Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over dakbomen

In de zomerhitte is het heerlijk om de schaduw op te zoeken. Dakbomen zorgen in onze leefwereld voor een natuurlijke zonwering. Op plaatsen waar een normale boom te veel ruimte in neemt kan een dakboom uitkomst bieden. Met dakbomen creëert u in een kleine tuin of bij het terras een natuurlijke parasol. In een stadstuin kunt u zo genieten van de voordelen van een echte boom zonder daarbij veel ruimte te verliezen. Dakbomen kunnen daarnaast zorgen voor structuur of regelmaat in een tuin. Deze bomen kunnen een lijn of een plek in de tuin accentueren. Een dakboom wordt ook wel een parasolboom genoemd. Omdat hij als een parasol tegen de felle zon fungeert.

In de schaduw van een boom is het ook op hete zomerdagen aangenaam vertoeven. Een brede kroon zorgt voor een groot schaduwvlak. Bomen moeten vaak echter jaren groeien om een flinke kroon te ontwikkelen. Bij een dakboom wordt de kroon uitgewaaierd over een horizontaal frame/dak zodat deze meteen zorgt voor een flinke portie schaduw.

 

Boven een terras zorgen dakbomen voor een veel schaduw daarom ook wel parasolboom genoemd

 

1. Parasolboom kopen

Bij tuinplantenwinkel.nl vindt u onze dakbomen met een frame van bamboestokken of met een stalen frame. Hierin bieden wij verschillende opties.

1.1 Kruisdak met bamboestokken.

Dit frame is eenvoudig maar sterk en duurzaam. Drie bamboestokken van 150 centimeter lang liggen hierbij kruislings in een gecoate stalen houder. Hierdoor ontstaat een parasolboom met zes armen in de vorm van een ster. Elke arm is vanuit het hart gemeten 75 centimeter. Op elke arm is een hoofdtak aangebonden. Zie hieronder voor een schematische weergave. 

dakboom zijn er geschikt voor in een kleine tuin

1.2 Vierkant dak met bamboestokken.

Dit frame is wat uitgebreider dan het kruisdak, maar is tevens opgebouwd uit bamboestokken. Het dak heeft een afmeting van 120 bij 120 centimeter. Dit rek biedt de mogelijkheid om meerdere takken aan te binden. Dit geeft een sneller resultaat en is ook geschikt voor bomen met een fijnere vertakking. Het vierkante model zorgt er voor dat u deze dakbomen makkelijk kunt koppelen (met elkaar verbinden door extra bamboestokken). De meeste dakbomen van Tuinplantenwinkel.nl zijn verkrijgbaar met dit dakmodel. Zie hieronder voor een schematische weergave. 

parasolboom is op een hoogte van 240 cm en moet u snoeien

1.3 Vierkant dak van staal.

Dit model is een stalen uitvoering van het vierkante bamboe rek. Het dak heeft een iets grotere afmeting van 130 bij 130 centimeter. Het staal heeft een coating van donkergroene lak wat zorgt voor duurzaamheid. Daarnaast is het stalen frame extra stevig.

Dit rek biedt de mogelijkheid om meerdere takken aan te binden. Dit geeft een sneller resultaat en is ook geschikt voor bomen met een fijnere vertakking. Het vierkante model zorgt er voor dat u deze dakbomen makkelijk kunt koppelen (met elkaar verbinden door extra bamboestokken).Veel dakbomen van Tuinplantenwinkel.nl zijn verkrijgbaar met dit dakmodel. Zie hieronder voor een schematische weergave. 

dakboom moet u snoeien om in model te houden

1.4 Rond dak van RVS.

Bij dit dakmodel is de rekvorm niet vierkant maar rond. Het rek is gemaakt van RVS. Door de vele mogelijkheden om takken aan te binden is dit rek slechts verkrijgbaar in uitvoering met de daksierpeer. Dit zorgt voor een snel resultaat. Het rek heeft een diameter van 130 centimeter. 

dakboom online kopen en laten bezorgen

 

2. Dakbomen van Tuinplantenwinkel.nl

Welke boom is geschikt als natuurlijke parasol? U heeft de keuze uit twee snelgroeiende en veelgebruikte boomsoorten. De bekendste parasolbomen zijn de dakplataan en dakmoerbei. Beide bomen zijn snelle groeiers en zorgen snel voor een dicht bladerendek. Daardoor zijn het al jaren een populaire bomen om schaduw in uw tuin te creëren. Er zijn echter meerdere smaken om uit te kiezen.

