Informatie over albizia

Kopen van een Perzische Slaapboom (Albizia Julibrissin)

Stel je een boom voor die een vleugje exotisme aan je tuin toevoegt, met delicate varenachtige bladeren, zijdezachte roze/paarse bloemen en de unieke eigenschap om 's nachts of tijdens regen zijn bladeren te sluiten. Deze betoverende boom is de Perzische zijdeboom, of Albizia Julibrissin, en hij kan je tuin omtoveren tot een oase van schoonheid en rust. In deze blogpost zullen we de unieke kenmerken, voordelen en verzorgingseisen van deze betoverende boom verkennen, evenals je begeleiden bij het selecteren en planten ervan in je eigen tuin.

Korte Samenvatting

 • De Albizia Julibrissin, ook bekend als de Perzische Zijdeboom of "Slaapboom", biedt praktische voordelen zoals schaduw en het aantrekken van bestuivers.

 • Diverse cultivars zijn beschikbaar met unieke groeigewoonten en kenmerken om de beste keuze voor elke tuin te vinden.

 • Een juiste verzorging, inclusief regelmatig snoeien, winterbescherming, bewatering, bemesting en het kiezen van een gebied met volle zon of gedeeltelijke schaduw, is essentieel voor optimale groei van deze prachtige toevoeging aan elke tuin.

De Unieke Eigenschappen van de Albizia Een Tuin met een Perzische Slaapboom

De Albizia Julibrissin, ook bekend als de Perzische zijdeboom of "slaapboom", is een kleine bladverliezende boom met een brede kroon van horizontale of gebogen takken, gekenmerkt door zijn fijn verdeelde, kantachtige bladeren en in de bloei heeft hij prachtige zijdezachte roze of paarse bloemen. De unieke eigenschap van de boom om zijn bladeren 's nachts of bij regen te sluiten, heeft hem de bijnaam "slaapboom" opgeleverd. Deze eigenschappen maken de Albizia Julibrissin, ook wel bekend als de zijdeboom, tot een visueel verbluffende toevoeging aan elke tuin. Het trekt de blik van bezoekers en creëert een tropische sfeer. Als je geïnteresseerd bent om deze prachtige boom aan je tuin toe te voegen, overweeg dan een Perzische slaapboom te kopen.

Naast zijn schoonheid biedt de Albizia-boom ook praktische voordelen, waardoor het een favoriet is onder veel tuinliefhebbers. Het bladerdak van de boom zorgt voor schaduw tijdens de warme zomermaanden, terwijl zijn geurige bloemen bestuivers zoals vlinders, bijen en kolibries aantrekken. Met zijn unieke kenmerken en voordelen is het geen wonder dat veel tuinliefhebbers graag deze betoverende boom aan hun tuinen willen toevoegen.

 

Al op jonge leeftijd zal een albizia julibrissin, de slaapboom, een mooie bloesem geven. Deze boom, de perzische slaapboom, staat het liefst op een beschutte plaats. De prachtige parasolvormige kroon komt dan het beste tot zijn recht. De bloei is in de maanden juli en augustus.

 

Voordelen van het Kweken van een Perzische Slaapboom

Het kweken van een Perzische zijdeboom in je tuin biedt verschillende voordelen, te beginnen met zijn esthetische aantrekkingskracht. De pluizige bloemen van de boom bloeien tijdens de zomermaanden en voegen een levendige splash van kleur toe aan je tuin. Bovendien is de Albizia relatief eenvoudig te kweken en te onderhouden, mits deze wordt voorzien van de juiste omstandigheden, zoals volle zon en goed doorlatende grond.

Naast zijn schoonheid heeft de Albizia-boom ook een praktisch doel. Het bladerdak biedt schaduw tijdens de warme zomermaanden, vooral in de zomer, terwijl de geurige bloemen bestuivers zoals vlinders, bijen en kolibries aantrekken. Door een Albizia-boom in je tuin op te nemen, creëer je een gastvrije omgeving voor deze essentiële wezens, wat bijdraagt aan een gezond ecosysteem.

Verschillende Cultivars van Albizia Julibrissin

Er zijn verschillende cultivars van Albizia Julibrissin beschikbaar, elk met zijn eigen unieke groeigewoonten en kenmerken. Enkele van de meer populaire cultivars zijn:

 • 'Summer Chocolate', met dieppaars blad en roze bloemen

 • 'Rosea', gekenmerkt door lichtroze bloemen en een hangende groeiwijze

 • 'Ombrella', met een ronde kroon en witte bloemen

Deze cultivars zijn vooral populair in juli, wanneer hun bloemen in volle bloei staan. Ze bieden een scala aan opties voor tuinliefhebbers die een Albizia-boom aan hun landschap willen toevoegen, waardoor het mogelijk is om ze in onze tuin te vinden, geplant in de volle grond.

