Informatie over leibeuk

Tijdens het wandelen door het bos bent u vast wel eens beukenbomen tegen gekomen en heeft u niet gedacht om zo'n exemplaar in uw eigen tuin te zetten. In het wild is de groene beuk namelijk een sterke boom en kan deze reusachtig worden. Door hem als leiboom te vormen en te onderhouden blijft hij een stuk beter kleiner en is deze boom goed toe te passen in een tuin van geringe omvang.

 

Groene Beuken zijn bekende bomen en haagplanten. In de herfst verkleurt het blad van de groene Leibeuk Fagus sylvatica prachtig geeloranje om vervolgens verdord aan de plant te blijven hangen. Pas in het voorjaar wordt het dorre blad afgestoten om plaats te maken voor frisgroen loof. De Fagus sylvatica leivorm biedt dus ook in de winter beschutting en privacy ondanks dat het toch echt een loofboom is. Groene leibeuk is bovendien erg goed winterhard dus ook op koude open plekken is er geen risico op vorstschade.

 

De flexibele takken van de groene leibeuk Fagus sylvatica zijn uitermate geschikt om via een rek een bepaalde kant in te geleiden en de beuk zo ook te kunnen gebruiken op een smalle ruimte in de tuin waar geen plek is voor een gewone groene beuk. Vooral op de erfgrens zorgt hij zo in menig tuin voor afscherming en bedekking. Zowel de rode als de groene leibeuk zijn het hele jaar door aan te planten. De groene leibeuk begint met fris groen blad en de rode beuk is warm van kleur. Beiden groeien ze volledig dicht. Op latere leeftijd groeien er kleine vruchten aan de takken in de vorm van beukennootjes.

 

Verwar deze boom niet met de haagbeuk of Carpinus betulus. Dat is ook een grote boom maar die krijgt geen beukennootjes en in de winter houdt hij zijn blad niet vast.

 

Leibeuk planten

De Fagus sylvatica Leiboom geeft de voorkeur aan een standplaats in de volle grond in de zon of halfschaduw. Hij doet het op elke grondsoort met een goede afwatering (ook een wisselende grondwaterstand vindt deze boom niet fijn) en het liefst humusrijk. Deze boom maakt veel wortels vrij dicht aan de oppervlakte waardoor onderbeplanting op volwassen leeftijd lastig kan zijn.

 

Een punt van aandacht is de kans op zonnebrand. De bast van de beuk is niet erg gecharmeerd van volle zon. Al deze bomen leveren we daarom standaard met de stam ingewikkeld met jute, die beschermt de stam tegen zonnebrand. Daarnaast houdt de Leibeuk Fagus sylvatica van voedzame grond, gebruik dus aanplantgrond bij het planten en zorg dat de bodem goed bemest is met bijvoorbeeld siertuinbemesting. Voldoende water is zeker na het aanplanten onmisbaar voor een goede ontwikkeling van uw Leibeuk. Soms zie je in de jonge nieuwe bladeren wat witte pluisjes dat kan wolluis zijn dat verschild per jaar als ze in de felle zon staan is de kans groter het is niet erg en vaak zie je er niet veel van maar het kan per jaar verschillen.

 

Voor het ontwikkelen van een goed wortelgestel kunt u het best een boompaal of boompalen en boomband gebruiken. Zet de kluit van de bomen gelijk met het maaiveld en druk de grond pas helemaal aan als de bomen in een rij staan. Zo kunt u tijdens het planten de hoogte eenvoudig enkele centimeters corrigeren en sluit u de rekken perfect recht op elkaar aan. Als u ze aanplant gebruik dan de aanplantgrond in het plantgat zodat de boom meteen de kans krijgt om wortels te maken en geef nog wat extra water bij op de kluit of pot kluit. Struiken, vaste planten, haagplanten en andere tuinplanten kunnen zeker samen opgroeien met de leibeuken

 

De unieke leirekken worden net als de leibomen door ons zelf vervaardigt. De etages van de rekken zijn te koppelen door middel van bamboestokken. Wij adviseren een maximale afstand van 60 cm tussen de uiteindes van de rekken aan te houden. Met het complete productieproces in eigen hand koopt u bij Tuinplantenwinkel.nl een echt kwaliteitsproduct.

