Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over vingerhoedskruid

Waar Digitalis purpurea zijn Nederlandse naam Vingerhoedskruid aan te danken heeft, dat is wel duidelijk. De bloemen lijken overduidelijk op een vingerhoedje. De Latijnse naam van Vingerhoedskruid is dus Digitalis. Digitalis purpurea komt ook van nature voor in Nederland. Vooral op open stukken in het bos, aan bosranden of ruigtes op braakliggend terrein is het een vaak geziene gast. Ook in de tuin kan Vingerhoedskruid digitalis prima een plekje krijgen. Vooral in de grotere tuinen met grote heesters en bomen, kan Vingerhoedskruid perfect als onderbeplanting dienen. Vingerhoedskruid digitalis is een plant met veel nectar waar hommels en vlinders, maar ook de bij graag op af komt. De bloeitijd van Vingerhoedskruid is in de zomermaanden.

 

Vingerhoedskruid snoeien en verzorgen

De meeste soorten Vingerhoedskruid digitalis zijn tweejarig. Dat wil zeggen dat ze zich door middel van zaad verspreiden. Je zult Digitalis purpurea dan ook niet op exact dezelfde plek terugvinden. Hij houdt zich dan ook niet aan een specifieke plantafstand, maar bepaalt deze in wezen zelf. Knip een Digitalis purpurea met uitgebloeide bloemen niet meteen weg, maar geef het zaad de kans om te rijpen en zich te verspreiden. In de wintermaanden kan Vingerhoedskruid digitalis bij de grond worden afgeknipt. Er zijn ook soorten Vingerhoedskruid die na de winter wel terugkeren. Vanuit grond groeien dan uit de wortel in het voorjaar nieuwe scheuten. Let op dat Vingerhoedskruid een giftige tuinplant is. Gebruik tijdens het snoeien van de Digitalis purpurea handschoenen, dan is er niks aan de hand. 

 

De bladeren van gewoon vingerhoedskruid groeien in een zogenaamd bladrozet. Dat betekent dat de bladeren vanuit één punt uit de grond groeien en samen een cirkel vormen. De steel waar de bloemknoppen op komen te staan, groeit vanuit de kern van het rozet. Na het eerste jaar is het blad flink gegroeid. Dit blad is na het 1e jaar ook enigszins wintergroen. Deze tuinplanten bloeien rijkelijk in de vroege zomermaanden. Daarmee is het Gewoon Vingerhoedskruid een graag geziene gast in vele (natuurlijke) tuinen.

 

Vingerhoedskruid planten

Vingerhoedskruid digitalis houdt niet van een te droge bodem. Ze groeien daarentegen wel graag onder grotere heesters en onder bomen. Een plek in de schaduw of halfschaduw kan prima voor het gewoon Vingerhoedskruid, maar ook een plek in de zon, kan deze Digitalis purpurea prima hebben. Zorg ervoor dat de grond bij deze tuinplanten niet te droog is. Gebruik hiervoor tijdens het planten van Digitalis purpurea aanplantgrond. Dit geeft de wortels van het Vingerhoedskruid digitalis een goede start, maar houdt ook het vocht rondom het kluitje beter vast. Strooi daarna jaarlijks compost rondom de voet van de tuinplant. Compost heeft ook een vochtvasthoudend vermogen. Daarnaast geeft compost voeding aan de planten, waardoor een andere vorm van bemesten voor het behoud van het Gewoon Vingerhoedskruid niet nodig is. De tweejarige planten zullen zich uitzaaien, daarom komt u Vingerhoedskruid digitalis na een aantal jaar ook op andere plekken in de tuin tegen. Deze tuinplanten houden zich dan ook niet aan een vaste plantafstand of standplaats. Gewoon Vingerhoedskruid kan zich ook uitzaaien onder bomen of grote struiken.

 

Vingerhoedskruid kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

De aangeboden variant Digitalis purpurea 'Gloxiniiflora' is niet echt een vaste plant. Deze tuinplant handhaaft zich voornamelijk in de tuin door uitzaaiing. Daardoor komt deze variant van het Gewoon Vingerhoedskruid niet op exact dezelfde plek terug in de tuinen. De Digitalis mertonensis is meer een vaste plant. Deze kan wel een aantal jaar op dezelfde plek terugkomen, maar zal uiteindelijk ook gaan uitzaaien. Jonge zaailingen van het Vingerhoedskruid digitalis kunnen in het begin nog prima verplant worden naar een goede plek. 

 

Veelgestelde vragen over Vingerhoedskruid:

Is de Vingerhoedskruid plant giftig?

