Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over goji bessen

De Goji bes is een struikvormige plant met een grillige groeiwijze. Hij vormt vele lange dunne twijgjes en valt in het voorjaar op door zijn paars gekleurde bloemetjes die aan de dunne twijgjes verschijnen. Hieraan ontstaan later in het seizoen de goji bessen. Eerst zijn de goji bessen groen van kleur; later kleuren ze naar opvallend donkeroranje/rood. Wacht met oogsten van de bessen tot dat ze ook werkelijk deze kleur gekregen hebben, eerder zijn de bessen niet rijp en ook niet bruikbaar.

 

De Goji bes groeit in het Nederlandse Duinengebied

De struiken (Lycium barbarum of ook wel Boksdoorn en Wolfsbessen genoemd) die tot de nachtschadeplanten behoren, komt van nature voor in Nederland en is te vinden in de duingebieden.

 

Goji bessen en gezondheid in de traditionele Chinese geneeskunde

De gedroogde goji bessen zijn de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. De bessen worden als superfood verkocht, wat betekent dat de gedroogde besjes een hele hoge voedingswaarde hebben en veel verschillende vitamines (waaronder veel vitamine c), antioxidanten en mineralen bevatten. Die werken samen in de strijd tegen schadelijke vrije radicalen waardoor ze een nóg krachtiger effect hebben en een goede gezondheid bevorderen.

 

In de traditionele Chinese geneeskunde worden goji bessen voor allerlei toepassingen gebruikt, zo zouden monniken in het Himalayagebergte die thee dronken van goji bessen beter kunnen mediteren en hun levensduur verlengen. Een portie goji bessen wordt gelinkt aan vele gezondheidsvoordelen. Onder de positieve effecten vallen b.v. minder medicijnen slikken, het verbeteren van de bloedsuikerspiegel en verhoogde vruchtbaarheid. Goji bessen dragen daarnaast bij aan de versterking van het immuunsysteem en het behouden van een gezonde huid. Het is uniek voor fruit om zoveel verschillende voedingsstoffen in zich te hebben. Goji bessen hebben o.a. door een hoog gehalte aan vitamine A en vitamine C dan ook een positief effect op je gezondheid. Let op als u bloedverdunners gebruikt want goji bessen zijn niet voor iedereen geschikt.

 

Een andere en bekendere fruitsoort met veel antioxidanten, vitamine a, vitamine c en andere mineralen is de blauwe bes. Blauwe bessen zijn gangbaarder dan de Gojibessen en groeien ook uit tot een mooie struik. Dat is van een Goji bessen struik niet te zeggen. Dat is meer een warrig geheel.

 

Goji bessen planten

De goji bes groeit uit tot een vrij wilde en grote struik, daarom kan hij het beste op een plek worden aangeplant waar het niet erg is dat hij op deze wijze groeit. Het zou zonde zijn als hij een verstorende werking op andere beplanting zou hebben. Zet hem op een plek in de zon en geef hem de ruimte om zich te ontwikkelen. De Goji bessen groeien op elke doorlatende grond. Graaf een royaal plantgat en meng de aarde eventueel met aanplantgrond. Zorg er verder voor dat ook de grond op de bodem van het plantgat goed losgemaakt wordt. Zo kunnen de wortels makkelijk groeien en kan eventueel teveel aan water tijdens natte periodes snel de grond intrekken.

 

Als u bij Tuinplantenwinkel.nl de struik Lycium barbarum koopt, dan wordt deze altijd in pot geleverd. Dit betekent dat de struik het hele jaar door (behalve bij vorst) aangeplant kan worden; dus ook in de zomermaanden. Let er dan wel op dat de struik bij warme en droge periodes voldoende extra water krijgt. De kluit van de boom is dan nog niet voldoende ontwikkeld om voldoende vocht uit de grond te zuigen. Wanneer de goji bes  in het najaar of winter wordt aangeplant, heeft u naar het watergeven geen omkijken. Doorgaans is de grond in die periode vochtig genoeg. Daarnaast is de struik dan ook in rust, waardoor hij weinig tot geen vocht en energie nodig heeft.

