Informatie over seringen

Seringen zijn misschien wel een van de meest gewilde struiken voor de tuin. Samen met de magnolia en de rozen zijn het tuinplanten van het eerste uur. In menig (boeren)tuin staat wel een sering. Seringen zijn er in vele soorten en maten. Meest gezien is de gewone sering of Syringa vulgaris. Dit is de sering met de grootste bloemtrossen. De bloemen geven een aangename geur af tijdens de bloei. Deze planten bloeien prachtig in mei. In juni zijn de meeste soorten uitgebloeid.

De gewone sering kan een behoorlijke struik worden tot ruim 2 meter hoog, soms zelfs meer.

Kleinere alternatieven zijn er ook. Kiest u dan voor de dwergsering of een sering uit de villosa-groep. Dwergseringen bloeien met kleinere bloemen maar geuren eveneens. Het kleinst blijft de Syringa ‘Palibin’ die uitgroeit tot een compacte struik van maximaal 1.25 meter hoogte.

 

De herkomst van de sering

Van oorsprong komt de gewone variant voor in het zuidoosten van Europa, voornamelijk in de heuvelachtige gebieden van de Balkan. Andere soorten werden in Azië ontdekt. De gewone sering, oftewel Syringa vulgaris, werd in het midden van de zestiende eeuw van Constantinopel naar Wenen overgebracht. Vanuit Wenen verspreidde zijn populariteit zich naar andere delen van Europa, waar deze heester zodoende in steeds meer tuinen werd geplant. Het grootste deel van de seringen die we nu kennen, werd in de laatste 150 jaar gekweekt.

 

Een sering planten en verzorgen

Dit zijn sterke planten en groeien in de meeste soorten tuingrond prima. Dat neemt niet weg dat ze de voorkeur geven aan een goed doorlatende, voedzame grond. Bij het planten kunt u wat aanplantgrond toevoegen voor een goede start. Ook een extra mulchlaag van compost kan de struik waarderen. Zo heeft de sering voldoende voedingsstoffen tot zijn beschikking. Tijdens warme, droge zomers is het belangrijk de sering af en toe wat extra water te geven.

 

Deze plant zijn zonliefhebbers en hebben rond de zes uur zonlicht per dag nodig. In de schaduw zullen de struiken minder rijk bloeien. Geeft u ze dus een plek in de volle zon of een plaats waar in ieder geval de hele ochtend of middag zon is. Deze plant heeft een beschutte standplaats nodig om te voorkomen dat de koude wind, zeker tijdens strenge winters, schade kan toebrengen. Plaatst u hem daarom bij voorkeur dicht bij een muur of een heg. Ook is het van belang voldoende ruimte tussen de planten te houden, zodat zij in hun groei niet worden belemmerd.  

 

Het snoeien van een sering

Deze tuinplanten zijn verder vrij gemakkelijk in onderhoud. Dwergseringen laten zich gemakkelijk snoeien. De gewone sering maakt na het snoeien veel uitlopers die niet altijd de vorm van de plant volgen. U kunt de takken in dat geval nog een keer dunnen. Wanneer een sering niet gesnoeid wordt, kan hij erg hoog worden terwijl zijn onderkant kaal blijft. Zeker in een kleine tuin is dat niet wenselijk. De bloemen bevinden zich dan bovenin en zijn nauwelijks zichtbaar. Door jaarlijks te snoeien kunt u de heester compact houden, tot een hoogte van maximaal twee meter.

 

Snoeien kan het beste direct na de bloei of aan het einde van de winter. Uitgebloeide bloemen dienen zo snel mogelijk verwijderd te worden. De jonge scheuten laat u daarbij zitten, omdat de sering volgend jaar op deze scheuten gaat bloeien.

 

Sering kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u een ruim assortiment. Wij leveren alle seringen in pot. Planten in een pot hebben als voordeel dat ze het hele jaar door te planten zijn, dus ook in de zomer. Wij bezorgen uw planten met onze eigen bezorgdienst. Zo weten we zeker dat uw plant zonder schade aan komt. We geven daarnaast ook aangroeigarantie op uw sering en alle andere planten.

 

Seringen zorgen in het voorjaar voor een kleurrijk beeld en de bloemen geuren nog ook

 

Inspiratie Seringen:

In het voorjaar zijn seringen niet te missen

 

Seringen bloeien uitbundig in het voorjaar. Hier groeien twee gewone seringstruiken door elkaar en zorgen voor een boeket in eigen tuin. Links op de foto nog een deel van een Magnolia 'Susan'.

 

Van dichtbij zijn de bloemen niet alleen prachtig om te zien maar kunt u ook genieten van een heerlijke geur

 

Van dichtbij zijn de bloemen al even zo mooi en kunt u ook genieten van een heerlijke geur. Van de gewone sering zijn zowel dubbelbloemige als enkelbloemige variëteiten.

 

Oude seringenbomen krijgen vaak een grillige takkenstructuur

 

Seringen kunnen uitgroeien tot kleine meerstammige bomen met een grillig uiterlijk. Deze Syringa 'Charles Joly' heeft bijzonder gevormde takken. Er zijn ook seringen die klein blijven. Deze vindt u bij de dwergseringen.

 

Video's over Sering:

 

 

 

Seringen zijn echte voorjaarsbloeiers. Dwergseringen combineren ook in border met een lagere beplanting zoals deze Calamintha nepeta of bergsteentijm. Beide houden van een zonnige plek in de tuin.

 

 

 

Bij het planten van een sering in uw tuin raden wij aan om aanplantgrond te gebruiken. Vermeng de aanplantgrond in het plantgat met de aarde voordat u de kluit in het gat plaatst.

 

 

 

Gewone seringen kunnen flinke struiken tot kleine bomen worden. Onder en bij deze planten groeien niet alle planten maar deze Liriope voelt zich er prima thuis.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.