Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over osmanthus

Osmanthus is een groenblijvende tuinplant, waarvan het blad van een aantal varianten Osmanthus heterophyllus op echte Hulst lijkt. Vandaar ook de Nederlandse naam Schijnhulst. De Osmanthus x burkwoodii lijkt het minst op de hulst. Deze variant heeft vrij kleine bladeren en krijgt in het voorjaar veel trosjes kleine, witte, geurende bloemetjes, die in de herfst kunnen uitgroeien tot blauwzwarte bessen. De echte hulst krijgt felrode bessen. Door de geur trekken de bloemen bijen, hommels, vlinders en andere insecten aan.

 

Osmanthus planten met heerlijk geurende bloemen

Osmanthus groeit zowel in de volle zon als in de halfschaduw in een vochthoudende, waterdoorlatende grond. Gebruik tuinturf tijdens het aanplanten om de bodem rondom de planten zuurder te maken en strooi jaarlijks wat tuinturf rondom de voet van de plant om dit te behouden. Schijnhulst is geschikt als haagplant, maar ook als groepsbeplanting in de tuin of als kuipplant op het balkon en terras is deze plant geschikt. De Osmanthus heterophyllus met bonte bladeren kunnen ook in de Japanse tuin een plek krijgen.

 

De Osmanthus burkwoodii kan zelfs dienen als vervanger voor een wat hogere Buxushaag. Deze schijnhulst osmanthus burkwoodii verdraagt koude oosten wind tijdens strenge vorst minder goed, maar verder is het een sterkte plant die met de juiste verzorging kan uitgroeien tot een mooie haag. Deze wintergroene struik bloeit in het voorjaar met witte bloemen die een heerlijke geur geven. Deze geurende bloemen komen elk jaar in de planten; de haagplanten worden na de bloei pas gesnoeid.

 

Osmanthus snoeien en verzorgen

Schijnhulst osmanthus burkwoodii heeft een langzame groei en heeft daardoor niet veel verzorging nodig. Toch kunnen deze tuinplanten na verloop van de jaren uitgroeien tot een stevige struik. Als daar ruimte voor is, dan kan de plant zonder al teveel snoei uitgroeien tot een mooie struik. Als er die ruimte niet is, dan verdraagt Osmanthus snoei goed. Als de Osmanthus als haag is aangeplant, dan is een jaarlijkse snoeibeurt aan te raden. Snoei aan het begin van de zomer op een bewolkte dag om verbranding van de jonge bladeren te voorkomen. Knip eventueel oude, uitgedroogde takken ook meteen helemaal weg. De langzaam groeiende schijnhulst burkwoodii is met een regelmatige snoeibeurt, prima geschikt voor een lage haag en kan daardoor ook in kleine tuinen een plekje vinden.

 

De schijnhulst osmanthus burkwoodii is geschikt om lage hagen mee te maken. Als de schijnhulst burkwoodii op tijd gesnoeid wordt, ontstaat er een mooie haagplant. De bladeren van de plant hebben een mooie glans. Door op een bewolkte dag te snoeien (dus niet in de felle zon) wordt voorkomen dat het nieuwe blad van deze heester kan verbranden door het zonlicht en blijft de mooie glans behouden.

 

Osmanthus kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Tuinplantwinkel heeft diverse variëteiten van Schijnhulst burkwoodii: Als kluit planten (dus zonder pot) uit de volle grond in verschillende groottes. Deze planten zijn alleen te leveren tussen eind oktober en maart. Daarnaast zijn er verschillende maten in een pot. Het aantal planten dat u per strekkende meter nodig heeft, verschilt per maat plant. Hoe kleiner de nieuwe planten, hoe groter het aantal osmanthus x burkwoodii dat u per strekkende meter nodig heeft voor een mooie haag.

 

Veelgestelde vragen over Osmanthus:

Hoe lang bloeit Osmanthus?

Antwoord: De Schijnhulst bloeit over het algemeen een week of vier. De planten bloeien in het voorjaar.

Kan Osmanthus in de schaduw?

Antwoord: Schijnhulst kan prima in de halfschaduw of schaduw staan. De struik zal dan wel wat minder bloemen geven, maar de plant kan er goed tegen.

Hoe snel groeit schijnhulst?

Antwoord: De takken van de schijnhulst groeien niet zo snel. Hierdoor is vooral de Osmanthus burkwoodii geschikt om als lagere haag aangeplant te worden. Door de trage groei, kan deze plant ook als solitair in de borders worden geplant.

Welke soorten schijnhulst zijn er nog meer?

Antwoord: Andere soorten schijnhulst osmanthus zijn, de Osmanthus decorus en de Osmanthus delavayi, beide bloeiende heesters met witte bloemen die een sterke geur hebben. De bladeren van de Osmanthus decorus hebben wel wat weg van de bladeren van een olijfboom.

 

osmanthus combineren met bladverliezende vaste planten en struiken

 

Inspiratie Osmanthus:

Osmanthus kan je altijd planten omdat het in pot zit beste tijd is het najaar

 

Osmanthus is een groenblijvende heester, mooi als solitair maar wordt ook erg vaak gesnoeid in een haagvorm. 

 

hoeveel osmanthus per meter planten voor een haag

 

In april-mei krijgt Osmanthus kleine, witte bloemetjes die soms uitgroeien tot blauw/zwarte besjes. 

 

osmanthus burkwoodii kan in de zon of in de schaduw in goede grond of bodem

 

Als u de schijnhulst (Osmanthus) wilt snoeien doe dit dan na de bloei, op een bewolkte dag. Zo voorkom je verbranding van de bladeren.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.