Informatie over hortensia's

Van alle heesters bloeit de hortensia, naast de roos het langst. De hortensia of de hydrangea is daarom al jaren de meest populaire tuinplant van allemaal. De soortenrijkdom onder hortensia’s is enorm en daarom is in bijna elke tuin wel een hortensiastruik terug te vinden.

 

Een hortensia kunt u in een perk, een border of een grote pot planten. De hortensia / hydrangea is weer terug van weggeweest en er worden steeds meer kruisingen gemaakt. Vandaag de dag groeit vooral de populariteit van de Hortensia ‘Annabelle’ met zijn enorme, bolvormige bloemen.

 

Het grootste deel van de hortensia’s heeft roze of witte bloemen. Een blauwe hortensiaplant komt minder vaak voor. De zuurtegraad van de grond is bepalend voor de kleur van de bloem. Uiteraard vindt u een breed aanbod van soorten hortensia’s, waaronder de in opmars zijnde Hortensia ‘Annabelle’, bij Tuinplantenwinkel.nl.

De herkomst van hortensia’s

Al 140 miljoen jaar geleden groeide de hortensia in Azië. Hoewel deze heester zijn oorsprong vooral in Japan en China kent, is hij ook inheems in andere delen van Oost-Azië en delen van Noord- en Zuid-Amerika. In totaal bestaan er wel honderd soorten.

 

In 1775 kwam deze plant voor het eerst naar Europa. Zijn wetenschappelijke naam Hydrangea impliceert een verwijzing naar water. Niet zo vreemd, want hij heeft veel water nodig. In de volksmond kreeg de Hydrangea de naam hortensia.

De kleur

Verreweg de meeste hortensia planten zijn roze of wit. De blauwe hortensia planten komt aanzienlijk minder vaak voor. Deze uniciteit en de prachtige kleur van de bloemen maken deze variant haast onweerstaanbaar. De kleur van de hortensia combineert prachtig met de meeste andere bloemkleuren.

 

Veel mensen die een blauwe variant kopen, kijken er echter van op als hun plant het volgende jaar ineens roze kleurt. De blauwe kleur blijft namelijk alleen behouden bij een voor deze variant ideale bodemzuurgraad. Gebruikt u daarom zure grond en voegt u aluin of aluminiumsulfaat toe. Door middel van bijvoorbeeld Culvita - Hortensia blauw. Roze hortensia’s hebben juist behoeft aan een kalkrijke bodem.

 

Hortensia bij Boederij. Bij deze boerderij zorgt de enige echte boerenhortensia voor een prachtig plaatje

Soorten hortensia bij Tuinplantenwinkel bestellen

Binnen de categorie hortensia’s zijn een aantal grote groepen te onderscheiden. Dit maakt de keuze in de meeste gevallen een stuk gemakkelijker. Het bekendst is de boerenhortensia of Hydrangea macrophylla. Binnen deze groep hortensia's is er weer enorme variatie. Binnen de grootbloemige hortensia’s, de Hydrangea macrophylla, zijn twee soorten bloemen te onderscheiden: de bolvormige bloemen en de schermvormige bloemen. De bolvormige varianten bestaan uit grote bollen.

 

De meeste soorten boerenhortensia bloeien met prachtige gekleurde bloemtuilen met vaak een ronde vorm. Sommige soorten bestaan uit een krans van schutbladeren en daarbinnen kleine knopbloemetjes. In dat geval worden ze schermhortensia of teller-hortensia genoemd.

 

Boerenhortensia planten bloeien doorgaans op het oude hout, maar er zijn tegenwoordig ook selecties die daarnaast ook op het nieuwe hout bloeien en daardoor iets langer; bekijk hiervoor onze doorbloeiende hortensia.

De tweede bekende groep

De tweede bekende groep van de hortensia is de Annabelle hortensia. De officiële naam luidt Hydrangea arborescens, maar de naam Annabelle is synoniem geworden voor deze groep. De Annabelle bloeit met grote wit-groene bloemtuilen op stelen van ongeveer een meter hoog. De bloemen verschijnen in tegenstelling tot bij de boerenhortensia’s altijd op het eenjarige hout.

