Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over rhododendron catawbiense

Rhododendron catawbiense bloeit met grote bloementuilen in april-mei. Deze tuinplant heeft prachtige, donkergroene, glanzende bladeren. De struik is wintergroen. Omdat Rhododendron catawbiense een flinke struik van wel 200 cm hoog of meer kan worden, is hij vooral geschikt voor grote ruimtes, zoals parken bosranden en landschapstuinen. De groei per jaar is echter vrij beperkt; tussen de 10 en 15 centimeter per jaar. Als borderplant kan hij prima solitair op de achtergrond geplant worden, maar ook in grote groepen als afscheiding. Het is ook mogelijk om grotere struiken op te snoeien tot een meerstammig model.

 

Rhododendron catawbiense grandiflorum planten

De beste standplaats voor rhododendron is de (half)schaduw. Oorspronkelijk groeit deze tuinplant onder bomen in het bos. Een humusrijke, zure, liefst zanderige bodem is het meest geschikt. In drassige gronden zoals veen en klei is het nodig om deze tuinplant op een verhoogd  bloembed met speciaal voorbereide grond aan te planten. Tuinplantenwinkel levert deze plant in verschillende maatvoeringen. De XL(+) versie is al meteen een wat forsere plant. Alle planten in pot zijn het hele jaar door te planten. We adviseren 1 tuinplant per strekkende meter wanneer er een soort haag van gemaakt wordt, of 1 plant per vierkante meter als solitaire plant. Als u snel resultaat wilt kunt u ook twee of drie planten per vierkante meter gebruiken.

 

Rhododendron catawbiense snoeien en onderhouden

Rhododendrons zijn over het algemeen gemakkelijke tuinplanten die wel een zekere verzorging nodig hebben. Hierbij gaat het dan vooral om de bodem, waarin de tuinplant staat. Die moet voldoende vocht kunnen bevatten. Voor de humus in de bodem zorgt de beplanting in de tuin als regel zelf met onder andere afgevallen bladeren; die houden verdamping tegen en zorgen daarmee dat de grond vocht vast houdt. We noemen een dergelijk bladerdek van afgevallen bladeren een mulchlaag. Verwijder daarom afgevallen bladeren rond de wortels niet. Verder is het belangrijk om de zuurgraad van de grond op peil te houden door regelmatig turf te strooien en een weinig te bemesten. Deze tuinplant wortelt breed uit en tamelijk oppervlakkig, wees daarom voorzichtig als u rond de plant gaat harken of wieden. Knip alleen uitgedroogde bloemen weg en snoei eventueel tot op het oude hout  en doe dit alleen om hem in vorm te houden. Het beste doe u dit kort na de bloeiperiode. Er ontstaan dan nieuwe uitlopers, maar daar komen het eerst volgende jaar nog geen bloemen aan, want een Rhododendron bloeit op ‘oud hout'.

 

Rhododendron catawbiense is een van de sterkste rododendron voor de tuin

 

Inspiratie Rhododendron catawbiense:

De meest gangbare bloemkleur van de Rhododendron catawbiense is paars

 

Het ontluiken van de bloemknoppen in het voorjaar geeft een prachtig aangezicht. Alhoewel de bloeiperiode kort is, zorgt het groenblijvende blad jaarrond voor een aantrekkelijk beeld.

 

Rhododendron catawbiense is een groenblijvende heester die goed groeit in de schaduw op humusrijke grond

 

Rhododendron catawbiense is een ideale schaduwplant maar kan ook op een iets meer zonnige standplaats prima uit de voeten wanneer de bodem genoeg vochthoudend is. Voeg bij het planten genoeg tuinturf toe en breng jaarlijks een laag humus aan rondom de voet van de plant.

 

Plant de Rhododendron catawbiense in de tuinturf voor het beste resultaat

 

De meest gangbare en sterkste soorten Rhododendron catawbiense bloeien paars of roze, maar er zijn ook soms witte selecties verkrijgbaar.

 

Veelgestelde vragen over Rhododendron catawbiense:

Moeten de uitgebloeide bloemen uit de Rhododendron catawbiense gehaald worden?

Antwoord: De Meeste Rhododendron catawbiense soorten bloeien met paarse bloemen echter zijn er ook soorten die wit of roze bloemen geven. Deze tuinplant bloeit altijd op het uiteinde van de takken. Na de bloei mag men de gehele bloemen en uit breken of knippen. Als de uitgebloeide bloemen met een geelrode tekening er in van de plant gehaald zijn kunnen er nieuwe uitlopers komen. Vaak komen de nieuwe uitlopers met licht groen blad en steekt dit mooi af tegen het donkergroene blad.

 

In welke grond moeten deze zuurminnende planten staan?

Antwoord: Alle Rhododendron planten zijn zuurminnende planten. Bij voorkeur zet u deze heesters in de tuinturf, dus zure grond. Het is ook raadzaam om in de loop der jaren de turf aan te vullen door over de kluiten nieuwe turf toe te voegen. Het beste is om de Rhododendron planten in de volle grond grond te zetten. Deze zullen in de volle grond grond beter groeien als in een pot. Wilt u de planten toch in een pot zetten gebruik dan goede potgrond en zorg altijd dat overtollig water uit de pot kan.

 

Worden alle Rhododendron catawbiense soorten even hoog?

Antwoord: Over het algemeen worden alle soorten Rhododendron catawbiense best hoog. De hoogte varieert van 150 tot wel 250 cm hoog. Men kan het beste de hoogte per soort bekijken als men op zoek is naar een bepaalde hoogte.

 

Mag men de Rhododendron catawbiense snoeien?

Antwoord: De Rhododendron catawbiense grandiflorum en de andere soorten Rhododendron catawbiense mogen worden gesnoeid. Dit terugsnoeien kan men het beste na de bloei doen. Houdt er dan wel rekening mee dat het jaar daarop weinig of geen bloemen aan de struiken komen. De plant weer uitgroeien tot een flinke struik.

 

Welke standplaats heet een Rhododendron catawbiense nodig?

Antwoord: Rhododendron catawbiense is een heester die bij voorkeur het beste in de halfschaduw aangeplant kan worden. Zorg dat de grond goed los is en maak een ruim plantgat waar men flink wat turf in verwerkt. De meeste Rhododendron catawbiense worden in pot gekweekt en zijn het hele jaar door te planten. Geef na het planten de struiken voldoende water. De Rhododendron catawbiense is een wintergroen en de winterhardheid is zeer goed. De plantafstand is 1 plant per vierkante meter.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.