Informatie over ilex

Hulst dankt zijn bekendheid met name aan het getande blad en de rode besjes die menige kersttafel sieren. Ilex is echter zoveel meer dan dat. Om te beginnen is Ilex een uitstekende tuinplant die zowel solitair en als groenblijvende haag kan worden toegepast. Ilex is vooral ook een sterke plant. Er zijn veel verschillende groepen Ilex waarvan de gewone hulst (Ilex aquifolium), blauwe hulst (Ilex meservaea), Japanse hulst (Ilex crenata) de belangrijkste zijn voor de tuin.

 

Alle bovengenoemde soorten ilex planten zijn wintergroen en uitstekend te snoeien en daarom ideaal voor een groenblijvende haag. De gewenste haaghoogte bepaalt de keuze voor de soort hulst. Voor een hogere groenblijvende haagplant tussen de 1 en 2,5 meter en die een dichte haag vormen, zijn de Ilex aquifolium en Ilex meservaea het meest geschikt. Voor lagere hagen kunt u beter de Japanse hulst gebruiken.

 

Bessen aan de Ilex (Gewone hulst) en Ilex crenata planten

De Ilex, gewone hulst, kan ook perfect als solitaire plant worden aangeplant. U kunt de planten uit laten groeien tot flinke formaten. De Ilex aquifolium 'J.C. van Tol' bijvoorbeeld is een prachtige ilex met donkergroene bladeren. Daarnaast krijgt deze soort Ilex felrode bessen. Eerst staan er in het voorjaar vrij onopvallende witte bloemetjes aan de Ilex plant. Deze witte bloemetjes hebben bij de Ilex aquifolium jc van Tol geen andere plant nodig om bestoven te worden. Deze Ilex is namelijk zelfbestuivend. Na de bestuiving verschijnen er later in het jaar tussen de bladeren felrode bessen aan de plant. Tijdens de kerstperiode zijn deze felrode bessen zeer gewild om in de kerststukjes gebruikt te worden.

 

Ook aan de Ilex crenata planten komen bessen. Deze zwarte besjes zijn klein en worden zo nu en dan ook door vogels gevonden. Doorgaans komen deze zwarte bessen niet aan de Ilex crenata planten. Voordat ze de kans krijgen om zich te ontwikkelen, zijn ze er meestal tijdens het snoeien al vanaf geknipt. Op zich niet zo'n ramp, want ze vallen stukken minder op dan de mooie rode bessen die aan de Gewone Ilex planten groeien.

 

De Ilex crenata of Japanse hulst als buxusvervanger

Een van de Ilex soorten die de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen heeft, is de Ilex crenata. De ilex crenata wordt ook wel Japanse hulst genoemd. Deze Ilex crenata lijkt op eerste gezicht sprekend op buxus. En omdat de buxus het de laatste jaren wat moeilijk heeft omdat er allerlei vervelende plagen opduiken is de Ilex crenata of Japanse hulst een goede vervanger. De ilex crenata is een ilex haag die ongevoelig is voor zowel de buxusschimmel als de buxus rups. Let er wel op dat de Japanse hulst het liefst op een wat rijkere grond staat dan buxus. Vermeng voordat u gaat planten daarom wat aanplantgrond met de aarde in het plantgat en maak de bodem goed los.

 

Ilex haag aanplanten en onderhouden

Ilex haagplanten zijn er in vele soorten en maten. Vanwege de populariteit van de Ilex crenata soorten beperken we ons voornamelijk tot deze soorten.

 

De Ilex crenata is er in verschillende varianten. De meest aangeplante soorten van de japanse hulst, zijn de Ilex crenata dark green en de Ilex crenata green hedge. De Ilex crenata green hedge wordt naast pot gekweekte planten in de winterperiode ook aangeboden als kluit plant. Hiermee zijn zowel de Ilex dark green als green hedge in diverse maten verkrijgbaar op Tuinplantenwinkel.nl. De kleinste maat ilex crenata is 10+ cm, maar 40 60 cm, 60 80 cm of 80 100 cm of zelfs nog hoger behoren tot de mogelijkheden.

 

Het aantal planten per meter dat u nodig heeft wordt bepaald door de maat die u bestelt. bij de producten op Tuinplantenwinkel.nl vindt u een tabel met daarin het aantal planten per meter dat u bij een bepaalde maat nodig heeft voor het krijgen van een mooie haag. Als u een dubbele rij wilt zetten heeft u meer planten per meter nodig, dan bij een haag in een enkele rij. Doorgaans wordt er bij de Ilex crenata gekozen voor een enkele rij.

 

Wat alle ilex crenata soorten met elkaar gemeen hebben, is dat ze in goed doorlatende grond aangeplant moeten worden. Bij voorkeur staat de Ilex crenata in een wat zuurdere grond. U kunt deze zuurdere grond verkrijgen door tuinturf (ook wel rododendron grond genoemd) in het plantgat te mengen met de aarde in uw tuin. Als de grond waar de Ilex crenata haagplanten worden aangeplant van nature al wat zuurder is, kan er ook gekozen worden om tijdens het zetten van de Ilex crenata planten wat aanplantgrond door het plantgat te mengen. Dit zorgt voor een goede start van de wortels van de Ilex crenata planten.

