Informatie over plataan

Een Plataan is een herkenbare boom met grote bladeren die lijken op die van een esdoorn en een afschilferende schors die op latere leeftijd verschijnt. Als de oude schors afbladdert, komen er gele en groene kleuren te voorschijn. Een plataanboom wordt vooral toegepast als schaduwboom in Zuid-Europese landen, maar hij groeit ook in België en Nederland goed. In tuinen vindt u deze boom vaak terug als dakboomleiboom of in een gekandelaberde snoeivorm waarbij de boom iedere paar jaar in zijn geheel wordt teruggesnoeid tot een paar armen. Van nature wordt de plataan een grote boom met een vrij brede kroon, die snel groeit en hoger dan 10 meter kan worden. Platanus is afgeleid van het Griekse woord platýs, wat breed betekent. Er moet dus wel ruimte voor zijn; het is een prima boom voor een park of  laan- of straatboom en een grote tuin, tenzij u de plataan boom dus een vormt laat aannemen waardoor ze past bij het formaat van de tuin; hij laat zich namelijk goed snoeien.

 

De grote bladeren van de plataan

Naast de opvallende en afschilferende bast, zijn de grote bladeren een ander opvallend kenmerk van deze bomen. De grote bladeren in combinatie met het goed verdragen van snoei, maken de Platanus uitermate geschikt om als leiboom of dakboom toe te passen. Het grote blad zorgt al snel voor voldoende schaduw tijdens warme zomermaanden. Het is ook niet voor niks dat de plataan bomen op pleinen in diverse stadscentra zijn aangeplant.

 

Plataan snoeien

Een plataan kunt u in principe het hele jaar door een snoeibeurt geven, behalve bij vorst. De meest ideale snoeitijd ligt tussen oktober en begin maart; de boom is dan in rust en leidt er het minste van. Alleen wanneer het vriest kunt u de boom het beste met rust laten. In de zomer kunt u een platanus ook prima snoeien. Meestal wordt dit moment aangegrepen om de boom alvast terug in vorm te knippen. Zo remt u de groei van de takken af en blijft de boom ook de rest van de zomer vrij compact.

 

Bij een gewone plataanboom kunt u het takkengestel van de plataan eens in de zoveel jaren flink terugsnoeien. Zorg voor een evenwichtige kroon met aan alle zijden van de hoofdstam voldoende vertakkingen. De takken dienen elkaar niet te kruisen of in de weg te zitten. Als u bij de eerste snoeibeurt een selectie maakt van de te behouden takken maakt u het makkelijker voor uzelf, door deze ook bij de snoeibeurten in de opvolgende jaren te behouden. Dit worden als het ware de hoofdtakken van de boom zoals de hoofdtakken bij een leivorm. Nadien kunt u die ieder keer alle scheuten terugsnoeien tot deze hoofdtakken.

 

Op de jonge stengels en het blad zit een beharing. Deze stervormige haren komen tijdens een snoeibeurt los van de boom en kunnen een allergische reactie veroorzaken. Zorg dat u tijdens de snoei een mondkapje draagt of maak de boom nat voordat u gaat knippen.

 

Platanus hispanica aanplanten

De ideale standplaats voor de Platanus hispanica is in de volle zon of halfschaduw. Een plek volledig in de schaduw wordt minder goed verdragen. Dit geldt voornamelijk als de Platanus wordt geplant als dakboom.

 

De plataan bomen stellen weinig eisen aan de grondsoort. Elke doorlatende grondsoort is prima. Graaf een ruim plantgat en vermeng de uitgegraven grond met aanplantgrond. Gebruik dit mengsel om het plantgat rondom de kluit weer aan te vullen. Aanplantgrond geeft de wortels een goede start. Als de plant in het voorjaar is gezet, dan is er in het eerste jaar na aanplant wat extra nazorg nodig in de vorm van voldoende extra water geven tijdens warme en droge periodes.

 

Gewone Plataan kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten en dus ook de plataan bomen met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten of bomen zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

 

Wilt u een plataan boom kopen en in uw tuin aanplanten? Zorg er dan voor dat u een boom kiest die in uw tuin past. Als u een grote tuin heeft, dan kan de Platanus hispanica uitgroeien tot een grote boom. Is er minder ruimte, kies dan voor de bolplataan of dakvorm.

 

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.

 

Veelgestelde vragen over de Plataan:

Wat is het verschil tussen de Oosterse plataan en Westerse plataan?

