Informatie over anemone coronaria

Wanneer kan ik Anemone coronaria kopen en planten?

Anemone coronaria kunt u aanplanten tussen Maart en Mei. De verkoopperiode ligt ook ongeveer in deze periode. De precieze start- en einddatum is voor een deel afhankelijk van het weer. U kunt hiervoor de site in de gaten houden.

 

Anemone coronaria met blauwe, witte bloemen en roze bloemen

De Anemone coronaria is een kleurrijke voorjaar of zomerbloeier. Ze zijn prachtig om te zien. De bloemblaadjes hebben een fluwelen gloed. Er zijn cultivars met bloem in de kleuren blauw, wit, roze en rood. Van oorsprong komt de Anemone coronaria uit het Middellandse Zeegebied. Met een bescheiden hoogte tot ongeveer 30 centimeter passen ze in elke tuin. De grote bloemen van de Anemone coronaria zijn zeer fraai opgebouwd rondom een kogelrond hart met donkere meeldraden. Daaromheen staan de bloemblaadjes.

 

Er zijn variëteiten met enkele bloemen, halfgevulde bloemen en gevulde bloemen. Als u de uitgebloeide bloemen verwijderd, houdt de bloei langer aan. De stijve stengels kunnen weggeknipt of geplukt/ gedraaid worden. De bladeren van de Anemone coronaria sterft na de bloei snel af. Combineer de tuinplant met bijvoorbeeld siergrassen of lagere vaste planten. De naam Anemone verwijst naar het Griekse woord Anemos, dat wind betekent. Laten we het er op houden dat de bloemen van de Anemone coronaria heen en weer deinen op de wind die in de zomermaanden zachtjes voorbij ruist.

 

De Anemone coronaria verloochend zijn afkomst uit het Middellandse zeegebied niet. Hij houdt van een warme, zonnige plek en bloeit afhankelijk van het plantmoment meestal rond juni of juli (soms ook iets later). De knollen staan het liefst op een goed doorlatende bodem. In de winter houdt de Anemone coronaria niet van natte voeten; hierdoor kunnen de knolletjes wegrotten. De knollen zijn matig winterhard, maar in principe bestand tegen vorst en kunnen gewoon in de grond blijven na de bloei. U kunt de plaatsen waar u de knollen geplant heeft voor de zekerheid afdekken met stro of een laag afgevallen blad.

 

Hoe plant u Anemone coronaria?

Grote knollen zijn het niet, die van de Anemone coronaria. Ze zien er bij aankoop verschrompeld en droog uit. Leg de knollen een avond voordat u gaat planten in een schaal met water. Hierdoor zwellen de knollen op en zijn ze beter in staat wortels te vormen. U kunt de knolletjes aanplanten in de volle grond of in potten. Meng eventueel wat potgrond door de aarde in het plantgat. Hiermee zorgt u voor een extra rijke voedingsbodem.

 

De Anemone coronaria staat bij voorkeur op een plek in de volle zon. Een plek in de halfschaduw met voldoende zonuren is ook prima, maar een schaduwplek kunt u beter mijden. Kies dan voor de Anemone blanda. Deze Anemone groeit goed onder bomen en struiken. De Anemone blanda wordt in het najaar aangeplant en bloeit in het vroege voorjaar. De Anemone coronaria daarentegen wordt juist in het vroege voorjaar aangeplant en krijgt zijn bloemen in de zomer. De Anemone coronaria is bij uitstek geschikt om vooraan de vaste planten borders een plek te krijgen, zolang het maar een plek met voldoende zonlicht is. Ook in de rotstuinen kan de opvallende bloei van de Anemone coronaria een aanwinst zijn.

 

De Anemone coronaria is ook zeer geschikt om te gebruiken als snijbloem. Met zijn stevige stengels is er makkelijk een boeketje van te maken. Door de bloemen als snijbloem te gebruiken, wordt de bloeiperiode van de Anemone coronaria verlengt.

 

Veelgestelde vragen over de Anemone coronaria:

Kunnen anemonen in de zon?

Antwoord: De Anemone coronaria staat bij voorkeur op een plek in de zon. Hoe meer zon, hoe beter de bloei. Deze Anemonen bloeien in de zomermaanden.

 

Is Anemone vaste plant?

Antwoord: De Herfstanemoon is een vaste plant. Deze soort is te herkennen aan zijn wortelstokken. De Anemone coronaria is ook winterhard, maar behoort tot de groep van de knollen/ bollen. De knol van de Anemone coronaria kan in de winter in de grond blijven zitten en bloeien in de zomer.

 

Wat te doen als de anemoon is uitgebloeid?

Antwoord: Zodra de Anemonen helemaal zijn uitgebloeid, sterft het blad af. Het afgestorven blad kan op een gegeven moment in de herfst samen met de uitgebloeide bloembladen weggeknipt worden. Het voorjaar erop zal de knol weer opnieuw starten met uitlopen.

 

Hoe verzorg je een anemoon?

Antwoord: Als de Anemone coronaria in de lente geplant is, komt de plant na een aantal weken boven de grond. Zodra de bladeren boven de grond uitkomen, kan de Anemone wel wat voedingsstoffen gebruiken. Strooi wat organische meststof rondom het blad en geef wat water om de meststoffen de bodem in de laten trekken. Geef tijdens aanhoudende droogte in de zomermaanden tijdig en voldoende water. Snoeien is niet nodig, eventueel kan het dorre blad aan het einde van de herfst weggeknipt worden. Tijdens een strenge vorst, kun je de knol bescherming geven door een laag blad op de plek waar de Anemone coronaria geplant is aan te brengen.

 

Mooie mix aan Anemone coronaria bloemkleuren

 

Inspiratie Anemone coronaria:

Rood en blauwe Anemone coronaria

 

Anemone coronaria combineert goed met andere bloembollen en vaste planten

Blauwe anemoon

 

Een blauwe anemoon zorgt voor veel kleur in uw tuin. 

 

Mix aan Anemone bloembollen

 

Anemone zijn prima te mixen met de verschillende kleuren. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.