Informatie over rhododendron catawbiense

Rhododendron catawbiense bloeit met grote bloementuilen in april-mei. Deze tuinplant heeft prachtige, donkergroene, glanzende bladeren. De struik is wintergroen. Omdat Rhododendron catawbiense een flinke struik van wel 200 cm hoog of meer kan worden, is hij vooral geschikt voor grote ruimtes, zoals parken bosranden en landschapstuinen. De groei per jaar is echter vrij beperkt; tussen de 10 en 15 centimeter per jaar.  Als borderplant kan hij prima solitair op de achtergrond geplant worden, maar ook in grote groepen als afscheiding. Het is ook mogelijk om grotere struiken op te snoeien tot een meerstammig model.

Rhododendron catawbiense planten

De beste standplaats voor rhododendron is de (half)schaduw. Oorspronkelijk groeit deze tuinplant onder bomen in het bos. Een humusrijke, zure, liefst zanderige bodem is het meest geschikt. In drassige gronden zoals veen en klei is het nodig om deze tuinplant op een verhoogd  bloembed met speciaal voorbereide grond aan te planten. Tuinplantenwinkel levert deze plant in verschillende maatvoeringen. De XL(+) versie is al meteen een wat forsere plant. Alle planten in pot zijn het hele jaar door te planten. We adviseren 1 tuinplant per strekkende meter wanneer er een soort haag van gemaakt wordt, of 1 plant per vierkante meter als solitaire plant. Als u snel resultaat wilt kunt u ook twee of drie planten per vierkante meter gebruiken.

Rhododendron catawbiense snoeien en onderhouden

Rhododendrons zijn over het algemeen gemakkelijke tuinplanten die wel een zekere verzorging nodig hebben. Hierbij gaat het dan vooral om de bodem, waarin de tuinplant staat. Die moet voldoende vocht kunnen bevatten. Voor de humus in de bodem zorgt de beplanting in de tuin als regel zelf met onder andere afgevallen bladeren; die houden verdamping tegen en zorgen daarmee dat de grond vocht vast houdt. We noemen een dergelijk bladerdek van afgevallen bladeren een mulchlaag. Verwijder daarom afgevallen bladeren rond de wortels niet. Verder is het belangrijk om de zuurgraad van de grond op peil te houden door regelmatig turf te strooien en een weinig te bemesten. Deze tuinplant wortelt breed uit en tamelijk oppervlakkig, wees daarom voorzichtig als u rond de plant gaat harken of wieden. Knip alleen uitgedroogde bloemen weg en snoei eventueel tot op het oude hout  en doe dit alleen om hem in vorm te houden. Het beste doe u dit kort na de bloeiperiode. Er ontstaan dan nieuwe uitlopers, maar daar komen het eerst volgende jaar nog geen bloemen aan, want een Rhododendron bloeit op ‘oud hout’.

 

Rhododendron catawbiense is een van de sterkste rododendron voor de tuin

 

Inspiratie Rhododendron catawbiense:

De meest gangbare bloemkleur van de Rhododendron catawbiense is paars

 

Het ontluiken van de bloemknoppen in het voorjaar geeft een prachtig aangezicht. Alhoewel de bloeiperiode kort is, zorgt het groenblijvende blad jaarrond voor een aantrekkelijk beeld.

 

Rhododendron catawbiense is een groenblijvende heester die goed groeit in de schaduw op humusrijke grond

 

Rhododendron catawbiense is een ideale schaduwplant maar kan ook op een iets meer zonnige standplaats prima uit de voeten wanneer de bodem genoeg vochthoudend is. Voeg bij het planten genoeg tuinturf toe en breng jaarlijks een laag humus aan rondom de voet van de plant.

 

Plant de Rhododendron catawbiense in de tuinturf voor het beste resultaat

 

De meest gangbare en sterkste soorten Rhododendron catawbiense bloeien paars of roze, maar er zijn ook soms witte selecties verkrijgbaar.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.