Antwoord: De Oosterse plataan (Platanus orientalis) heeft bladeren met een diep ingesneden rand. Dat is meteen het belangrijkste kenmerk. Hij komt van nature voor in het oosten en Zuidoosten van Europa, vandaar ook zijn naam Oosterse plataan.

 

De Westerse plataan (Platanus occidentalis) heeft blad met een ondiep ingesneden bladrand. De Westerse plataan wordt wat groter dan de Oosterse plataan.

 

Wat zijn de kenmerken van een plataan?

Antwoord: De plataan staat bekend om zijn afschilferende bast. Daarnaast is het een boom met een snelle groei die goed bestand is tegen snoei. Hierdoor is het een ideale boom om als leiboom of dakboom toe te passen.

 

Kan een plataan in een kleine tuin?

Antwoord: De Platanus hispanica is niet geschikt om aan te planten in een kleine tuin. Het is een boom met een brede kruin. Ondanks dat de Plataan bomen snoei goed verdragen, kan er in kleine tuinen beter voor een andere boomsoort gekozen worden. Een Bolplataan of Dakplataan kan wel prima in een kleine tuin aangeplant worden als hij maar regelmatig een snoeibeurt krijgt.

 

Hoeveel groeit een plataan per jaar?

Antwoord: Een Platanus hispanica is een boom met een flinke groeikracht. Ze kunnen scheuten maken van wel 2 meter lang. Houd hier zeker rekening mee als u van plan bent om een Plataan in uw tuin aan te planten. Ook de dakplataan en de plataan als leibomen, dienen vanwege hun groeikracht regelmatig gesnoeid te worden.

 

Kun je een plataan klein houden?

Antwoord: Een plataan kun je prima een snoeibeurt. Hiermee is de kroon van de boom wel in bedwang te houden, maar eigenlijk moet een Platanus hispanica uit kunnen groeien tot een flinke boom. Hij is dan ook het beste geschikt voor grote tuinen.

 

Hoe groot kan een plataan worden?

Antwoord: Een Platanus hispanica kan uitgroeien tot een flinke boom. De uiteindelijke hoogte van deze bomen, kan zeker 15 tot 20 meter zijn. De Bolplataan daarentegen blijft een stuk lager. Door een regelmatige snoeibeurt kunt u deze bomen op een hoogte van 3 tot 4 meter houden.

 

Welke soorten platanen zijn er?

Antwoord: Er zijn verschillende soorten platanen. Allereerst zijn er de plataan bomen op hoogstam. Daarnaast zijn er de dakbomen en leibomen.

 

Hoe onderhoud je een plataan?

Antwoord: De plataan is een sterke boom met ook een flinke groeikracht. Als de plataanbomen mogen uitgroeien tot hun natuurlijke vorm, dan is er weinig tot geen snoei nodig.  Als de groeiruimte van de Platanen beperkt is, dan is snoei wel nodig. Platanen kunt u het beste snoeien in de wintermaanden. Bij een Leiplataan of Dakplataan kunt u de nieuwe scheuten van afgelopen jaar allemaal wegknippen.

 

Platanen worden ook als straatboom aangeplant, hij is namelijk prima geschikt voor een stedelijke omgeving. Hun opvallende en rechte stam maakt het een populaire boom voor in straten. De onderste takken hangen op den duur steeds meer door, waardoor vrachtauto's steeds moeilijker onder de bomen door kunnen rijden. Om dit te voorkomen worden de platanen eens in de zoveel jaar flink gesnoeid. Deze flinke snoei wordt kandelaberen genoemd. De bomen worden zover teruggesnoeid dat er enkel nog de hoofdstam en wat korte zijtakken overblijven (kandelaars).

 

grote bladeren van de plataan zijn herkenbaar en daardoor krijgt u veel schaduw van deze boom

 

Inspiratie Plataan:

Een plataan kan u gemakkelijk klein houden als u tijdig snoeit het best kan dit in de winter als het niet vriest

 

Het snoeien van een Plataan kan het hele jaar door. Het beste kunt u dit doen in de winter, behalve als het vriest. 

 

de stam heeft een mooie tekening en de boom staat graag in de zon of halfschaduw

 

Opvallend aan de Plantaan is zijn afbladerende stam en de grote bladeren, die zorgen voor veel schaduw in de zomer.

 

de plataan bloeit onopvallend als u niet snoeit kan de boom vruchten krijgen

 

De vruchten van een Plataan zijn deze geelachtige bolletjes, ze blijven erg lang aan de boom hangen. Maar als u de Plataan regelmatig snoeit zult u deze niet vaak zien.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.