 

Naast de planten met witte bloemtuilen hebben sommige soorten roze en limoengroene bloemen. De ‘Strong Annabelle’ wordt veel verkocht ter vervanging van de bekende Hydrangea ‘Annabelle’, die wat eerder door gaat hangen.

 

Een derde grote groep is de pluimhortensia (Hydrangea paniculata). Deze bloeit met grote witte, rode of roze pluimen en bloeit net als de Annabelle op het nieuwe hout. De bloemtuilen hebben geen bolvorm maar hebben een punt. Vanwege de vorm wordt deze hortensia ook wel de schapenkop hortensia genoemd.

 

Een hele sterke en bekende hortensia variant is de Hydrangea ‘Limelight’. Met zijn stevige takken en limoengroene bloemen is de Hydrangea paniculata ‘Limelight’ een echte aanrader. Het mooie is dat deze plant nu ook online te koop is in een kleine variant: de Hydrangea ‘Little Lime’. Veel van deze soort hortensia’s zijn ook te koop als kleine boom op stam. Bekijk hiervoor onze stamhortensia’s.

In welke grond voelen hortensia’s zich het prettigst?

De hortensia voelt zich vooral prettig in een humusrijke en vrij zure grond. Het is van belang de plant van voldoende water te voorzien; in een droge grond gedijen ze aanzienlijk minder goed.

 

Pluimhortensia’s kunnen van alle soorten het beste tegen iets drogere omstandigheden. Een vochtige bodem en voldoende water is ook een voorwaarde om de hortensia in de (indirecte) zon te kunnen zetten. In een drogere grond kunt u hem beter een plaatsje in halfschaduw geven.

Wilt u deze planten een andere plek in uw tuin geven? De Hydrangea laat zich goed verplanten. Een voorwaarde daarbij is wel, dat u hem op een andere plek op dezelfde diepte weer in de grond plaatst en de plant in de periode daarna voldoende water geeft.

 

Maart en april zijn de beste maanden om uw hortensia te verplanten, omdat de grond dan al iets is opgewarmd. Zo kan uw plant ook beter herstellen van eventuele beschadigingen aan de wortels die tijdens deze procedure zijn ontstaan.

Inspiratie Hortensia's:

De Annabelle hortensia of hortensia 'annabelle' is een bekende soort die met enorm grote witte bloemtrossen menig tuin siert

 

De Annabelle-hortensia of hortensia 'annabelle' is een bekende soort die met enorm grote witte bloemtrossen menig tuin siert. De bloemen hebben een groen-witte kleur die makkelijk combineert met andere heesters, vaste planten en bomen.

De boerenhortensia is verkrijgbaar in veel kleuren en bloeit heerlijk lang. Mooie Hortensia

 

Bij deze boerderijwoning komt de boerenhortensia goed uit de verf. De boerenhortensia is een makkelijke tuinplant met een rijke en lange bloei in de zomer. Er zijn veel kleuren verkrijgbaar en zelfs laag blijvende soorten!

 

Pluimhortensia's bloeien de gehele zomer met opvallende puntvormige bloemtrossen

 

Pluimhortensia's bloeien de gehele zomer met opvallende puntvormige bloemtrossen. De bloemen bloeien vaak wit en verkleuren daarna naar roze of rode tinten. Pluimhortensia's kunnen beter tegen een plek in de volle zon dan de boerenhortensia's.

 

Onderhoud en verzorging

De hortensia is wat onderhoud betreft geen veeleisende plant. Het belangrijkst is dat de plant  

-vooral in het voorjaar en in de zomer- voldoende water krijgt. De hortensia is een dorstige plant en verdampt van half mei tot half augustus meer vocht dan hij aan regenval opneemt. Staat uw hortensia in de beschutting van bijvoorbeeld een grote boom? Dan is het zaak om nog wat meer water te geven.

 

Grote bomen en struiken hebben daar namelijk ook veel van nodig. U wilt voorkomen dat zij al het water en de voedingsstoffen uit de bodem halen die ook uw hortensia nodig heeft.