Omdat alle dakbomen aan elkaar te koppelen zijn door middel van bamboestokken passen ze zowel in een grote als een kleine tuin. Niet alle bomen zijn geschikt om als dakboom te worden gebruikt. Daarom selecteren we bij Tuinplantenwinkel.nl de bomen op een aantal criteria. We letten hierbij o.a. op een zo recht mogelijke stam en genoeg flexibele stengels zodat het frame goed gevuld raakt. Door onze selectie bent u altijd verzekerd van een kwalitatieve dakboom.

Een groen alternatief voor schaduw

Een overkapping, parasol, schaduwdoek of pergola met klimplant zorgt natuurlijk ook voor schaduw, maar een dakboom geeft een heel ander uiterlijk aan uw tuin en zorgt ook gelijk voor veel meer groen. Ook is de beleving van schaduw onder bomen heel anders dan onder een parasol omdat een boom ook een verkoelende werking heeft. 

Een aantal dakbomen bij elkaar vormt een groen bladerendek dat zorgt voor de fijnste en verkoelendste schaduw op uw terras. Ook voor een kleine tuin is een dakboom erg geschikt. Hij neemt namelijk alleen maar ruimte in op een aantal meter hoogte en blokkeert de zichtlijnen in je tuin dus niet. 

Een andere boomvorm die zorgt voor zowel schaduw als groen zijn Boogbomen. Hier wordt het zonlicht anders door gefilterd dan door een parasolboom.

2.1 Soorten dakbomen - een keuzehulp:

Tussen de soorten dakbomen onderling zijn veel verschillen te onderscheiden. Er zijn snelgroeiende en traag groeiende soorten. De bladvormen en kleuren lopen erg uiteen. Ook het uiterlijk van de stam varieert van boom tot boom. Iedere boom heeft daardoor sterke en iets minder sterke punten. Hieronder vindt u alle soorten op een rijtje.

 

Dak-Plataan of Platanus x hispanica

De meest gebruikte en snelst groeiende boomsoort bij dakbomen is de Plataan

 • Positief: Snelle groei, grote bladeren, dicht bladerdek, decoratieve bast, kan worden geknot (klik hier voor snoeitips).
 • Aandachtspunt: Stof van bladeren kan leiden tot irritaties aan de luchtwegen. Sterke groei kan nadeel zijn in kleine tuinen.

 

Dak-Moerbei Vruchtloos of Morus alba ‘Fruitless’

Net als de dakplataan valt de vruchtloze moerbeiboom op door het grote blad. Het blad is diepgroen van kleur en heeft een glanzende bovenzijde. De groei is snel en zorgt voor een snel resultaat.

 • Positief: Snelle groei, grote bladeren, dicht bladerdek, blad blijft lang aan, gezond blad, géén vruchten.
 • Aandachtspunt: Eigenlijk geen.

 

Dak-Plataan Compact of Platanus x acerifolia ‘Alpen’s Globe’

Dit een compacte uitvoering van de gewone plataan met een bescheiden groei en kleiner blad. 

 • Positief: Minder snel groeiend dan gewone plataan, dicht bladerdek, decoratieve bast.
 • Aandachtspunt: Stof van bladeren kan leiden tot irritaties aan de luchtwegen, valt in een iets hogere prijsklasse dan de gewone plataan.

 

Dak-Amberboom of Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon.

