Informatie over leibeuk

Tijdens het wandelen door het bos bent u vast verschillende beukenbomen tegen gekomen en heeft u niet gedacht om zo’n exemplaar in uw eigen tuin te zetten. In het wild kan deze boom namelijk reusachtig worden. Door hem als leiboom te vormen en te onderhouden, blijft hij een stuk beter kleiner en is hij ook in een tuin van geringe omvang een welkome gast. 

 

Beuken zijn bekende bomen en haagplanten. In de herfst verkleurt het blad van de Leibeuk prachtig geeloranje om vervolgens verdord aan de plant te blijven hangen. Pas in het voorjaar wordt het verdorde blad afgestoten om plaats te maken voor frisgroen loof. De Leibeuk biedt dus ook in de winter beschutting en privacy ondanks dat het toch echt een loofboom is. De Lei-Beuk is bovendien erg goed winterhard dus ook op koude open plekken is er geen risico op vorstschade.

De flexibele takken van de Fagus sylvatica zijn uitermate geschikt om via een rek een bepaalde kant in te geleiden en de beuk zo ook te kunnen gebruiken op een smalle ruimte in de tuin waar geen plek is voor een gewone beukenboom. Vooral op de erfgrens zorgt hij zo in menig tuin voor afscherming en bedekking. Zowel de groene als de rode Leibeuk zijn het hele jaar door aan te planten. De groene variant begint met fris groen blad en de rode beuk is warm van kleur. Beiden groeien ze volledig dicht. Op latere leeftijd groeien er kleine vruchten aan de takken in de vorm van beukennootjes.

Leibeuk planten

Enig punt van aandacht is de kans op zonnebrand. De bast van de beuk is niet erg gecharmeerd van de zon. Daarvoor wikkelen we bij Tuinplantenwinkel.nl de stam in met jute. Dit beschermt de stam tegen zonnebrand. Daarnaast houdt de Leibeuk van voedzame grond, gebruik dus aanplantgrond bij het planten en zorg dat de bodem goed bemest is met bijvoorbeeld siertuinbemesting.

Aandachtspunten voor tijdens het planten van de Leibeuk

Zeker op een winderige locatie help je de aangroei van de boomwortels door het gebruik van een boompaal en boomband. Hierdoor veert de boom mee tijdens windvlagen en voorkomt u dat de wortels scheuren en zal de Leibeuk sneller een dichtgegroeid geheel vormen. Omdat een Leibeuk minder hard groeit, adviseren wij een maximale afstand van 60 cm tussen de uiteindes van de rekken aan te houden. De etages van de rekken zijn te koppelen door middel van bamboestokken. Zet de kluit van de bomen gelijk met het maaiveld en druk de grond pas helemaal aan als de bomen in een rij staan. Zo kunt u tijdens het planten de hoogte eenvoudig enkele centimeters corrigeren en sluit u de rekken perfect recht op elkaar aan.

Leibeuk snoeien en verzorgen

Lei-Beuken worden gesnoeid als haag waardoor een steeds vollere bos takken ontstaat. In de zomer biedt het scherm goede beschutting en privacy. Snoeien kan eigenlijk jaarrond, maar doe het altijd op een bewolkte dag en snoei de boom niet te kaal. Omdat een beukenboom uit zichzelf de neiging heeft omhoog te groeien, is het wel wenselijk om ze jaarlijks te snoeien. Je kunt ze op dezelfde manier en met hetzelfde gereedschap snoeien als een beukenhaag en zo houd je de vorm van de leiboom strak en in lijn.

Voldoende water is zeker na het aanplanten onmisbaar voor een goede ontwikkeling van uw leibeuk. Geef altijd water op het moment dat de boom in de schaduw staat en op een manier dat het water direct de wortels bereikt. Zo voorkomt u dat de wortels uitdrogen of verbranden door de zon.

Leibeuk kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

De unieke leirekken worden net als de leibomen door ons zelf vervaardigt. Met het complete productieproces in eigen hand koopt u bij Tuinplantenwinkel.nl een echt kwaliteitsproduct. U kunt de Lei-Beuk los maar ook in pakketvorm online aanschaffen in onze webshop. Uiteraard ontvangt u aangroeigarantie op onze leibomen. U vindt verschillende stam hoogte van deze leiboom en soorten op onze website.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.