 

Het beste is om de Hydrangea tweemaal per week een bescheiden hoeveelheid water te geven, zodat de grond waarin hij staat altijd licht vochtig blijft. De grond dient waterdoorlatend te zijn. Houdt u uw hortensia in een pot? Gaat u dan goed na of er aan de onderkant geen water blijft staan. Dit kan namelijk voor wortelrot zorgen.

 

De Hydrangea is gek op (indirect) licht. Krijgt uw plant in de zomer teveel zonlicht? Dan bestaat de kans dat zijn bladeren en bloemen bruin gaan kleuren.

Ziektegevoeligheid

De hortensia is een sterke plant die over het algemeen niet gevoelig is voor ziekten of plagen. Zolang u de plant voldoende water geeft en niet teveel bemest, bestaat er weinig risico. Alhoewel veel bemesten leidt tot een weelderige groei, die makkelijk te verwarren is met de gezondheid van een plant, is het tegenovergestelde waar. Een te snel groeiende hortensia krijgt zachte bladeren en bloemen die juist plagen aantrekken. De in dergelijke gevallen meest geziene aanvaller is de wolluis, die we ook wel kennen als wollige dopluis of woldopluis.

 

Een wolluis vormt een spinsel aan de onderzijde van het blad om daar vervolgens zijn eitjes in te leggen. De hoeveelheid eitjes die een wolluis legt, kan oplopen tot wel duizend stuks. De jonge luizen die uit de eitjes komen trekken het plantsap uit de hortensia. Het gevolg: slap hangende stengels en bladeren en weinig tot geen bloemen. De bestrijding van wolluis behoeft een chemische behandeling. Houdt u, om dit te voorkomen, de takken en bladeren van uw plant in het voorjaar goed in de gaten.

Snoeien

Hortensia’s groeien snel en kunnen dan ook behoorlijk groot worden, waardoor de meeste eigenaren van deze plant ervoor kiezen deze dan te snoeien. Alhoewel de meeste hortensia’s zich prima laten snoeien en datzelfde jaar nog bloemen geven, bestaan er enkele uitzonderingen. Zo zal de boerenhortensia na de snoei geen bloei vertonen. Dit komt omdat zij hun bloemen vormen op overjarig hout, dat u met het snoeien wegneemt.

 

Sommigen kiezen ervoor de hortensia daarom niet te snoeien, anderen snoeien elk jaar een helft van de struik, zodat de andere helft toch nog bloemen geeft.

 

Voor de andere hortensia’s, de Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ en pluimhortensia’s zoals de Hydrangea paniculata ‘Limelight’, geldt dit niet. Zij bloeien op de takken die zij vanaf het voorjaar vormen, waardoor het snoeien geen effect heeft op de bloei. U kunt deze hortensia’s tot wel vijftien centimeter boven de grond afknippen.

 

De beste periode om uw hortensia te snoeien is begin april. Het risico op vorst is dan namelijk verdwenen. U knipt de stengel onder de uitgebloeide bloem weg, boven de bovenste nieuwe bloemknoppen. Snoeien in het najaar wordt afgeraden; de oude bloemen beschermen namelijk tegen de vorst.

Hortensia kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Naast deze bekendere soorten hortensia vindt u ook de fluweelhortensiaeikenbladhortensia en de serrata hortensia in ons assortiment terug. Tuinplantenwinkel.nl levert alle hortensia planten in pot. Deze zijn het hele jaar door aan te planten. Wij leveren uitsluitend A-kwaliteit plantmateriaal en staan voor 100% achter onze producten.

 

Video's Hortensia's:

 

 

De Hortensia 'Annabelle' heeft ook een broertje met sterkere stelen die minder snel omknakken: De Strong Annabelle.

 

 

Een bijzondere en iets minder bekende hortensiasoort is de Eikenbladhortensia. Deze soort heeft bladeren die lijken op die van een Amerikaanse eikenboom en bloeit met bloemen zoals die van een pluimhortensia.

 

 

Een hortensia kan ook worden opgekweekt tot een kleine boom. Deze pluimhortensia op stam zorgt voor een rijke bloei in de zomer die extra goed opvalt.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.