Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over italiaanse cipres

De Italiaanse cipres is een statige, smalle naaldboom die erg lang en oud kan worden. Door deze eigenschappen symboliseert deze Cipres in de mythologie het eeuwige leven. Deze statige tuinplant is een echte eyecatcher in iedere tuin, heeft weinig last van ziektes en verspreid ook nog een aangename geur. Van de bladeren en zaden wordt beweerd dat ze een geneeskrachtige werking hebben.

 

Deze boom is ideaal om de contouren van uw tuin mee te accentueren en zowel in een strakke als een weelderige tuin is deze boom een passende keuze.

Herkomst en geschiedenis

Zelf voor de tijd van het oude Griekenland was de cipres een boom met een godsdienstig karakter en later werd hij als symbool overgenomen en ook gebruikt voor andere rituelen. De Cipres komt oorspronkelijk vooral voor in het noorden van Italië en het zuiden van Frankrijk.

 

Een cipres werd ingezet om boze geesten af te weren. De Cipres heeft een lange levensduur en staat daarom symbool voor oud worden. De Cipres stond ook op afbeelding van het paradijs van Adam en Eva en is daarom dus ook een christelijk verwijzing naar het hiernamaals. Ook in het oude Egypte kwam de cipres vaak terug als afbeelding op sarcofagen. Het hout werd regelmatig gebruikt voor houtsnijwerk om goden mee af te beelden.

Cupressus sempervirens planten

De Cupressus sempervirens 'Pyramidalis' is slank en zuilvormig en de naalden zijn grijsgroen van kleur. De Nederlandse vertaling van ‘Sempervirens’ is loofbehoudend wat betekend dat de Italiaanse Cipres het hele jaar groen blijft.

 

Deze tuinplant staat graag op een enigszins beschutte plaats in de zon in een vochtige, maar goed doorlatende bodem en stelt weinig eisen aan de grondsoort. De Italiaanse cipres past als solitair in een groter tuin of als groeps- of laanbeplanting in de grotere tuinen en parken. Zorg voor genoeg ruimte tussen de bomen, zodat ze voldoende licht en ruimte kunnen vangen.

 

Om de Italiaanse Cipres na de aanplant een vliegende start te geven, is een goed plantgat essentieel. Maak de grond waar de boom in komt te staan goed los en vermeng hem met aanplantgrond of mediterrane potgrond. Zo geef je boom in het belangrijke eerste stadium extra voedingsstoffen die de aangroei bevorderen.

 

Omdat deze boom zo smal en hoog is, raden wij aan om hem in het begin vast te binden aan een stevige bamboestok of boompaal. Zo zal hij niet scheef waaien bij harde wind en krijgen de wortels de kans om zich vast te zetten in de grond. Later kunt u deze paal of stok weer verwijderen en blijft de Italiaanse Cipres zelfstandig en fier overeind staan.

 

Italiaanse cipres is vorstbestendig en wintergroen

 

Inspiratie Italiaanse cipres:

Italiaanse cipressen zorgen direct voor een Mediterraans gevoel in de tuin

 

De Italiaanse cipres is bestand tegen redelijk wat vorst, maar kan toch het beste op een iets beschutte standplaats staan die de plant beschermd tegen een koude oostenwind.

 

Cipressen hebben net als coniferen geen echt blad, maar een soort naaldvormige bladeren die dicht opeen staan

 

Soms ontwikkelen zich zaaddozen tussen het groene loof. Deze kunt u verwijderen indien u dat wenst door ze er uit te knijpen. 

 

Italiaanse cipressen mogen ieder jaar worden gesnoeid voor een nog strakker uiterlijk

 

Italiaanse cipres kunt u altijd snoeien voor een nog compactere en strakkere groeivorm. Ook de hoogte is hiermee te beperken.

 

Italiaanse Cipres onderhouden en verzorgen

Bij warm, droog weer heeft deze tuinplant regelmatig water nodig; zorg er wel voor dat de wortels niet te nat worden, anders gaan ze rotten. De Italiaanse cipres heeft van nature een mooie slanke vorm, waardoor flinke snoei niet nodig is.

 

Takken, die de gewenste zuilvorm verstoren, mogen in april worden teruggesnoeid, zodat nieuwe, frisse scheuten zorgen voor verjonging van de boom. De tuinplant is redelijk winterhard, maar bij strenge vorst is bescherming met een vliesdoek aan te raden; verwijder dit doek weer als de temperatuur oploopt.

 

Over het algemeen is deze Cipres winterhard, maar bij extreem lage temperaturen kan hij schade oplopen. Vandaar dat deze tuinplant een beschutte standplaats verlangt. Bij zeer strenge vorst (vanaf -15 graden Celsius) raden wij aan deze cipres te beschermen met vliesdoek.

Italiaanse Cipres kopen op Tuinplantenwinkel.nl

Deze deftige conifeer brengt Italië naar uw tuin en als hij eenmaal staat, is er weinig snoei nodig om de vorm te behouden. Hij is namelijk van zichzelf smal en groeit recht omhoog. Op Tuinplantenwinkel.nl heeft u de keuze uit Italiaanse Cipressen van verschillende hoogtes, zodat er altijd een boom is die perfect in uw tuin past. Op onze webshop zoekt u eenvoudig de Cipres van uw keuze uit.

 

Wij behandelen ook deze boom op ons planten- en bomencentrum met alle zorgvuldigheid en zorgen dat een van onze chauffeurs hem bij uw thuis af komt leveren. Dit scheelt u een ritje naar een druk tuincentrum en uw auto blijft ook schoon. Het enige wat u hoeft te doen is het aanplanten van deze nieuwe mediterrane aanwinst. Wij komen in heel Nederland en een groot gedeelte van België bomen en planten bij uw thuis afleveren met onze eigen bezorgdienst.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.