 

De ideale hoogte voor een haag van ilex crenata is ongeveer 30 cm. Hoger dan 30 cm kan ook, maar de maximale hoogte voor een mooie strakke haag van Ilex crenata is toch wel zo'n 50 cm.

 

Ilex kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Ilex is het hele jaar door te planten. Toch zijn er een paar zaken waar u tijdens het bestellen van uw Ilex rekening moet houden. Er zijn Ilex planten die worden gekweekt in potten en planten die worden gekweekt in de volle grond. Potgekweekte Ilex kunt u het hele jaar door planten terwijl planten uit de volle grond alleen te planten en te kopen zijn in de periode tussen medio oktober en medio april. Planten van de hulst hagen in de winter is geen enkel probleem mits de grond op het moment van planten van de Ilex maar niet is bevroren.

 

Wij bezorgen uw bestelling binnen de aangegeven levertijd bij u thuis. Dit gebeurt in bijna alle gevallen door onze eigen bezorgdienst. Uw bestelde Ilex wordt met zorg verpakt zodat schade aan de planten onmogelijk is. Wij geven daarnaast aangroeigarantie op alle planten en bomen. Zo kunt u vertrouwd online kopen bij Tuinplantenwinkel.nl.

 

Veelgestelde vragen over de Ilex:

Is de Ilex haag winterhard?

Antwoord: De Ilex haagplanten zijn allemaal winterhard. Dus ook de veel toepaste Ilex crenata soorten zijn winterhard. De japanse hulst kan in tegenstelling tot de soorten met stekelige bladeren minder goed tegen aanhoudende koude wind in de wintermaanden. De plantjes zijn wat teerder, waardoor de blaadjes eerder vorstschade op kunnen lopen. De aangetaste blaadjes zullen van de plant af vallen. Snoei deze kale stukken uit de haag. Hierna zal de Japanse hulst in het voorjaar weer nieuwe scheuten maken.

Kan Ilex tegen zon?

Antwoord: De Ilex kan met zijn stevige blaadjes prima op een zonnige positie in de tuin aangeplant worden. De grove Ilex soorten kunnen prima tot hoge haag uitgroeien, terwijl de Ilex crenata (die ook wel Japanse hulst genoemd wordt) een uitstekende vervanging is voor de door de buxusmot aangetaste buxus hagen.

Hoeveel water heeft Ilex nodig?

Antwoord: Zorg ervoor dat de nieuwe planten van een nieuwe haag van voornamelijk de Japanse hulst in het eerste jaar na aanplanten regelmatig water krijgen. De wortels van de Japanse hulst planten die pas zijn geplant, zitten maar heel ondiep. Bij warm en droog weer, kan de laag waarin deze Ilex crenata zijn wortels heeft, helemaal uitdrogen, waardoor de blaadjes van deze jonge planten ook kunnen uitdrogen. De planten regelmatig water geven, helpt het uitdrogen voorkomen en bevordert het groeien van de Ilex crenata planten. Op deze manier behoudt u een prachtige ilex haag.

Hoe snel groeit de Ilex?

Antwoord: De Ilex staat bekent als minder snelle groeier. Zeker de Japanse hulst groeit maar langzaam. Let hier op tijdens het maken van de keuze voor de maat die u gaat gebruiken bij het aanplanten van de Ilex haag. Zeker als de ilex crenata toegepast wordt als Ilex haag, is het belangrijk om rekening te houden met de tragere roei van deze haagplanten.

Op welke plek in de tuin staat de Ilex crenata bij voorkeur?

Antwoord: De ilex crenata kan op alle plekken uit de voeten. Dit geldt ook voor alle andere Ilex soorten. Ilex kan dus zowel in de zon als in de schaduw een plek krijgen. Omdat Ilex zo'n makkelijke tuinplant is, wordt hij ook door gemeentes steeds vaker toegepast. Het gaat dan meestal om de grote ilex soorten met stekelige bladeren.

Heeft Tuinplantenwinkel.nl een eigen ilex crenata kwekerij?

Antwoord: Nee, wij kweken zelf geen Ilex crenata en ook geen andere Ilex planten op een eigen kwekerij. Hiervoor hebben wij een gespecialiseerde ilex crenata kwekerij geselecteerd. De kwekerij zorgt voor een scherpe prijs voor u! Hierdoor kunnen wij ons bezig houden met een vlotte levering van uw bestelde Ilex crenata en alle andere tuin- en haagplanten. We hopen hierdoor op tevreden klanten die ook klant blijven bij Tuinplantenwinkel.nl!

 

Bladplanten combineren door verschillende tinten tegen elkaar te zetten. Zo komt de border tot leven met planten zonder dat er bloemen aan te pas komen

 

Inspiratie Ilex:

Bonte hulsthaag ilex in een cirkel knippen snoeien

 

Ilex is verkrijgbaar in verschillende bladsoorten, hierboven zie je een bontbladige Ilex (hulst). Ilex aquifolium 'Argentea Marginata'

 

Sommige hulsthagen geven rode bessen

 

Sommige Hulst soorten geven rode bessen. 

 

De Japanse hulst is zeer compact te snoeien

 

Japanse hulst, Ilex crenata, is erg geschikt om in een vorm compact te snoeien. 

 

Video's over Ilex:

 

 

 

Ilex crenata 'Dark Green' planten als haag. 

 

 

 

Tuinturf 

 

 

 

Rozen kunt u combineren met Ilex. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.