Menu
Geen producten gevonden

Informatie over rhododendrons

Rhododendrons worden al heel lang als sierheester aangeplant, en dat is niet zomaar het geval. De rhododendron groeit uitstekend in de (half)schaduw, blijft groen in de winter en bloeit uitbundig in de periode mei-juni. Het voorjaar wordt daardoor een plaatje. Zelfs op de meest schaduwrijke plekken in de tuin weten sommige soorten van deze plant tot bloei te komen. Er zijn echter ook rhododendrons die wat meer zon kunnen verdragen; dit zijn de dwergrhododendrons. Veel dwergrhododendrons zijn wel wat zon gewend.

 

De voorkeur van de rhododendron voor licht zure grond

Wat alle soorten Rhododendron onderling, maar ook met andere heesters als hortensia’s en magnolia’s gemeen hebben, is hun voorkeur voor een humusrijke en zure voedingsbodem. De grond dient los en waterdoorlatend te zijn; de planten houden eenmaal niet van water dat blijft staan. Op een kleibodem of kalkrijke bodem gedijt de plant niet goed. Vooral turfgrond doet de rhododendron goed. Om die reden raden we altijd aan om uw rhododendron in de tuinturf te planten. Deze tuinturf kunt u samen met verschillende soorten Rhododendron op Tuinplantenwinkel.nl kopen.

 

De standplaats

Een rhododendron geeft de voorkeur aan een plek in de halfschaduw of in de zon. Zonlicht kan hij goed verdragen, mits de grond voldoende vochtig is. Deze tuinplant kunt u het beste in het voorjaar of het najaar in uw tuin planten. Doet u dit in de winter, dan is het erg belangrijk dat dit op een vorstvrije dag gebeurt. Plaatst u de plant in de zomermaanden in uw tuin, dan is de aanwezigheid van voldoende water van belang.

 

De verzorging van de plant

Met een rhododendron haalt u een winterharde en onderhoudsvriendelijke plant in huis. Deze nieuwe aanwinst in uw tuin vergt gedurende het jaar weinig van u. Het enige punt van aandacht zijn de wortels die enigszins gevoelig zijn voor droogte. Geeft u de heester gedurende de zomermaanden daarom enkele avonden per week voldoende water. Ook een mulchlaag, die de bodem tegen uitdroging beschermt, helpt uitdroging van de wortels van de plant voorkomen. In het voorjaar bloeien rhododendrons uitbundig. Uitgebloeide bloemen verwijdert u daarna met de hand.

 

Het snoeien

Het snoeien van een rhododendron is op zich niet nodig. Wilt u de plant toch uitdunnen of in model knippen, dan doet u dit direct na de bloei. Het is mogelijk dat deze plant het eerste jaar na de snoeibeurt minder bloemen aanmaakt. De tak maakt dan alleen blad aan. Snoeit u zeker niet vóór de bloei, want dan zult u dat jaar niet van bloemen kunnen genieten. Door een scherpe snoeischaar te gebruiken, herstellen snoeiwonden beter en groeit de rhododendron sneller weer verder.

 

Soorten rhododendron op Tuinplantenwinkel.nl

We hebben de rhododendron opgedeeld in verschillende groepen zodat het u gemakkelijk de juiste soort vindt. De Rhododendron yakushimanum is een groep compact groeiende heesters met dezelfde grote bladeren en bloemen als de hogere soorten. Die hogere soorten vindt u onder de ‘Grootbladige rhododendron’. Een aantal van deze soorten voelt zich letterlijk thuis in het bos en vindt u ook ons het kopje ‘bosrhododendron’. Andere telgen uit de rhododendronfamilie zoals de Japanse en Pontische azalea vindt u onder de Azalea’s.

 

De rhododendrons worden keurig binnen twee tot vier dagen na uw bestelling thuis geleverd. Wij geven aangroeigarantie op alle planten en bomen die u bij ons bestelt.

 

 

In het voorjaar steelt de rododendron de show

 

Inspiratie Rhododendrons:

De meest klassieke Rhododendron is deze Rhododendron catawbiense 'Grandiflorum' met zijn paarse bloemen

 

De meest klassieke Rhododendron is deze Rhododendron catawbiense 'Grandiflorum' met zijn paarse bloemen.

Rhododendron groeit vooral goed op schaduwrijke plekken aan de rand van bossen

 

Rhododendrons zijn echte schaduwplanten en staan het liefst onder bomen of achter een muur/schutting.

 

In het voorjaar steelt de rhododendron de show maar ook in de winter blijft de plant groen

 

In het voorjaar steelt de rhododendron de show maar ook in de winter blijft de plant groen.

 

Video's over Rhododendrons:

 

 

Rhododendrons groeien het beste op humusrijke, zure bodems. Door het toevoegen van tuinturf aan de plantgat zorgt u hiervoor en zal de plant goed groeien.

 

 

Naast de rhododendrons die vrij groot kunnen worden is er ook een groep dwergrhododendrons. Deze groep rhodo's valt op door het veel kleinere blad en de talrijke kleinere bloemetjes die overigens net zo kleurrijk zijn.

 

 

Een klein blijvende rhododendron met knalrode bloemen is deze Rhododendron 'Scarlet Wonder'.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.