergras uit de prachtriet familie.

 

Miscanthus sinensis gracillimus is een van de bekendste soorten. Dit siergras is ideaal om te gebruiken als lage beplanting. Dit prachtriet komt mooi uit aan de rand van een border en zelfs in de winter behoudt het zijn sierwaarde op het moment dat er rijp op de bruine bladeren ligt.

 

Miscanthus kleine silberspinne is een andere soort. De naam van deze plant verraadt zijn uiterlijk al enigszins. Hij valt namelijk op door zijn zilverkleurige pluimen die in de zomer met de wind meewuiven. Deze pluimen hebben in de zomer een hoge sierwaarde en zijn in de winter nog steeds een blikvanger in uw tuin. Een andere siergras dat je op basis van de naam dezelfde uiterlijke kenmerken zou toedichten, is de Miscanthus sinensis silberfeder. Deze bloeit echter roze en de pluimen kleuren later wit.

 

De Miscanthus red chief staat bekend om zijn roodbruine pluimen die vanaf Augustus boven het siergras uitsteken en ervoor zorgt dat een opvallende rode chef de aandacht in uw tuin naar zich toetrekt. De Miscanthus sinensis morning light bloeit niet met opvallende pluimen, maar de belangrijkste reden om voor dit siergras te kiezen, is het driekleurige blad dat een fraai gezicht geeft en goed tot zijn recht komt als lage beplanting.  

 

Andere soorten prachtriet die allemaal door hun eigen uitstraling een mooie plek in uw tuin verdienen, zijn de Miscanthus ferner ostenMiscanthus sinensis adagio en de Miscanthus sinensis strictus. Een soort Prachtriet dat door zijn opvallende uiterlijk met roze bloemaren niet onbenoemd mag blijven, is de Miscanthus flamingoOp zoek naar prachtriet met een andere toepasselijke dierennaam is de Miscanthus sinensis zebrinus.

 

De naam van de Miscanthus giganteus is perfect gekozen. Dit riet wordt namelijk gigantisch en is eigenlijk te groot voor een normale Nederlandse of Belgische tuin. Vandaar dat u deze variant momenteel ook niet in onze webshop tegenkomt. Heeft u toch interesse in dit reusachtige prachtriet? Neem dan gerust contact op met ons.

 

Miscanthus snoeien en verzorgen

Zoals hierboven al vermeld, is Miscanthus niet groenblijvend. Het loof sterft in de herfstmaanden af en verkleurt bruin. Knip al het loof in maart net boven de grond weg. Een aantal weken later zullen de nieuwe stengels vanuit de grond omhoog komen. Mocht u het dorre loof van de in de winter niet mooi vinden, dan kan de Miscanthus al eerder gesnoeid worden. Knip dan niet tot boven de grond, maar laat zo'n 30 tot 40 cm staan en knip het overgebleven loof in maart verder terug. Zo voorkomt u eventuele vorstschade aan de Miscanthus.  

 

Miscanthus kopen op Tuinplantenwinkel.nl

De Miscanthus is zo verschillend dat het bijna onmogelijk is dat dit Prachtriet niet in uw tuin past. Op Tuinplantenwinkel wordt een aantal verschillende cultivars van de Miscanthus aangeboden. Zoals u kunt zien, hebben veel van deze cultivars Duitse namen. Dat komt omdat veel soorten door de Duitse kweker Ernst Pagels veredeld zijn. Vrijwel elke cultivar heeft zijn eigen unieke eigenschappen in hoogte, blad- en bloemkleur. Zo is er voor elke plek een mooie variant van de Miscanthus beschikbaar, aan u de keuze!

Wij bezorgen deze plant van uw keuze altijd zelf bij u thuis en zorgen ervoor dat het Prachtriet op ons plantencentrum tot bij u thuis de juiste verzorging krijgt. U hoeft zelf alleen te zorgen voor een mooie plek voor de Miscanthus in uw tuin, terras of balkon.

 

Veelgestelde vragen over Miscanthus:

Hoe hoog wordt een Miscanthus?

Antwoord: De uiteindelijke hoogte van de Miscantus is afhankelijk van het soort dat u kiest bij aankoop. Er zit redelijk veel verschil in de hoogtes van de Miscanthus, dit kan variëren van 100cm tot 250cm.

 

Waar wordt Miscanthus voor gebruikt?

Antwoord: De Miscanthus wordt gebruikt voor aanplant in borders. Of kan gebruikt worden om in een pot te planten. Soms worden er zelfs hagen van aangeplant.

 

Is Prachtriet winterhard?

Antwoord: Prachtriet is winterhard als hij aangeplant wordt in de volle grond. Als Prachtriet aangeplant wordt in de pot, kan de wortel bij extreme vorst bevriezen.

 

Waar koop ik olifantengras?

Antwoord: Olifantengras is te koop op tuinplantenwinkel.nl onder de naam van Miscanthus giganteus.

 

Wat kost Miscanthus?

Antwoord: De verschillende prijzen kunt u vinden op tuinplantenwinkel.nl.

 

Hoe snel groeit Miscanthus?

Antwoord: De groeisnelheid is afhankelijk van het soort dat u kiest. Miscanthus sterft elk jaar af en zal dus in één jaar tijd de maximale hoogte bereiken. Ook al zou je dat niet verwachten in het voorjaar.

 

Hoeveel Miscanthus per meter?

Antwoord: Afhankelijk van het soort, adviseren wij één , drie of vijf per vierkante meter. Bekijk even goed per product wat ons advies is.

 

er zijn ontzettend veel verschillende soorten miscanthus

 

Inspiratie Miscanthus:

siergrassen zoals de miscanthus kunt u goed combineren met andere vaste planten

 

Het blad van de Miscanthus wordt in de winter bruin, maar verliest daardoor niet zijn sierwaarde. De plant blijft de hele winter overeind staan en kleurt uiteindelijk strogeel.

 

hoog of laagblijvende miscanthus soorten kunt u hier online kopen

 

Miscanthus geeft prachtige pluimen of bloemaren, die per soort verschillend zijn van uiterlijk. 

 

 

Miscanthus in combinatie met bloeiende vaste planten levert een prachtige gemengde tuin op.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.