Bij het kiezen van de juiste cultivar is het belangrijk om factoren zoals de grootte en vorm van de boom, de kleur van het blad en de bloemen, en het klimaat waarin hij zal worden geplant, in overweging te nemen. Bovendien is het belangrijk om te kijken naar de mate van onderhoud die voor elke cultivar vereist is, om ervoor te zorgen dat je de beste keuze maakt voor je tuin en levensstijl.

Verzorgingstips voor de Perzische Slaapboom

De juiste verzorging van de Perzische zijdeboom omvat het begrijpen van zijn winterhardheid, snoeibehoeften en onderhoudseisen. De boom is winterhard in USDA-zones 6 tot 9, wat betekent dat hij kan groeien in verschillende klimaten. Om de Perzische zijdeboom te beschermen tegen extreme kou tijdens de winter, wordt aanbevolen om hem te bedekken met een deken of jute. Daarnaast is het snoeien van de boom tijdens zijn rustperiode in de late winter of het vroege voorjaar essentieel voor het behoud van zijn gezondheid en gewenste vorm.

Irrigatie is een andere belangrijke factor bij het verzorgen van een Albizia-boom. De boom moet tijdens de actieve groeiperiode wekelijks worden bewaterd. Bemesting is ook cruciaal; het wordt aanbevolen om in het voorjaar, wanneer de bladeren klaar zijn voor nieuwe groei, een gebalanceerde meststof op de Perzische zijdeboom aan te brengen.

Winterbescherming voor Jonge Bomen

Jonge Albizia-bomen hebben mogelijk winterbescherming nodig om hun overleving tijdens koudere maanden te garanderen. Dit is vooral belangrijk tijdens de eerste paar jaar van groei, omdat de boom mogelijk nog niet de nodige winterhardheid heeft ontwikkeld om strenge winterse omstandigheden te weerstaan. Om de veiligheid van je Albizia Julibrissin tijdens de wintermaanden te waarborgen, zijn hier enkele aanbevolen stappen.

 • Snoei de boom tijdens zijn rustperiode in de herfst of winter.

 • Wikkel de takken in lagen stro.

 • Bedek het wortelgebied met een laag bladeren voor extra isolatie en bescherming.

Een andere maatregel om jonge Albizia-bomen te beschermen tegen winterweer is het omwikkelen van de stam met jute of ander isolatiemateriaal. Dit kan helpen om de boom warm te houden tijdens koude temperaturen, waardoor zijn overleving en voortgezette groei in je tuin worden gewaarborgd.

Snoeien en Onderhoud

Het snoeien en onderhouden van de Albizia-boom zijn essentiële aspecten van de verzorging ervan. De optimale tijd om de boom te snoeien is in het late voorjaar, wanneer extra bescherming tegen koude temperaturen niet nodig is. Snoeien houdt in dat je dode, zieke of zwakke takken verwijdert door ze te knippen op het V-vormige punt waar de beschadigde tak de gezonde tak ontmoet. Bovendien kan het snoeien van de takken en scheuten die in het vorige seizoen zijn gegroeid, waarbij elke tak tot vijf of zes knoppen wordt beperkt, de grootte en breedte van de boom verminderen.

Albizia Julibrissin groeit het best onder specifieke omstandigheden, zoals volle zon en goed doorlatende grond. Voldoende water en meststof zijn ook nodig voor optimale groei. Door deze ideale omstandigheden te bieden en regelmatig snoeien en onderhoud uit te voeren, kun je de gezondheid en schoonheid van je Albizia-boom jarenlang waarborgen.

Ideale Groeiomstandigheden voor de Albizia Een Albizia Julibrissin in de volle grond met prachtige bloei

Ideale groeiomstandigheden voor de Albizia zijn onder andere zonlicht, goed doorlatende grond en bescherming tegen harde wind. De boom heeft volle zon of gedeeltelijke schaduw nodig voor optimale groei. Hoewel de Albizia Julibrissin tolerant is ten opzichte van verschillende grondsoorten, is hij het best geschikt voor goed doorlatende grond en kan hij ook droogte verdragen.