 

Fagus sylvatica leivorm waarom is de stam ingepakt ?

De stam van een leibeuk fagus sylvatica leiboom word door ons verpakt met karton als we bezorgen maar als u dat karton weg haald zit er jute om de stam van de leibeuk dat moet u laten zitten dit is jute ter bescherming tegen zonnebrand van de stam een fagus leibeuk kan er de eerste jaren niet goed tegen als er vol op zon op zijn stam/ bast komt en dat word zo voorkomen.

 

Dat jute is verteerbaar en u zult zien dat het binnen een twee tal jaar vergaat en als het slordig word en kort word dan mag u het verwijderen.

 

Leibeuk snoeien

Leibeuken worden gesnoeid als haag waardoor een steeds vollere bos takken ontstaat, dat doe je het beste van november tot maart. In de zomer biedt het scherm goede beschutting en privacy. Snoeien kan eigenlijk jaarrond, maar doe het altijd op een bewolkte dag en snoei de boom niet te kaal. Omdat een beukenboom uit zichzelf de neiging heeft omhoog te groeien, is het wel wenselijk om ze jaarlijks te snoeien. Je kunt ze op dezelfde manier en met hetzelfde gereedschap snoeien als een beukenhaag en zo houd je de vorm van de leiboom strak en in lijn.

 

Veelgestelde vragen over Leibeuk

Hoe hoog wordt een Fagus sylvatica leiboom?

Antwoord: Dat is afhankelijk van de stamhoogte en de hoogte van het leirek. Kijk op onze productpagina's voor meer informatie.

 

Hoe snoei je een Leibeuk?

Antwoord: Fagus sylvatica wordt gesnoeid als haag waardoor een steeds vollere bos takken ontstaat, dat doe je het beste van november tot maart.

 

Wat is de beste tijd om groene leibeuken te planten?

Antwoord: Wanneer de Fagus sylvatica  in het najaar of winter wordt aangeplant, heeft u naar het water geven geen omkijken. Doorgaans is de grond in die periode vochtig genoeg. Daarnaast is de leibeuk  dan ook in rust, waardoor hij weinig tot geen vocht en energie nodig heeft.

 

Welke leibomen blijven groen in de winter?

Antwoord: De Fagus sylvatica leibeuk blijft 's winters niet groen maar omdat de bruine bladeren wel aan de boom blijven zitten, biedt hij dus ook in de winter beschutting en privacy.

 

Hoe ver moeten leibomen uit elkaar staan?

Antwoord: Wij adviseren een maximale afstand van 60 cm tussen de uiteindes van de rekken aan te houden.

 

Wie komt de bomen leveren ?

Antwoord: tuinplantenwinkel.nl levert de bomen met een eigen bezorgdienst waardoor schade aan uw bomen onmogelijk is

 

Online leibeuk kopen bij tuinplantenwinkel.nl

U kunt de Leibeuk los maar ook in pakketvorm online aanschaffen in onze webshop. Ze kunnen zowel in pot, op blote wortel als met kluit geleverd worden. Uiteraard ontvangt u aangroeigarantie op onze leibomen. U vindt verschillende stam hoogte van deze leiboom en soorten op onze website.

 

Wij bezorgen alle leibeuken met onze eigen transportdienst. Nadat de bomen met zorg zijn ingepakt, worden ze met net zoveel zorg bij u afgeleverd. Uw bestelling is dus van A tot Z in handen van een echte specialist. Schade aan de bomen is op deze manier nagenoeg onmogelijk. Wij staan altijd garant voor een goede aflevering en leveren bestellingen door heel Nederland en een groot deel van België.

 

Onze eigen gespecialiseerde bezorgdienst werkt met een eigen Track & Trace systeem. Op de dag/avond voordat wij uw Leibeuk komen bezorgen ontvangt u van ons een melding dat wij de bestelling komen brengen.

 

U bent natuurlijk ook van harte welkom op onze kwekerij voor direct contact met onze professionele en enthousiaste medewerkers en een heerlijk kopje koffie of thee.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.