Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over styrax japonicus

Styrax japonicus of japanse storaxboom is in Nederland een minder bekende boom. Het is een heel oude soort die ook als rijkbloeiende parkboom gebruikt kan worden. Ver voordat de jaartelling begon, werd de hars van deze boomsoort gewonnen en gebruikt als balsem, wierook en parfum. Tegenwoordig gebeurt dit niet meer. De middelgrote boom kan goed in de volle wind en wordt nu vooral aangeplant om zijn sierwaarde en zijn horizontaal afstaande takken. Hij staat graag in de volle zon maar verdraagt ook lichte schaduw en heeft een goede winterhardheid. De bloemen geuren sterk en trekken bijen aan. Op latere leeftijd is de oranje onderbast zichtbaar zodat hij mooi combineert met heesters, struiken en andere tuinplanten.

 

Styrax japonicus als meerstammige boom

De natuurlijke groeiwijze van de storaxboom is van grote struik tot kleine boom met horizontale takken. Door de boom vanaf het begin van onderuit verschillende stammen te laten ontwikkelen, kan een Styrax japonicus uitgroeien tot een mooie meerstammige boom. Door later de onderste takken van de stammen te snoeien, krijgt de plant nog meer de uitstraling van een meerstammige boom. 

 

Bloemen van de Japanse storaxboom

De Styrax japonicus bloeit in de vroege zomermaanden een massa aan sierlijke witte hangende trossen met gele meeldraden. De bloemen hebben de vorm van klokjes en worden veelvuldig door bijen bezocht. Na de bloei ontstaan er kleine groen/witte vruchtjes die nog lang aan de boom blijven hangen. 

 

Standplaats van de Styrax japonicus

De Japanse Storaxboom wordt in pot gekweekt (heeft dus al goed ontwikkelde wortels), stelt weinig eisen aan de grondsoort en groeit uit tot een boom met een iets grillig gevormde piramidale kroon. Hij behoort tot de kleinere boomsoorten en is te snoeien. De storaxboom stelt weinig eisen aan de gewenste locatie en hierdoor kan hij ook in een niet al te grote tuin geplant worden. De Styrax japonicus heeft een voorkeur voor een standplaats in de volle zon. Let wel op dat de boom de eerste jaren na aanplant tijdens warme en droge periodes voldoende extra water krijgt. De styrax japonicus is goed windbestendigheid. Wij adviseren bij aanplant in tuinen een ruim plantgat te maken en organische mest toe te voegen zodat de kluit een goede start krijgt.

 

Styrax japonicus snoeien

De Styrax japonicus hoeft niet gesnoeid te worden om uit te groeien tot een mooie boom / grote struik. Bij een meerstammige uitstraling kunnen in de loop van de jaren de onderste takken van de stammen gesnoeid worden. Ook mogen elkaar kruisende takken worden gesnoeid. Snoei de kroon van de Japanse storaxboom alleen als er te weinig ruimte is voor de ontwikkeling van de kroon. Begin tijdig met snoeien, om zo te voorkomen dat er dikkere gesteltakken weggesnoeid moeten worden. Dit kan de vorm van de kroon definitief verstoren. 

 

Veelgestelde vragen over Styrax japonicus

Heeft de bloem van de Styrax japonicus gele meeldraden?

Antwoord: Ja, de japanse storaxboom bloeit in juni/juli wit in hangende trossen met gele meeldraden en heeft geurende bloemen.

 

Is de Styrax japonicus ook verkrijgbaar als hoogstam boom?

Antwoord: Ja, op onze kwekerij vindt u de soort 'Purple Haze' met een stamhoogte van 180 - 200 cm.

 

Bijzondere witte bloemen van de Styrax

 

Inspiratie Styrax japonicus:

Styrax bloeit met hangende bloemetjes

 

De Styrax japonicus is een bijzondere boom met een schitterende bloeiwijze. Door de compacte groei is de boom geschikt voor in vrijwel elke tuin. Het wordt zeker tijd dat deze boom meer wordt toegepast.

 

Bloemen van de Styrax japonicus

 

Styrax heeft mooie, vaak geurende bloemen die als sneeuwklokjes aan de takken hangen.

 

Styrax krijgt vruchtjes na de bloei

 

Na de bloei volgen er nootachtige vruchtjes welke nog vrij lang aan de boom blijven. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.