Antwoord: Ja, Vingerhoedskruid digitalis purpurea is een giftige plant. Het zijn de sappen van de planten die giftig zijn. Draag daarom handschoenen bij het snoeien van de Digitalis purpurea, dan is er niks om u zorgen over te maken.

 

Wat doe je met de uitgebloeide bloemen van het Vingerhoedskruid digitalis?

Antwoord: Het beste kunt u de stengels met uitgebloeide bloemen een tijdje laten staan. Na de bloei sterft de Digitalis purpurea af. De plant komt in het jaar erop terug, maar meestal net op een andere plek. Digitalis purpurea, zijn planten die zich vermeerderen door hun zaad. Op de plek van de uitgebloeide bloemen vormen zich op een gegeven moment zaaddozen. Knip de stengel van de Digitalis purpurea pas in de winter of het vroege voorjaar af. Zo weet u zeker dat de zaadjes van de Digitalis purpurea zich hebben kunnen verspreiden

 

Wat is giftig van Digitalis?

Antwoord: Alle delen van de digitalis purpurea zijn giftig, maar de bladeren en zaden het meeste. Deze giftigheid verdwijnt niet na het indrogen van de planten. Het dragen van handschoenen is noodzakelijk wanneer u de Digitalis purpurea gaat planten of snoeien, maar als u dat doet dan is er niks aan de hand.

 

Kan Digitalis purpurea in de zon?

Antwoord: Digitalis purpurea staat bij voorkeur op een plek in de volle zon, maar een standplaats in de halfschaduw of schaduw wordt door deze tuinplant ook goed verdragen.

 

Is Digitalis giftig voor honden?

Antwoord: Digitalis purpurea is inderdaad ook voor honden giftig. Houd hier rekening mee als u deze tuinplant wilt aanplanten in uw tuin.

 

Is Digitalis winterhard?

Antwoord: De planten op zich zijn niet winterhard, maar ze keren wel elk jaar terug. Vermeerdering van gewoon vingerhoedskruid digitalis gebeurt door de zaden. De planten die het afgelopen jaar bloemen gegeven hebben, sterven af. Het seizoen erna komt uit de zaden een nieuw rozet van waaruit een nieuwe bloemstengel komt. De bloemkleur is niet te garanderen, deze varieert telkens.

 

Hoe vaak bloeit Digitalis?

Antwoord: Gewoon vingerhoedskruid digitalis bloeit eenmaal per jaar. De tuinplanten krijgen prachtige bloemen die op een aarvomige bloeiwijze staan. De bloemen van de plant hebben een diepe bloemkroon die doet denken aan vingerhoedjes. De bloemen zijn tweezijdig symmetrisch.

 

Het eerste jaar zal een Digitalis purpurea niet bloeien. De bloem verschijnt pas in het jaar erop. De bloemkleur van de zaailingen van Vingerhoedskruid wisselt per plant. Hij varieert van paars naar roze tot oranje en geel. De bloeitijd van de Vingerhoed plant is in de zomer.

 

Komt gewoon vingerhoedskruid digitalis ook van nature voor in Nederland?

Antwoord: Gewoon vingerhoedskruid komt ook in de Nederlandse natuur voor. Digitalis purpurea behoort tot de weegbreefamilie en komt vooral aan bosranden en braak liggende gedeelten voor. In Zuid Limburg kunt u Gewoon Vingerhoedskruid zeer regelmatig tegenkomen, maar ook in andere gedeelten van Nederland zie je de plant steeds vaker. De uitbundige bloei met opvallend gekleurde kelkbladeren vallen direct op! De kleur van de bloem is wisselend en gaat van paars naar roze tot lichtgeel.

 

De gekweekte soorten Vingerhoedskruid, worden wel eens aangeduid met de naam Digitalis grandiflora (grootbloemig Vingerhoedskruid). Na aanplant in de tuin, gaat het verder kweken van de Digitalis purpurea vanzelf. Daar hoeft u niks aan te doen!

 

vingerhoedskruid zijn erg gelieft bij bijen en hommels

 

Inspiratie Vingerhoedskruid:

vingerhoedskruid een tweejarige plant en zaait zich uit

 

Vingerhoedskruid komt in Nederland ook in de natuur voor, ze houden niet van een droge bodem.

 

Digitalis is een vaste plant voor in de border en tuin

 

Vingerhoedskruid komt erg goed tot zijn recht in combinatie met andere vaste planten en heesters.

 

vingerhoedskruid is giftig tijdens het snoeien gebruik handschoenen

 

Vingerhoedskruid is een tweejarige plant, na het tweede jaar zaait de plant zich uit. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.