U kunt nu ook planten bestellen via onze nieuwe app!

Download voor uw apparaat
Bolcatalpa | Tuinplantenwinkel.nl
Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over bolcatalpa

Van alle bolbomen is de Bolcatalpa misschien wel de meest bekende. Het opvallendste aan de Bolcatalpa is het grote, heldergroene, enigszins hartvormige blad. Bij de ‘Nana’ is het blad wel iets kleiner dan bij de andere Catalpa-soorten. De groei van de Bolcatalpa is compact waardoor de Catalpa bignonioides 'Nana' de vorm van een bol aanneemt. Op latere leeftijd krijgt de Bolcatalpa boom als hij niet teruggesnoeid wordt een afgeplatte bolvorm.

In het voorjaar is de bolcatalpa een van de laatste bomen die in het blad schiet. Het blad maakt een flinke inhaalslag wanneer de groei op gang komt. In de herfst verkleurt het blad dofgroen met soms wat geeltinten alvorens het afvalt.

Bolcatalpa kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Net als bij bijna alle andere bolbomen wordt ook de Bolcatalpa geënt op een onderstam. De maat van de onderstam bepaalt de hoogte van de boom. De onderstam groeit namelijk niet meer in de hoogte, alleen in omvang. Bij Tuinplantenwinkel.nl hebben we een aantal geënte Catalpa bomen op stam in het assortiment. De hoogte van de boom staat daarmee vast (180 cm tot 225 cm). Het is een geliefde soort. Je ziet ze in tuinen, maar ook in openbaar groen. De boom is werkelijk geschikt voor elke situatie.

Bolcatalpa planten

Geef de Bolcatalpa een warme beschutte standplaats in de zon of halfschaduw. Bij te veel wind kunnen er bladeren beschadigen en takken afbreken. Op een zanderige of leemachtige, goed doorlaatbare bodem zal deze tuinplant het prima doen. De plant verdraagt ook verharding, d.w.z. dat u hem in een plantvak tussen bestrating kunt planten. Zorg eerst dat de grond goed losgemaakt wordt; er mogen geen harde lagen in zitten.

Vervolgens graaft u een plantgat dat net iets groter is dan de kluit. Meng wat aanplantgrond door de aarde in het gat. Dompel de Bolcatalpa met pot en al even onder in water, verwijder daarna de pot en plaats de boom in het gat. Vul het gat op met omliggende aarde en druk de grond rondom met uw voet goed aan. Geef nogmaals ruim water en herhaal dit in het begin regelmatig.

Bolcatalpa snoeien en verzorgen

Omdat de kroon van de Bolcatalpa geënt is op een onderstam, is het belangrijk om deze niet te groot te laten worden. Vooral op een winderige plaats bestaat anders de kans dat hij afbreekt. Door te snoeien bepaalt u zelf hoe groot de bol van de Catalpa bignonioides 'Nana' wordt. Het snoeien kan het beste elk jaar of om de twee jaar na de vorstperiode in februari- maart. Snoeien voor de winter zou kunnen leiden tot vorstschade.

Als u de Bolcatalpa elk jaar snoeit, adviseert Tuinplantenwinkel.nl om de bol te halveren. Indien u om de twee jaar snoeit, dan knipt u de bol tot 10 a 20 cm cm boven de ent terug. Hoe dieper de boom wordt terug gesnoeid des te sterker zal de groei in het opvolgende groeiseizoen zijn. Het compleet terugnemen van de takken tot kort op de ent wordt knotten genoemd. Bij deze methode is de groei van de takken het sterkst. De bol zal dan ongeveer één tot anderhalve meter breed worden in één jaar tijd.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.