Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over toscaanse jasmijn

Toscaanse Jasmijn biedt een welkom groenblijvend alternatief voor de klimop maar dient wel op een beschutte plaats te worden aangeplant. Trachelospermum jasminoides ofwel Toscaanse Jasmijn heeft witte stervormige en heerlijk geurende bloemen. De bloei begint meestal in juni en duurt tot en met de hele maand juli. In de maanden daarna kan de Toscaanse Jasmijn sporadisch nog her en der een bloem geven.

 

Deze klimplant is wintergroen en zorgt voor een altijd groene begroeiing. De ranken van de Toscaanse jasmijn zoeken naar steun. U dient daarom een gaaswerk of latwerk tegen de muur of schutting aan te brengen. De ranken zullen zich daar vanzelf omheen slingeren. Het beste groeit de Toscaanse Jasmijn in de zon op een warme en luwe plaats, bijvoorbeeld tegen een warme muur. Daar kan deze klimplant tot 3 à 4 meter hoog en breed uitgroeien.

 

Hoe een Toscaanse Jasmijn bloeit

Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides) is een prachtige klimplant is ongekend populair vanwege zijn uitbundige bloei en heerlijke geur. Aan de gewone Toscaanse Jasmijn komen witte bloemen, maar naast de witte Toscaanse Jasmijn behoren ook roze bloemen tot de mogelijkheid. De Trachelospermum jasminoides ‘Pink Air’ en de Trachelospermum jasminoides 'Star of Sicily' zijn varianten met roze bloemen

 

Ongeacht de kleur zal de Toscaanse Jasmijn uitbundig bloeien en zeker de aandacht trekken. De uitbundigste bloemen zijn te zien in de bloeiperiode in de maanden juni en juli. De bloemen van deze betoverende klimplant verspreiden ook een heerlijke geur door je tuin.

 

Witte Toscaanse Jasmijn

De Toscaanse Jasmijn die u het vaakst tegenkomt en die gelijk uw aandacht trekt, is de witte Toscaanse Jasmijn. Dit is een groenblijvende klimplant die een gigantische hoeveelheid stervormige witte bloemen krijgt en daarom ook wel sterjasmijn genoemd wordt. De Witte Jasmijn heeft groene bladeren die het hele jaar door groen blijven en daarom ook onder de groep groenblijvende klimplanten te scharen is.

 

Waar u het beste een Toscaanse Jasmijn plant

Wilt u een Toscaanse Jasmijn planten? Dan is het kiezen van de juiste standplaats erg belangrijk. Een beschutte standplaats met halfschaduw is ideaal voor de Toscaanse Jasmijn. Ondanks de Toscaanse roots vind een Toscaanse Jasmijn een te zonnige plek niet ideaal.

 

Wat is de beste standplaats voor een Toscaanse Jasmijn?

De Toscaanse Jasmijn staat liever niet in de volle zon vanwege zijn gevoelige bladeren en bloemen. Hoewel de Trachelospermum jasminoides wel wat zon kan verdragen, leidt teveel blootstelling aan direct zonlicht uiteindelijk tot verbranding van de bladeren en zullen er ook minder bloemen aan de plant groeien. Door de Toscaanse Jasmijn in de halfschaduw te planten, profiteert hij van het beste van twee werelden. Hij krijgt voldoende licht om goed te groeien, maar staat in de zomer niet bloot aan zonnestralen met hoge intensiteit.

 

Een beschutte standplaats biedt ook extra bescherming tegen harde wind en ander extreem weer. De Toscaanse Jasmijn is van nature een klimmer en heeft een schutting of gaaswerk nodig om tegenaan te groeien. Zo kan de Toscaanse Jasmijn zijn ranken uitstrekken en razendsnel omhoog klimmen. Door zijn snelle groei wordt de Toscaanse Jasmijn ook wel als bodembedekker gebruikt.

 

De wortels van de Toscaanse Jasmijn gedijen het beste in een goed doorlatende grondsoort. Zorg ervoor dat de volle grond voldoende vocht vasthoudt, maar niet drassig blijft. Dit helpt om wortelrot te voorkomen en de gezonde groei van de plant te bevorderen.

