U kunt nu ook planten bestellen via onze nieuwe app!

Download voor uw apparaat
Camellia japonica | Tuinplantenwinkel.nl
Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...

Informatie over camellia japonica

De camellia japonica bloeit uitbundig in het voorjaar en is de populairste soort camelia. Hij staat in Nederland en België ook wel bekend als Japanse Roos. De bloemen hebben wat weg van rozen en soms wordt de plant er vanwege zijn uiterlijk ook mee verward. In oosterse streken is hij al eeuwenlang populair. De struik, die tot de sierheesters behoort, groeit vrij traag en kan een hoogte bereiken van 3 meter, maar is ook gemakkelijk kleiner te houden. De camellia japonica komt het mooist tot zijn recht als solitair of aangeplant achteraan de border.

 

De camellia japonica onderhouden

De camellia japonica is een wintergroene struik waarvoor de standplaats erg belangrijk is. Hij staat het liefst op een beschutte plek in de tuin, omdat de bloemknoppen en jonge planten gevoelig zijn voor strenge vorst. Deze plant houdt niet van een koude oostenwind in de winter, maar ook niet van de hete middagzon. Camelia’s voelen zich het beste thuis op een humeuze en zure bodem. We raden aan om daarbij tuinturf te gebruiken. Dit maakt de grond zuurder en lekker humeus (rijk aan humus). Brengt u de bemesting in maart aan. Bijmesten in de zomer mag, maar is niet noodzakelijk.

De plant is behoorlijk winterhard, maar komt hij in aanraking met strenge nachtvorst, dan bevriezen de bloemen vaak. Deze kleuren daarna bruin. De knoppen kunnen na een strenge nachtvorst doorgaans niet tegen een grote temperatuurverhoging en zullen afvallen. Houdt u de plant in pot, dan is het aan te raden om deze in de koude wintermaanden op een koele en lichte plaats binnen te zetten.  Wel blijft de plant in de winter altijd groen en zorgen de grote leerachtige bladeren voor een aangenaam beeld. Te midden van de bladeren kunt u de bloemknoppen al ontwaren die in het voorjaar opzwellen tot flinke bollen alvorens ze zich openen.

 

Gevoeligheid voor roetdauwschimmel

De camellia japonica is een plant die erom bekendstaat gevoelig te zijn voor roetdauwschimmel. Deze schimmel wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van insecten, die honingdauw op het blad achterlaten. Roetdauwschimmel bevindt zich vooral op de bovenkant van bladeren, maar ook op de takken van planten. Gelukkig blijft het aan de oppervlakte en dringt het de plant niet binnen, waardoor het goed te bestrijden is. Constateert u roetdauwschimmel, geeft u de planten dan zo snel mogelijk een antischimmelbehandeling. De schimmel houdt het zonlicht namelijk tegen en staat zo het proces van fotosynthese en dus de groei en gezondheid van de plant in de weg.

Snoeien

Afgezien van bovenstaande is de camellia japonica een vrij onderhoudsarme plant, in tegenstelling tot wat wel eens gedacht wordt. Indien gewenst kunt u de takken van de struik na de bloei, in mei terugsnoeien. Dit doet u echter alleen voor de vorm van de struik. Pas als de plant erg hard is gegroeid, kunt u kiezen voor een grotere snoeibeurt. Ook deze vindt aan het eind van de lente of anders aan het prille begin van de zomer plaats. De struik zal het eerste jaar na drastisch snoeien weinig bloemen tonen.

 

Camellia japonica kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u een ruim assortiment. Is de camellia japonica roze? Dan kunnen het heel veel verschillende soorten zijn. Door de resultaten te filteren op bloemkleur roze komt deze plant in beeld in alle verschillende tinten roze. Is een Camellia japonica rood? Dan is het waarschijnlijk de "Barbara Morgan" of de "Black Lace". U vindt ook witte varianten van de Camelia terug in onze webshop. Daarnaast zijn er tweekleurige variëteiten zoals de Camellia japonica ‘Bonomiana’. De planten zijn in verschillende formaten te bestellen. Dit gaat gemakkelijk online. De grootste keuze heeft u tussen september en eind maart. In de zomer is deze tijdelijk niet leverbaar.

 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.