Informatie over bloeiende vaste planten

In deze categorie bevinden zich de meeste soorten vaste planten. Het grootste deel van alle vaste planten krijgt een bepaalde periode van het jaar namelijk mooie bloemen. Dat is ook de voornaamste reden dat mensen voor een van deze soorten kiezen.

 

Sommige bloeiende vaste planten danken hun naam aan de vorm van hun bloem. De bloemetjes van het gebroken hartje (Dicentra) bijvoorbeeld lijken dus inderdaad op een gebroken hartje! En zo zijn er nog vele voorbeelden meer.

 

Bloeiende vaste planten kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

De belangrijkste soorten bloeiende vaste planten hebben hun eigen categoriepagina gekregen. Hier vindt u de varianten die we in die betreffende soort aanbieden plus nog wat extra tips en informatie over de betreffende soort. Omdat er ontzettend veel bloeiende varianten zijn, hebben we dit niet bij alle soorten gedaan. Dan zou het einde (en het overzicht trouwens ook) zoek zijn. Als u nog niet goed weet welke soort u wilt hebben, dan kunt u het beste voor de categorie 'Bekijk alle' kiezen. Als u daarna via de filters de juiste eigenschappen van de plant selecteert (bloemkleur, hoogte, bloeitijd, etc.) dan blijft vanzelf een groepje vaste planten over die aan de eigenschappen voldoet waar u naar op zoek bent!

 

Over het algemeen verlangen bloeiende vaste planten een humusrijke bodem die goed waterdoorlatend is. Wanneer de grond voldoet en genoeg voedingsstoffen bevat, blijft de plant gezond en bloeit hij uitbundiger. Dit geldt voor zowel heesters als vaste planten, ja eigenlijk voor alle tuinplanten en bomen. Gebruik bij het aanplanten wat aanplantgrond in het plantgat. Dit geeft de wortels van de bloeiende vaste planten een goede start. Ook bij een tweejarige plant zoals de Digitalis helpt een goede voedingsrijke grond om het wortelgestel goed te laten ontwikkelen.

 

Bloeiende vaste tuinplanten als bijen- en vlinderplant

Omdat er steeds meer vraag is naar specifieke bijen- en vlinderplanten, hebben we deze twee groepen vaste planten een eigen categorie gegeven. U vindt daar extra informatie over de specifieke planten die bijen en vlinders aantrekken plus natuurlijk de plantsoorten waar ze op af komen! U vindt deze als een van de laatste categorieën op deze pagina. Niet alleen bijen en vlinders zullen op deze bloemen afkomen, maar ook andere insecten, zoals hommels zullen hun weg naar de border met deze vaste planten snel gevonden hebben!

 

Bloeiende vaste planten en andere bloeiende planten combineren

Doorgaans worden vaste planten gecombineerd met andere bloeiende vaste tuinplanten. Bloeiende struiken die goed combineren met bloeiende vaste planten zijn bijvoorbeeld Vlinderstruiken, Hibiscus, Hortensia's en Rozen. Door goed naar de bloeitijd te kijken, kunt u de hele zomer genieten van een border vol bloemen. U hoeft dus niet alleen vaste planten in de tuin te zetten, maar ook andere tuinplanten zijn belangrijk voor een goed evenwicht.

 

Voor elke plek is er wel een geschikte bloeiende vaste plant te vinden. Zelfs voor een droge grond zijn er geschikte soorten. Denk bijvoorbeeld aan het Zonneroosje, Lavendel of de Euphorbia Wulfenii.

 

In een schaduwrijke tuin komen hele andere planten te staan dan in een border op een zonnige plek. Doorgaans zijn vaste planten die goed in de schaduw of halfschaduw kunnen staan zoegnaamde bladplanten. Ze worden minder voor de bloei gezet, maar meer vanwege hun mooie blad. Dit is niet altijd groen blad, maar kan ook bont blad zijn. Hosta's en Varens zijn vaste planten die goed op een standplaats in de schaduw en halfschaduw uit de voeten kunnen. Naast de bladplanten zijn er ook genoeg bloeiende vaste planten die een plekje in de halfschaduw en schaduw ambiëren. Astilbe, Maagdenpalm en Liriope (met zijn opvallende aarvormige paarse bloemen) zijn hiervan goede voorbeelden.