 

Een Toscaanse Jasmijn planten op het balkon

Wanneer u geen tuin hebt maar wel een balkon, kunt u toch genieten van de schoonheid van de Toscaanse Jasmijn. Deze klimplant kan namelijk ook in een pot of bloembak geplant worden. Zorg ervoor dat u een grote bak gebruikt, zodat de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien. Zet deze plantenbak op een beschutte plek op uw balkon, waar de wintergroene klimplant kan genieten van wat zonlicht in de ochtend of avond, maar beschermd is tegen de hete middagzon.

 

Toscaanse Jasmijn snoeien en beschermen

De Trachelospermum jasminoides kunt u laten groeien, maar kan in het latere voorjaar ook licht gesnoeid worden om het gewenste model erin te houden. Na de winter kunnen dode bevroren takjes weg gesnoeid worden.

Bij strenge vorst (-10 0C) of zeer strenge (-15 0C) vorst raden we aan om de voet van de plant te beschermen. Mocht de plant invriezen dan is deze weer goed in staat te herstellen van onderaf. Als de Toscaanse Jasmijn in een pot staat, raden we aan om de plant bij deze temperaturen tijdelijk binnen te halen. Zet de Toscaanse Jasmijn dan op lichte en een koele plaats (geen kamertemperatuur).

 

Toscaanse Jasmijn kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

In onze webshop vind u verschillende maten soorten van de Toscaanse Jasmijn. Dit zijn stuk voor stuk mooie planten met heerlijk geurende bloemen en fraaie bloei. Zo kunt u er voor kiezen om meteen al een plant van een hogere maat aan te planten of te kiezen voor kleinere en nieuwe planten. Al deze klimplanten worden in een pot gehouden en zijn daardoor jaarrond te planten.

 

Veelgestelde vragen over Toscaanse jasmijn:

Hoeveel zon heeft Toscaanse jasmijn nodig?

Antwoord: De Toscaanse jasmijn staat graag in de zon op een beschutte plaats.

 

Is een Toscaanse jasmijn winterhard?

Antwoord: Ja, maar staat niet graag op een natte bodem en een winterige standplaats. Dan kan het zijn dat er wat vorstschade aan te plant op treed, dit zal zich daarna weer herstellen.

 

Hoe Toscaanse jasmijn laten klimmen?

Antwoord: De Toscaanse jasmijn hecht zich niet zelf aan een muur of schutting. Help de klimplant door bijvoorbeeld draden te spannen waar hij zich omheen kan draaien. Zeker de eerste jaren dient u de Toscaanse jasmijn wat te helpen.

 

Hoeveel cm groeit Toscaanse jasmijn per jaar?

Antwoord: De groeisnelheid van de Toscaanse jasmijn is afhankelijk van de grondsoort en de standplaats van de plant.

 

Is Toscaanse jasmijn snelgroeiend?

Antwoord: Heeft een normale groeisnelheid, maar bij warme periodes in de zomer groeit hij met lange scheuten.

 

Welke maand Toscaanse jasmijn snoeien?

Antwoord: Het beste kunt u de Toscaanse jasmijn in het late voorjaar snoeien, zo rond april-mei. Eventuele vorstschade kunt u dan ook weg knippen.

 

Hoe snel groeit Trachelospermum jasminoides?

Antwoord: Heeft een normale groeisnelheid, maar bij warme periodes in de zomer groeit hij met lange scheuten.

 

Toscaanse jasmijn krijgt witte geurende bloemen

 

Inspiratie Toscaanse jasmijn:

Toscaanse jasmijn heeft steun nodig bij het klimmen

 

Begeleid de Toscaanse jasmijn tijdens het klimmen, want deze is niet zelf hechtend. Door een frame te plaatsen voor de muur of draden te spannen kan de plant zelf naar boven slingeren.

 

Toscaanse jasmijn bloeit rijkelijk op een zonnige standplaats

 

Deze geurende Jasmijn bloeit het rijkst op een warme zonnige standplaats, maar ook in de schaduw is deze klimmer in staat goed te groeien en te bloeien.

 

Toscaanse jasmijn kan een oude muur opfleuren

 

Oude muren fleuren helemaal op met een klimplant zoals de Toscaanse jasmijn. Naast de wit bloeiende soort zijn er ook een geel en roze bloeiende selectie.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.