Informatie over amerikaanse sering

De Amerikaanse sering is een struikachtige plant die vele verschijningsvormen kent. Meest bekend is de wintergroene en lage soort Ceanothus thyrsiflorus var repens die bijna bodembedekkend groeit. Over het algemeen zijn het sterk groeiende tuinplanten met trossen van pluizige, blauwe of roze tot licht roodpaarse bloemetjes. Ze staan bij voorkeur op een beschutte, warme plaats in de zon. Grofweg is de soort onder te verdelen in wintergroene soorten die bloeien in het voorjaar en bladverliezende soorten die in de zomer bloeien.

Wintergroene Amerikaanse sering

De bladhoudende soorten hebben een sterke voorkeur voor een beschutte standplaats, want in het geval van een strenge winter lopen ze kans schade op te lopen. De Ceanothus thyrsiflorus var. Repens kan prima dienst doen als randbeplanting, in bakken en als vakbeplanting. Er zijn ook hogere soorten zoals de Ceanothus ‘Concha’ of Ceanothus arboreus waarvan de ‘Trewithen Blue’ een bekende soort is. Deze hoge soorten zijn ook te gebruiken als een soort klimplant. U dient de plant wel de begeleiden en aan te binden. Het resultaat is echter verbluffend wanneer de plant in het voorjaar massaal blauw bloeit.

Zomerbloeiende Amerikaanse sering

Er zijn ook zomerbloeiende soorten die ontzettend rijk en lang (maandenlang) bloeien. Deze struiken passen erg mooi in een (vaste planten) border of tussen andere struiken. De Ceanothus x pallidus 'Marie Simon' heeft een opgaande vorm, bloeit roze en wordt hoger dan de overige in zijn soort.  Vooral als Ceanothus x pallidus 'Marie Simon' in het voorjaar tot de helft van de helft wordt teruggesnoeid, blijft het een frisse tuinplant; knip dan meteen ook dode en uitgedroogde takken helemaal weg. De Ceanothus delilianus 'Gloire de Versailles' is een mooie nazomer- en herfstbloeier die goed tot zijn recht komt als solitair. Deze Amerikaanse sering krijgt bij de bloei mooie, grote trossen van lichtblauwe bloemen en een dicht bladerdek. De Amerikaanse sering is ook een kustplant. Er zijn ook exemplaren verkrijgbaar als een kleine boom. Let wel dat deze een beschutte standplaats wensen en bij strenge vorst het beste iets beschermd worden. Bij de Ceanothus repens gaan de takken mooi hangen. De pluizige, lichtblauwe bloemhoofdjes in mei en juni zijn een prachtig gezicht. Geschikt voor de kleine stadstuin, waar het in de winter minder koud is.

Amerikaanse sering planten

De lichtzure humusrijke tuingrond moet goed doorlaatbaar gemaakt worden; er mag geen water blijven staan. De planten worden met pot en al eerst over het aan te planten vak of bij randbeplanting langs de rand verdeeld. Dan worden daar de plantgaten gegraven, net iets groter dan de potmaat. In die gaten mengt u wat tuinturf door de aarde. De planten met pot dompelt u even onder in een emmer water. Haal vervolgens de pot van de plant en zet hem in het gat. Maak dat dan verder dicht met omliggende aarde en druk alles met de hand stevig aan. Geef nog wat water bij droogte.

Amerikaanse sering snoeien en onderhouden

Geef de Amerikaanse sering eens per jaar wat turf. Deze tuinplant kan goed tegen droogte. Wanneer de plant te wild van vorm wordt, kunt u de wintergroene soorten het beste na de bloei snoeien. Bladverliezende soorten knipt u na de winter in maart. Knip dan de langste takken flink terug, zodat er een meer compacte vorm overblijft. Bescherm de Amerikaanse sering tegen strenge vorst met een bladerdak van afgevallen blad rond de voet van de plant. Of met een doek of noppenfolie over de plant. Vooral bladverliezende soorten zijn gevoelig voor extreme kou.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.