Informatie over organische mest

In tegenstelling tot kunstmest, bestaat organische mest uit natuurlijke ingrediënten. Ook compost of siertuinbemesting is een vorm van organische mest. Op deze pagina vindt u verder de organische meststoffen in korrelvorm. 

 

Wat is een organische mest?

Organische mest bestaat uit natuurlijke ingrediënten. Dit kunnen zowel dierlijke als plantaardige materialen zijn. In korrelvorm zijn deze materialen altijd gedroogd. Het gaat dan om bijvoorbeeld compost, koemest en kippenmest. Doordat de organische mest gedroogd is, zijn de meststoffen geconcentreerd aanwezig. Gedroogde organische mest is er in vele varianten. Op Tuinplantenwinkel.nl bieden we de meest gangbare soorten aan.

 

Welke soorten organische mest zijn er?

Op Tuinplantenwinkel.nl worden de meest gangbare organische meststoffen in korrelvorm aangeboden. Hieronder volgt een korte toelichting per soort.

 

Culterra

Culterra is een organische meststof die bestaat uit verschillende plantaardige en dierlijke grondstoffen. De combinatie van grondstoffen zorgt voor een perfecte samenstelling van de meststof. Culterra is geschikt voor alle tuin- en balkonplanten. Ook uw gazon zal een gift Culterra kunnen waarderen.

 

Bio meststof

Net als bij Culterra bestaat de Bio meststof uit een combinatie van plantaardige en dierlijke grondstoffen. Het verschil met Culterra is, dat deze Bio meststof uit grondstoffen bestaat die biologisch geleefd hebben en geteeld zijn. Ook de Bio meststof is geschikt voor toepassing in alle borders van de tuin, op het terras en gazon. Bio meststof wordt op Tuinplantenwinkel in verpakkingen met verschillende hoeveelheden aangeboden. 

 

Koemestkorrel

Koemestkorrel is een ideale basisbemesting voor de borders in de tuin. Het is de voordelige keuze, maar zeker niet minder werkzaam. Geef de border en / of het gazon bij voorkeur in april of mei een bemesting met koemestkorrel. Voor het beste resultaat kan er later in het jaar in juli of augustus een tweede gift gegeven worden. 

 

Mogen organische mestkorrels tijdens de aanplant in het plantgat gestrooid worden?

Nee, dit mag absoluut niet. Het is een logische vraag en het wordt ook nog wel eens gedaan. "De mest zit dan immers direct bij de wortels" is dan meestal de gedachte. Toch is het niet goed om dit te doen. Doordat de korrels uit gedroogde meststof bestaan, zijn de meststoffen geconcentreerd. Door de geconcentreerde hoeveelheid organische mest direct bij de wortels aan te brengen, kunnen deze 'verbranden'. 

 

Het beste is om eerst de nieuwe planten te zetten en de plantgaten aan te vullen met grond. Strooi dan als alles klaar is wat organische mestkorrels rondom de planten en geef ten slotte water. De voeding van de mestkorrels komt door het water gematigd vrij en zakt op die manier langzaam de grond in.

 

Ditzelfde geldt ook voor de kunstmest 12-10-18 en Kieseriet. Geef dit niet in het plantgat, maar strooi het later door de border. 

 

Siertuinbemesting mag wel in het plantgat gebruikt worden

Siertuinbemesting is niet geconcentreerd. Daarom kan deze organische meststof wel in het plantgat gebruikt worden. Het is belangrijk om de siertuinbemesting te mengen met de aarde in het plantgat. Een mengsel van 1:1 is prima (of minder siertuinbemesting en meer aarde)

 

wat is wat zit er nu in organische mest

 

Toepassingsmogelijkheden Organische mest:

organische mest korrels mogen nooit in het plantgat gestrooid worden, altijd boven op de grond aarde

 

Organische mest wordt meestal als korrel uitgestrooid over de border of gazon, maar kan ook kant-en-klaar verwerkt zitten in diverse soorten potgrond of bijvoorbeeld siertuinbemesting. 

 

compost is een organische mest die je kunt gebruiken in de tuin of border

 

Siertuinbemesting of compost is een (natte) grond vorm om te bemesten. Hiermee kunt u de bodem verrijken. 

 

organische mest is de beste bemesting en niet hetzelfde als kunstmest

 

Organische mest is gemaakt van dierlijke of plantaardige grondstoffen. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.