Informatie over boleik

Quercus palustris Green Dwarf, de eik met een bolvormige kroon

Een minder bekende bolboom is de Boleik. De soort die hiervoor is gebruikt, is de Moeraseik. De Moeraseik zelf is een vrij snel groeiende boom, maar voor de Bolvorm hiervan is een traag groeiende cultivar gebruikt; de Quercus palustris 'Green Dwarf'. De naam wijst al op de compacte groei van deze soort. Hierdoor is hij uitermate geschikt op een plek waar maar weinig ruimte voor een boom is, maar waar wel volume op hoogte gewenst is. 

 

Boleiken zijn kleine bomen. De doorsnede van de kroon van de Quercus palustris green dwarf wordt niet veel groter dan maximaal 200 cm. Deze doorsnede bereikt de boleik ook pas na jaren. Een jonge boom heeft een kroon met een doorsnede van zo'n 50 cm. Houd hier zeker rekening mee als u van plan bent om een bol eik te kopen.

 

De Quercus palustris Green Dwarf wordt ook wel Moeraseik genoemd. De naam doet vermoeden dat deze moeraseik allen maar in natte omstandigheden uit de voeten kan. Niks is minder waar. Vochtige grond kan de Quercus palustris Green Dwarf goed verdragen, maar op een drogere plek kan de boom ook prima aangeplant worden.

 

Verharding rondom de voet van de boom wordt niet zo goed verdragen. Zorg er daarom voor dat de boleik niet op of dichtbij het terras wordt aangeplant. De Quercus palustris Green Dwarf verdraagt te veel verdichte grond slecht. De groei van het wortelgestel zal dan stagneren, wat een minder gezonde boom tot gevolg zal hebben.

 

De bladeren van de boleik zijn grof gelobd. De bladeren zitten dicht op elkaar, zodat er een gedrongen kroon met een compacte groei ontstaat. De bladeren van de Quercus palustris Green Dwarf kleuren in de herfst mooi af. Later in de herfst valt het blad af. In het voorjaar verschijnt er weer frisgroen blad aan de fijne vertakkingen van de boom.

 

Boleik snoeien

Doordat deze Boleik een traag groeiende soort is, hoeft deze nagenoeg niet gesnoeid te worden. Mocht het een keer nodig zijn om de kroon wat terug te nemen, dan kan dit wel. Dunne takken kunnen het hele jaar door terug gesnoeid worden. Als het nodig is om de kroon van de bol eik een keer flink te snoeien, dan kunt u dit het beste in het voorjaar doen als het blad nog niet aan de boom staat.

 

Boleik of bolvormige moeraseik planten

De standplaats van de Quercus palustris Green Dwarf is zowel in de zon als in de halfschaduw. De halfschaduw verdient de voorkeur.

 

Zorg ervoor dat het plantgat waar de boleik Quercus palustris Green Dwarf in komt te staan ruim groot is (minimaal 60x60x60 cm) en dat ook de grond op de bodem van het gat losgemaakt is. Als er een dichte laag in de grond zit, dan moet deze laag doorbroken worden. Op deze manier kunnen de wortels van de Quercus palustris Green Dwarf makkelijk groeien en kan eventueel overtollig water snel de grond in zakken.

 

Daarnaast adviseren wij om aanplantgrond te gebruiken tijdens het aanplanten. Als de aanplantgrond gemengd wordt met de uitgegraven grond, dan ontstaat er een groot volume aan goede grond. Hierdoor krijgen de wortels van de boom een goede start. Zet de kluit van de boleik op de juiste diepte in het plantgat. Mocht er een zogenaamde draadkluit (ijzeren korf) om de wortels van de kluit zitten, laat deze dan zitten. Het houdt de wortels en de kluit mooi bij elkaar en de wortels groeien er op een gegeven moment gewoon doorheen. Let tijdens warme en droge periodes op dat de boleik zeker het eerste jaar voldoende extra water krijgt.

 

Nadat de boom is aangeplant, is het verstandig boompalen en boomband aan te brengen. De boompalen geven de boleik de eerst jaren na aanplant stevigheid tijdens harde wind. Plaats de palen direct naast de kluit.

 

De uiteindelijke hoogte van de Quercus palustris Green Dwarf is ongeveer 300 cm. De stamhoogte van de boleik bepaalt op welke hoogte de vertakkingen beginnen. De minimale stamhoogte bij de Boleik is 180 cm en daarmee is het altijd een hoogstam boom.

 

Veelgestelde vragen over de Boleik:

Waar kan de Bolvormige moeraseik niet goed tegen?

Antwoord: Er zijn een aantal zaken die de boleik niet goed verdraagt. Dit zijn onder andere natte grond, verharding en een afdekking van bijvoorbeeld grind rondom de stam. Bij voorkeur staat de boleik in losse goed waterdoorlatende grond in een border. Vaste planten of heesters rondom de voet van de boom is geen enkel probleem. Het kan zelfs mooi zijn om een aantal bloeiende heesters rondom de stam van de boleik aan te planten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Pluimhortensia of Ceratostigma willmotianum.

 

Hoe groot wordt een Boleik?

Antwoord: De Bol eik is een kleine boom en is daarmee geschikt voor kleine tuinen. Gecombineerd met andere tuinplanten geeft de bol eik een groene basis aan de tuin. De Boleik zorgt voor "groen op hoogte".

 

Wordt de boleik ook met blote wortel verkocht?

Antwoord: Nee, bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u de bol eik alleen in pot kopen. Dit heeft als voordeel dat de boom het hele jaar door aangeplant kan worden en u niet hoeft te wachten tot de herfst voordat u uw bol eik Quercus palustris Green Dwarf kunt gaan zetten.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.