 

Maagdenpalm is daarbij ook nog eens een goede bodembedekker. Hij is wintergroen en bedekt de bodem volledig, waardoor onkruid weinig tot geen kans heeft om zich te ontwikkelen. Een andere bloeiende bodembedekker is bij voorbeeld Ajuga reptans of Kruipend zenegroen. Ook Kruipend zenegroen is een bloeiende vaste plant. Hij heeft paarse bloemetjes én is wintergroen.

 

Jaarrond bloemen, dat is wat u wilt in de vaste planten border!

Een border die in het voorjaar al bloeit en in september oktober nog altijd niet uitgebloeid is. Dit is wat iedereen wil. En het kan nog ook! Er zijn diverse soorten bloeiende vaste planten die al in het vroege voorjaar gaan bloesem hebben. Zomer bloeiende vaste planten zijn er genoeg. Daaruit kunt u zeker een goede keuze maken. Ook aan herfst bloeiende vaste planten is er geen gebrek. Zelfs in de winter zijn er vaste planten die dan hun bloemen laten zien. Denk hierbij aan de Winterheide en Helleborus. Op Tuinplantenwijkel.nl kunt u in de categorie "alle vaste planten" aan de zijkant een filter instellen. Kies telkens voor een andere bloeiperiode en de vaste planten die dan bloeien, blijven over. Zo kunt u zelf een border samenstellen die jaarrond bloem geeft.

 

U kunt ook in de winter nog volop bloesem in de tuin hebben, maar hiervoor kunt u het beste een mooie heester kiezen. De Viburnum tinus bijvoorbeeld is een tuinplant die in de winter mooie witte bloemen geeft en dit volhoudt tot in het vroege voorjaar de vaste planten het weer van hem overnemen. Deze plant staat bij voorkeur in de halfschaduw, maar kan ook in de schaduw of zelfs in de volle zon uit de voeten. Deze heesters vragen een iets zurige bodem. Verrijk de grond rondom de Viburnum tinus daarom rondom de voet van de plant met een jaarlijkse gift tuinturf.

 

 

Uitgebloeide bloemen van vaste planten, afknippen of niet?

Dit is zeer afhankelijk van de soort. Er zijn verschillende soorten vaste planten die gewoon door blijven bloeien als de uitgebloeide bloemen niet afgeknipt worden (Gaura, Geranium Rozanne, Verbena bonariensis). Maar er zijn ook soorten die juist door het snoeien van de verwelkte bloesem een tweede bloei krijgen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Salvia nemorosa, Phlox paniculata of Spirea japonica. Deze laatste is meer een kleine heester, maar reageert op een uitbundige tweede bloei na een kleine snoeibeurt in de zomer. Ook Alchemilla mollis kunt u nadat de bloemetjes zijn uitgebloeid een keer terugknippen. Het is niet zeker of de plant dan nog een keer bloeit, maar hij zal zeker nieuwe frisgroene bladeren aanmaken.

Natuurlijk zijn er ook soorten waarbij het niet uitmaakt of de dorre bloemen worden weggeknipt of niet. Uitgebloeid is uitgebloeid, volgend jaar een nieuwe ronde denken ze! Dit is onder andere bij de Liatris, Hemelsleutel (Sedum), Zonnehoed en Agapanthus het geval.

 

Veelgestelde vragen over bloeiende vaste planten:

Welke vaste bloeiende planten?

Over het algemeen krijgen vaste planten bloemen en worden deze ook aangeschaft vanwege hun bloemen. Door een mix van verschillende bloeitijden, hoogtes en bloemkleuren in uw tuin te zetten, geven de vaste planten een lange periode sierwaarde aan de tuin. Er zijn ook een aantal vaste planten die niet vanwege hun prachtige bloemen, maar juist voor hun sierlijke blad gekozen worden. Denk hierbij aan Brunnera, Hosta (bloeit vaak ook nog mooi), Heuchera of Varens.

