Informatie over top 10 - planten voor natte grond

Niet alleen droge grond kan moeilijkheden geven bij het tuinieren, ook vochtige en natte gronden maken de keuze voor de juiste planten moeilijker. Toch zijn er ook hier vaak genoeg mogelijkheden. Eerst nog even over vochtige of natte grond, want wat is vochtig en wat is nat?

Vochtige grond

Vochtige grond houdt het water goed vast en droogt niet snel uit. Meestal is dit kleigrond of grond met een grote fractie klei zoals Löss. Het is meestal een lastig te bewerken grond omdat deze kleverig is en niet makkelijk los valt. In het rivierengebied, maar ook de lager gelegen delen in Nederland en België achter de kust vindt u veel kleigronden. Ook in dalen en op plateaus van heuvelachtig gebied kan het echter vochtig zijn. Als u aan het spitten gaat merkt u meestal snel of u te maken heeft met een kleigrond. Bij vochtig weer is deze papperig en kleeft de grond aan uw schoenzool. Bij droog weer in de zomer is de grond soms erg hard en lastig te bewerken.

Op vochtige grond groeien vaak de meest weelderige planten. Er is voldoende vocht aanwezig; ook tijdens langdurig droog weer; en vaak is de grond ook erg voedzaam. U kunt hier vaak erg fraaie borders aanleggen met bijvoorbeeld hortensia's, maar ook vaste planten zoals Hosta, Monnikskap, Astrantia, Eupatorium en bijvoorbeeld Persicaria. Vaak houden ook planten met grote bladeren zoals Brunnera en Rodgersia van vochtige grond.

Natte grond

Op nattere grond is het iets lastiger. Hoe natter de grond; hoe minder zuurstof de bodem bevat. Veel wortels van planten hebben zuurstof nodig om zich te ontwikkelen. Op grond die een groot deel van het jaar onder water staat zal daarom niet elke plant zonder problemen groeien. 

Natte grond vindt u dichtbij waterelementen zoals beken, grachten, plassen, rivieren, vaarten en sloten. Vaak is er sprake van een overgang van nat naar droog. Dan kunt u hiervan gebruik maken door dichtbij het water oeverplanten toe te passen die het niet erg vinden om met hun voeten in of zelfs onder water staan. Hogerop kunt u dan planten toepassen die houden van vochtige grond zoals hierboven genoemd.

Planten die goed tegen natte voeten kunnen zijn Caltha, Carex, Lythrum, Lysimachia, Miscanthus, Myrica, Salix en Typha. Ook bepaalde irissen zijn goed bestand tegen natte voeten zoals de Iris setosa. Bekijk hiervoor al onze oeverplanten.

Storende lagen

Van natte grond kan ook sprake zijn wanneer het water niet kan wegzakken omdat er een storende laag de boel belemmert. Dit zien we vaak in nieuwbouwwijken. Een storende laag is vaak een harde laag samengedrukte grond die zich onder het oppervlak bevindt. Het is daarom voordat u gaat planten altijd belangrijk om de grond goed doorlaatbaar te maken. Als er sprake is van een storende laag kunt u een drainage aanleggen, zorgen dat u dat de storende laag doorbreekt met gaten of de storende laag in zijn geheel losbreken.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.