Naast de juiste zonlicht (de zon) en grondvereisten, wordt bescherming tegen sterke winden aanbevolen voor de Albizia-boom. Door deze ideale omstandigheden te bieden, kun je ervoor zorgen dat je boom groeit en gedijt, schoonheid en interesse toevoegend aan je tuin voor vele jaren.

Veelvoorkomende Problemen en Oplossingen Een Albizia Julibrissin met veelvoorkomende problemen

Gemeenschappelijke problemen en oplossingen voor Albizia-bomen omvatten het aanpakken van problemen zoals plagen, ziekten en ongunstige groeiomstandigheden. Een probleem dat de boom kan tegenkomen, is een schimmelziekte genaamd mimosa verwelking, die zijn vaatstelsel aantast. Om deze ziekte te voorkomen, zorg ervoor dat de boom in goed doorlatende grond wordt geplant en voldoende zonlicht krijgt.

Een ander probleem dat Albizia-bomen kunnen hebben, is overbewatering, wat kan leiden tot het vergelen, laten vallen en verwelken van bladeren. Om dit probleem te voorkomen, let op de waterbehoefte van de boom en pas je irrigatieschema dienovereenkomstig aan.

Door deze veelvoorkomende problemen aan te pakken en de juiste zorg te bieden, kun je de gezondheid en levensduur van je Albizia-boom waarborgen.

Hoe een Albizia te Planten Een Perzische Slaapboom die wordt Geplant in de Tuin

Het planten van een Albizia-boom vereist een goede voorbereiding, inclusief:

 • Het selecteren van de juiste locatie: Kies een gebied dat volle zon of gedeeltelijke schaduw ontvangt, aangezien dit optimaal is voor de groei van de boom.

 • De grond voorbereiden: De boom is niet erg veeleisend wat betreft het type grond, maar goed doorlatende tuingrond wordt aanbevolen.

 • Ondersteuning bieden voor de boom: Afhankelijk van de grootte en leeftijd van de boom, moet je mogelijk ondersteuning bieden, zoals palen of banden, om ervoor te zorgen dat hij recht en stabiel groeit.

Om je Albizia-boom te planten, volg je deze stappen:

 • Graaf een gat dat twee keer zo breed is als de kluit en net zo diep.

 • Plaats de boom in het gat en vul het met aarde, druk de aarde stevig rond de boom.

 • Geef de boom grondig water.

 • Mulch rond de basis om vocht vast te houden en onkruid te weren.

Jonge bomen moeten worden gestut om voldoende ondersteuning te bieden totdat ze stevig gevestigd zijn, wat aanvullende ondersteuning "niet nodig" maakt.

Albizia Kopen: Waar Moet je Op Letten?

Bij het kopen van een Albizia zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden, zoals:

 • De beste tijd om te kopen, die tijdens het rustseizoen is, meestal van november tot april. Dit stelt je in staat om de boom tijdens zijn rustperiode te planten, wat het risico op vorstschade vermindert.

 • Beschikbare cultivars, omdat er verschillende variëteiten van Albizia Julibrissin zijn om uit te kiezen.

 • De gewenste groeivorm, aangezien Albizia-bomen een spreidende of hangende groeiwijze kunnen hebben.

Door rekening te houden met deze factoren, kun je een weloverwogen beslissing nemen bij het kopen van een Albizia-boom en ervoor zorgen dat je de beste optie kiest. Heb je nog vragen of wil je meer weten? Voel je vrij om contact op te nemen voor verdere assistentie.

Zoals eerder vermeld, zijn er verschillende cultivars van Albizia Julibrissin beschikbaar, elk met zijn eigen unieke groeigewoonten en kenmerken. Bij het selecteren van een cultivar is het belangrijk om factoren zoals de grootte en vorm van de boom, de kleur van het blad en de bloemen, en het klimaat waarin hij zal worden geplant, in overweging te nemen. Bovendien kun je kiezen tussen een boomvorm en een struikvorm, aangezien beide opties beschikbaar zijn voor de Albizia-boom. Bij ons kunt u de perzische slaapboom kopen op de webshop tuinplantenwinkel.nl.

Beste Tijd om een Albizia te Kopen

De beste tijd om een Albizia-boom te kopen is tijdens perioden zonder vorst, aangezien ze het hele jaar door kunnen worden geplant, behalve tijdens vorst. Planten tijdens perioden zonder vorst zorgt ervoor dat de boom de beste kans heeft om zich te vestigen en te gedijen in je tuin. Als je overweegt om een Albizia-boom aan je tuin toe te voegen, is het ideaal om deze te kopen tijdens het voorjaar of het vroege zomerseizoen, wanneer de planten in actieve groei zijn.

