Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over plataan

Een Plataan is een herkenbare boom met grote bladeren die lijken op die van een esdoorn en een afschilferende schors die op latere leeftijd verschijnt. Als de oude schors afbladdert, komen er gele en groene kleuren te voorschijn. Een plataanboom wordt vooral toegepast als schaduwboom in Zuid-Europese landen, maar de plataan groeit ook in België en Nederland goed. In tuinen vindt u deze boom vaak terug als dakboom, leiboom of in een gekandelaberde snoeivorm waarbij de boom iedere paar jaar in zijn geheel wordt teruggesnoeid tot een paar armen. Van nature wordt de plataan een grote boom met een vrij brede kroon, die snel groeit en hoger dan 10 meter kan worden. Platanus is afgeleid van het Griekse woord platýs, wat breed betekent. Er moet dus wel ruimte voor zijn; het is een prima boom voor een park of  laan- of straatboom en een grote tuin, tenzij u de plataan boom dus een vormt laat aannemen waardoor ze past bij het formaat van de tuin; een plataan laat zich namelijk goed snoeien.

Plataan snoeien

Een plataan kunt u in principe het hele jaar door snoeien, behalve bij vorst. De meest ideale snoeitijd ligt tussen oktober en begin maart; de boom is dan in rust en leidt er het minste van. Alleen wanneer het vriest kunt u de boom het beste met rust laten. In de zomer kunt u een plataan ook prima snoeien. Meestal wordt dit moment aangegrepen om de boom alvast terug in vorm te snoeien. Zo remt u de groei van de takken af en blijft de boom ook de rest van de zomer vrij compact. Bij een gewone plataanboom kunt u de takken van de plataan eens in de zoveel jaren flink terugsnoeien. Zorg voor een evenwichtige kroon met aan alle zijden van de stam voldoende takken. De takken dienen elkaar niet te kruisen of in de weg te zitten. Als u bij de eerste snoeibeurt een selectie maakt van de te behouden takken maakt u het makkelijker voor uzelf, door deze takken ook bij het snoeien in de opvolgende jaren te behouden. Dit worden als het ware de hoofdtakken van de boom zoals de hoofdtakken bij een leivorm. Nadien kunt u die ieder keer alle scheuten terugsnoeien tot deze hoofdtakken.

Plataan kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten en dus ook de plataan bomen met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten of bomen zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

 

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.

 

grote bladeren van de plataan zijn herkenbaar en daardoor krijgt u veel schaduw van deze boom

 

Inspiratie Plataan:

Een plataan kan u gemakkelijk klein houden als u tijdig snoeit het best kan dit in de winter als het niet vriest

 

Het snoeien van een Plataan kan het hele jaar door. Het beste kunt u dit doen in de winter, behalve als het vriest. 

 

de stam heeft een mooie tekening en de boom staat graag in de zon of halfschaduw

 

Opvallend aan de Plantaan is zijn afbladerende stam en de grote bladeren, die zorgen voor veel schaduw in de zomer.

 

de plataan bloeit onopvallend als u niet snoeit kan de boom vruchten krijgen

 

De vruchten van een Plataan zijn deze geelachtige bolletjes, ze blijven erg lang aan de boom hangen. Maar als u de Plataan regelmatig snoeit zult u deze niet vaak zien.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.