Naast een prima leiboom is deze boomsoort ook prima geschikt als dakboom. Het stervormige blad van de dakamberboom springt meteen in het oog. De groei is middelmatig hard en het bladerdek groeit goed dicht. Het is een erg gezonde dakboom die geen last heeft van bladinfecties en ongedierte. 

 • Positief: Normale groei, middelgrote bladeren, dicht bladerdek, gezonde boom (geen last van bladinfecties), herfstverkleuring.
 • Aandachtspunt: Eigenlijk geen, valt in een iets hogere prijsklasse.

 

Dak-Eik of Quercus palustris als dakboom.

Deze iets sneller groeiende boomsoort lijkt wat betreft kenmerken veel op de amberboom. De groei is middelmatig hard en het bladerdek groeit goed dicht. Het blad is in de zomer glanzend donkergroen en verkleurt in het najaar oranje en rood. Deze eik is NIET gevoelig voor de eikenprocessierups.

 • Positief: Normale groei, middelgrote bladeren, dicht bladerdek, gezonde boom (geen last van bladinfecties), herfstverkleuring.
 • Aandachtspunt: Eigenlijk geen. Sterkere groei kan nadeel zijn in kleine tuinen.

 

Dak-Sierpeer of Pyrus salicifolia ‘Pendula’.

Bij de aanblik van deze dakboom denkt u in eerste instantie niet aan een sierpeer. Het grijze blad doet denken aan dat van een olijf. In het voorjaar verschijnt het grijze blad al erg vroeg aan deze boom. In combinatie met spierwitte bloesem steelt deze daksierpeer in het voorjaar de show.

 • Positief: Rustige groei, zeer fijne grijze bladeren, filtert het zonlicht, bloei in voorjaar, vroeg in blad.
 • Aandachtspunt: Bladerdek groeit niet compleet dicht maar laat gefilterd licht door.

 

Dak-Esdoorn of Acer campestre ‘Elsrijk’.

Deze dakesdoorn heeft erg fijn blad dat vroeg in het voorjaar uitloopt, en zorgt voor een prachtige filtering van het zonlicht. Na een aantal jaren groeit het bladerdek steeds dichter. De Acer campestre ‘Elsrijk’ is een variëteit van de veldesdoorn met gezond blad. In het najaar verkleurt het blad van de dakesdoorn helgeel.

 • Positief: groei, zeer fijne bladeren, dicht bladerdek, vroeg in blad, herfstverkleuring.
 • Aandachtspunt: Eigenlijk geen.

 

2.2 Een parasolboom of dakboom bij Tuinplantenwinkel.nl

Een dakboom van Tuinplantenwinkel.nl is een stijlvolle manier om meer groen toe te voegen en gelijk te genieten van verkoelende schaduw op uw terras. Een parasolboom is vanwege zijn vorm lastig te vervoeren. Wij hebben jarenlange ervaring met het transporteren van dit soort bomen en zorgen dan ook dat de dakbomen met alle voorzichtigheid door onze eigen bezorgdienst bij u thuis bezorgd worden. U hoeft de dakbomen alleen een mooie plek in uw tuin te geven. Bekijk hiervoor onze aanplantinstructies en plaats een boompaal met boomband om de aangroei te bevorderen.

 

Door ieder jaar te snoeien blijft de dakvorm behouden en kan deze zelfs nog worden vergroot. Bij geen snoei zal de boom haar oorspronkelijk vorm weer proberen aan te nemen. Gebruikte soorten voor dakbomen moeten goed bestand zijn tegen snoei. Niet alle bomen zijn daarom geschikt om als dakboom te worden gebruikt. Bij tuinplantenwinkel.nl vindt u een selectie van de beste soorten.

 

Alle dakbomen van tuinplantenwinkel.nl hebben een vaste stamhoogte van 230 centimeter. Dit houdt in dat de frame van de dakboom zich op 230 centimeter hoogte van de grond bevindt. De hoogte zorgt ervoor dat er moeiteloos onder de bomen door kan worden gelopen.

Dakbomen

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.