Bij het overwegen van de beste tijd om een Albizia-boom te kopen, houd ook rekening met factoren zoals de grootte van de boom, het type grond dat hij nodig heeft en de hoeveelheid zonlicht die hij vereist. Door de boom te kopen en te planten tijdens de optimale tijd, kun je zijn gezondheid en levensduur in je tuin waarborgen.

Albizia in Struikvorm

Albizia-bomen kunnen ook worden gekocht in struikvorm, wat een unieke en veelzijdige optie biedt voor je tuin. Deze onderhoudsarme plant is gemakkelijk te verzorgen en kan worden gebruikt om een esthetisch aantrekkelijk landschap te creëren. De Albizia in struikvorm is ook droogtetolerant en kan verschillende klimaten doorstaan.

Om de juiste zorg te garanderen voor Albizia in struikvorm, zorg voor voldoende water en meststof en snoei de plant regelmatig om zijn vorm en grootte te behouden. Door te kiezen voor Albizia in struikvorm, kun je genieten van de schoonheid en voordelen van deze veelzijdige plant in een compacte, beheersbare grootte.

Samenvattend

Samenvattend, de Albizia Julibrissin, of Perzische zijdeboom, is een betoverende toevoeging aan elke tuin, met unieke kenmerken, voordelen en een vleugje exotisme. Met zijn delicate varenachtige bladeren, prachtige roze/paarse bloemen en het vermogen om zijn bladeren te sluiten bij regen of 's nachts, creëert deze betoverende boom een tropische sfeer en voegt schoonheid toe aan je landschap. Door zijn verzorgingseisen te begrijpen, de juiste cultivar te kiezen en hem onder de juiste omstandigheden te planten, kun je de gezondheid en levensduur van je Albizia-boom voor vele jaren waarborgen.

We hopen dat deze blogpost je heeft geïnspireerd om te overwegen een Albizia-boom aan je tuin toe te voegen. Met zijn unieke kenmerken, voordelen en verzorgingseisen zal deze betoverende boom ongetwijfeld je buitenruimte transformeren tot een oase van schoonheid en rust.

Veelgestelde Vragen over de Perzische slaapboom kopen

 

Wat is Albizia goed voor?

Albizia is een kruid dat inheems is in Zuid- en Oost-Azië en traditioneel wordt gebruikt om een reeks kwalen te behandelen, waaronder angst, depressie, slapeloosheid, keelpijn en zwelling. Het wordt ook ingenomen om de stemming te verbeteren en als een anti-wormmiddel.

Is Albizia een mimosa?

Ja, Albizia is een mimosa. Zijn wetenschappelijke naam, Albizia julibrissin, bevestigt ook dat het vaak wordt aangeduid als de zijdeboom, mimosa of zijde-acacia.

Wat is Albizia boom in het Engels?

Albizia, ook bekend als Perzische zijdeboom, roze zijdeboom of zijdeboom, is een plant die inheems is in Zuidwest- en Oost-Azië. Zijn verouderde spelling, Albizzia, wordt nog steeds soms gebruikt, en het is vernoemd naar de Italiaanse edelman Filippo degli Albizzi die het in het midden van de 18e eeuw in Europa introduceerde.

Hoe groot wordt een slaapboom?

Een Perzische slaapboom kan 5 tot 12 meter hoog worden, en je kunt hem ook snoeien als hij te groot wordt voor je tuin. Geef de boom voldoende ruimte om goed te kunnen groeien.

Wat zijn de unieke kenmerken van de Albizia boom?

De Albizia boom valt op door zijn varenachtige bladeren, prachtige roze/paarse bloemen en opmerkelijke vermogen om zijn bladeren te sluiten als het regent of 's nachts.

 

Albizia heeft bijzondere bloemen en samengesteld blad

 

Inspiratie Albizia:

Purperrood blad van de Albizia 'Summer Chocolate'

 

De Albizia 'Summer Chocolate' heeft roodbruin blad en geeft een extra sierwaarde aan de bijzondere boom.

 

Albizia boom met bloesem

 

Albizia groeit later breed uit en heeft mooie opvallende bloemen. 

 

Pluizige bloemen van de Albizia

 

De pluizige bloemen ofwel bloesem van de Albizia geeft een bijzondere sfeer. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.