 

Welke plant bloeit het hele jaar?

Er is helaas geen enkele vaste plant die het hele jaar bloemen geeft. Er zijn vaste planten die in het voorjaar bloeien (Longkruid), maar ook soorten die in de zomer bloeien (Salvia), soorten die in de herfst bloeien (Herfstaster) en er zijn zelfs soorten die in de winter bloeien (Helleborus). Door deze soorten met elkaar te combineren, heeft u het hele jaar bloemen in de tuin.

 

Er zijn trouwens wel soorten die hun best doen om het hele jaar te bloeien. Het mooiste voorbeeld hiervan is de Geranium 'Rozanne', maar ook de Salvia 'Hotlips', Gaura en Ceratostigma doen hun best om zo lang mogelijk bloemen te geven. Een plek in de volle zon is voor deze bloeiende vaste planten de beste standplaats.

 

Welke vaste planten bloeien van juni tot oktober?

Antwoord: Salvia's, Geranium Rozanne, Salvia Hotlips, Gaura, Erysimum, Dropplant en Gaillardia zijn soorten vaste planten met een lange bloeitijd. Geef deze vaste planten een zonnige standplaats en ze trakteren u op een prachtige bloei. Ze hebben naast de zon weinig verzorging nodig om te blijven bloeien. Eventueel kunt u uitgebloeide bloemen wegknippen.

 

Welke bloemen en planten zijn winterhard?

Antwoord: In de regel zijn alle vaste planten die in Nederland te koop zijn winterhard. De ene soort kan meer vorst verdragen dan de andere, maar in principe kunnen vaste planten in de wintermaanden in de grond blijven zitten. Vaste planten sterven in de herfst af en trekken zich ondergronds terug in de winter. In het voorjaar start het nieuwe groeiseizoen en beginnen ze aan een nieuwe groei. Tuinplanten die in de winter niet geheel afsterven, maar waarvan de takken blijven leven, behoren tot de groep van de heesters of struiken. Ook zij zijn winterhard. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Hortensia's, Seringen en Hibiscus. Vaste planten worden ook wel eens kruidachtige planten genoemd.

 

Er zijn ook een aantal vaste planten die wintergroen zijn. Kruipend zenegroen is hiervan een goed voorbeeld. Door zijn uitlopende groeiwijze is Kruipend zenegroen ook nog eens een geschikte bodembedekker. Ook Cotoneaster dammeri en Waldsteinia ternata zijn wintergroen en prima geschikt om als bodembedekker toe te passen.

 

Vaste planten die in potten zijn aangeplant zijn gevoeliger voor strenge vorst dan dezelfde planten die in de volle grond staan. Dek bij strenge vorst de potten af met een bijvoorbeeld een oude deken om de planten te beschermen tegen de ergste kou. Vaste tuinplanten aanplanten in de volle grond blijft voor het overleven in de winter nog altijd het beste.

 

Wat zijn goede vaste planten?

Antwoord: Een goede vaste plant is een sterke plant die lang bloeit. Ook moet een goede vaste plant de winter goed kunnen doorstaan en elk jaar terugkomen. Verschillende soorten van de ooievaarsbek behoren hiertoe, maar ook Sedum en Salvia's zijn goede voorbeelden van sterke vaste planten. De Rudbeckia met gele bloemen is ook een goede vaste plant. Ze staan bij voorkeur allemaal wel graag op een plekje in de zon. Voor een plek in de schaduw is bijvoorbeeld Astilbe een goede keuze.

 

mooie bloeiende vaste planten

 

Inspiratie:

allerlei kleuren bloeiende vaste planten

 

Op veel bloeiende vaste planten komen bijen en vlinders op af.

bekende bloeiende vaste planten

 

Deze vaste planten kunt u goed combineren met wintergroene bladplanten.

 

geranium en zonnehoed als bloeiende vaste plant

 

Geranium en de Helenium is een van de bekendste bloeiende vaste planten.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.