 

Goji bes snoeien en verzorgen

Goji bessen hebben weinig tot geen snoei nodig. Als er voldoende ruimte is voor de struik om zich te ontwikkelen, dan kunt u hem de eerste jaren zijn gang laten gaan. Eventueel kunnen dode en kruisende takken weggesnoeid worden om zo toch een enigszins open takken structuur aan te houden. Mocht de struik uiteindelijk te groot worden, snoei dan in de wintermaanden of in het vroege voorjaar de breedste en hoogste twijgen van de Goji bessen voor een deel terug. 

 

Veelgestelde vragen over Goji bessen

Hoeveel goji bessen kun je per dag eten?

Antwoord: De aanbevolen dosering gedroogde bessen is maximaal 3x per dag 5 tot 15 gram. Er zijn geen aanwijzingen dat goji bessen giftig zijn of schadelijk zijn voor de gezondheid. Pas wel op als u medicijnen slikt. Het zou kunnen zijn dat de Goji bessen de werking van de medicijnen verminderen.

 

Kun je de goji bes rauw eten?

Antwoord: Jazeker, Goji bessen kun je rauw goed verwerken in b.v. smoothies, salades en in de yoghurt. Ook gemengd door een bakje ontbijtgranen met yoghurt zijn Goji bessen een goede en lekkere toevoeging. Ze behoren tot de groep van het superfruit en zitten vol vitaminen.

 

Hoe gebruik je goji bessen?

Antwoord: Goji bessen kun je op veel verschillende manieren gebruiken. Naast rauw gebruiken kun je de bessen ook koken of drogen. Verwerkt de besjes dan bijvoorbeeld in koekjes en havermout of in wijn, kruidenthee en sap.

 

Hoe eet je goji bessen?

Antwoord: De bessen van de Lycium barbarum kunnen het beste gedroogd gegeten worden. De besjes hebben een licht zure smaak en kunnen door de yoghurt, salades of bij voorbeeld in smoothies gebruikt worden.

 

Online Goji bessen kopen bij tuinplantenwinkel.nl

De Goji bessen Lycium barbarum is bij Tuinplantenwinkel te bestellen. Ze worden ook wel eens Wolfsbessen genoemd. U kunt de Goji bessen vinden bij de Bessenstruiken. Wij bezorgen alle bestellingen, dus ook uw Goji bessen struik met onze eigen gespecialiseerde bezorgdienst. Nadat de planten met zorg zijn ingepakt, worden ze met net zoveel zorg bij u afgeleverd. Uw bestelling met Goji bessen struik is dus van A tot Z in handen van een echte specialist. Schade aan de Goji bessen is op deze manier nagenoeg onmogelijk. Wij staan altijd garant voor een goede aflevering en leveren bestellingen door heel Nederland en een groot deel van België.

 

Onze eigen bezorgdienst werkt met een eigen Track & Trace systeem. Op de dag/avond voordat wij uw bestelling komen bezorgen ontvangt u van ons een melding dat wij de bestelling komen brengen.

 

Goji bessen afhalen

Naast bezorging kunt u bij het plaatsen van een bestelling ook kiezen voor het afhalen van uw bestelling bij Neutkens Planten- en bomencentrum te Knegsel (Noord-Brabant). Ook de een bestelde Goji bessen struik is af te halen. Afhalen is altijd gratis; u betaalt dus geen extra kosten. Zodra de bestelling door ons is verzameld en ingepakt, krijgt u van ons een mail dat uw bestelling klaarstaat.

 

U bent natuurlijk ook van harte welkom op onze kwekerij voor direct contact met onze professionele en enthousiaste medewerkers en een heerlijk kopje koffie of thee.

 

Goji bessen zijn extreem gezond en te plukken in de zomer

 

Inspiratie Goji bessen:

De bessen hangen los verdeeld aan de twijgen. Verwacht geen hele grote opbrengst van één struik.

 

De bessen van Goji krijgen een diep oranje kleur wanneer ze plukrijp zijn. De vruchten kunnen zowel vers als gedroogd gegeten worden.

 

De bloemen van deze struik hebben een paarse kleur, maar zijn helaas niet zo opvallend

 

In de zomer zijn de paarse bloemen alleen voor de geoefende kijker of voor de lens van een camera zoals op deze foto mooi zichtbaar. In het echt is de bloeiwijze vrij onopvallend te noemen.

 

De goji bes is een goed winterharde struik die weinig eisen stelt aan de grond

 

De vruchten zijn meestal vrij los verdeeld over de struik. De struik zelf heeft een losse, vrij wilde groeiwijze, maar kan wel goed gesnoeid worden.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.