Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over olijfbomen

Met een olijfboom in uw tuin geniet u thuis van een mediterraans gevoel zonder daarvoor te hoeven afreizen naar Spanje, Italië of bijvoorbeeld Griekenland. Olijfbomen zijn wintergroene bomen met grijsgroen blad en een vaak grijs gekleurde stam. Oudere exemplaren van de olijfboom krijgen diepgegroefde stammen en daardoor een verweerd en karakteristiek uiterlijk.

Winterharde olijfbomen?

Olijfbomen houden van veel zon en warmte en worden niet voor niets veel in het mediterraan gebied aangetroffen. In België en Nederland is een olijfboom helaas niet volledig winterhard. Dit geldt voor alle olijfbomen (verhalen over olijfbomen die uit bergachtige gebieden worden geïmporteerd en daardoor wel winterhard zouden zijn, verwijzen wij naar fabeltjesland). Toch kan de olijfboom prima worden toegepast in de tuin of in een pot. De boom heeft alleen wat extra zorg nodig wanneer het echt koud wordt. De sfeer die u ervoor terugkrijgt tijdens de zomer maar eigenlijk het hele jaar door (de plant is immers wintergroen) is het zeker waard!

Waarom is de olijfboom zo populair?

De olijfboom is de laatste jaren steeds populairder geworden in Nederlandse tuinen, maar je ziet hem ook steeds vaker als eye-catcher bij restaurants, showrooms of op beurzen. De olijfboom is een opvallende boom die direct de aandacht trekt door zijn excentrieke vorm. Zelfs op een terras of in een patiotuin zorgt deze boom gelijk voor een Mediterrane sfeer en zijn er weinig andere planten nodig om sereniteit in uw tuin te creëren. Wanneer u zit te genieten, voelt het alsof u in een Italiaanse oase aan het vertoeven bent. Alleen de stem van de Nederlandse buurman/vrouw kan u nog uit deze droom halen.

De olijfboom kan zowel in een pot als in de volle grond een plekje krijgen en komt het best tot zijn recht in de volle zon. Toch heeft hij aardig wat water nodig tijdens warme periodes. De stam van een olijfboom groeit in de eerste tientallen jaren van zijn leven ongeveer 1 cm per jaar in omvang. Bij een jonge boom is de stam glad en als hij ouder wordt, krijgt hij zijn karakteristieke ruwe bast. Het blad van de olijfboom heeft een grijsgroene kleur en de bloemen kleuren wit en zitten als een tros aan de takken.

Moet u een olijfboom snoeien?

Een olijfboom heeft jaren nodig om er zo sierlijk uit te komen zien en daarom zijn sommige mensen wat bevreesd om hem te snoeien. Toch hoeft u niet bang te zijn om de snoeischaar ter hand te nemen. Het wegknippen van dode en langere takken, doet de boom zelfs goed en maakt de boom voller. Door naar binnen groeiende takken uit de dunnen, komt er meer zonlicht bij de kern van de boom en zal hij beter groeien. Door de olijfboom na de winter te snoeien, zorgt u ervoor dat er in de zomer kleine vruchten aan de boom groeien. Na de na-winterse snoeibeurt heeft de boom even de tijd nodig om te herstellen, maar daarna zal er weer fris blad aan de takken verschijnen.

Omdat een olijfboom langzaam groeit, heeft hij geen grote snoeibeurt nodig, maar is het vooral nodig om de boom de door jouw gewenste vorm te kunnen geven. Om de bestaande vorm van de boom te behouden en verbeteren, knipt u dunne verticale sprieten af en laat u horizontale takken groeien. Ook is het aan te raden om jonge scheuten die uit de stam groeien, te verwijderen. Wees niet bang om teveel weg te knippen. Wanneer je ruwweg twee derde van de kruin intact houdt, zal dit de boom altijd ten goede komen.

Olijfbomen in de winter beschermen

In de winter heeft deze tuinplant in België en Nederland bescherming tegen vorst nodig mocht de temperatuur lager uitkomen dan -7/-8 graden. Elke winter komt dit helaas wel eens voor. U kunt een olijfboom beschermen met vliesdoek of noppenfolie. Vliesdoek heeft onze voorkeur omdat dit doek ademt en het blad zodoende minder snel zal verstikken (met bladval tot gevolg).

Als u een olijfboom in een pot zet is de plant iets gevoeliger voor vorst dan een plant die in de volle grond staat. Het voordeel van een olijfboom in pot is dat u deze wel tijdelijk vorstvrij kunt zetten of op een beschutte plaats (bijvoorbeeld onder een overkapping want daar vriest het veel minder hard).

Olijfbomen in pot kunt u ook extra beschermen door de pot te isoleren. Dit kan door het aanbrengen van tempex of noppenfolie aan de binnenzijde van de pot voordat u de plant in de pot plaatst. U kunt die ook aanbrengen aan de buitenzijde tijdens de winter. De wortels van de plant zijn op die manier extra beschermd.

Olijfbomen kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Niet alleen palmbomen worden door ons geïmporteerd, maar ook alle olijfbomen halen we zelf uit het buitenland. Onze inkopers zoeken de beste olijfbomen uit, die vervolgens keurig geleverd worden. Het voordeel hiervan is dat we de olijfboom op deze manier concurrerende prijzen kunnen aanhouden en altijd de beste kwaliteit in huis halen.

 

Het grijsgroene blad van de olijfbomen geeft uw tuin direct een Mediterraans tintje

 

Inspiratie Olijfbomen:

Olijfbomen kunnen wel wat vorst verdragen maar zijn niet volledig winterhard en dienen te worden beschermd bij matige of strenge vorst

 

Het blad van olijfbomen is wintergroen en heeft een kenmerkende grijs/groene kleur. Met een olijfboom krijgt uw tuin direct een Mediterraan tintje.

 

Niet alleen het blad van de olijfbomen is prachtig om te zien, ook de sterk gegroefde stammen bij oudere exemplaren zijn van ongekende schoonheid

 

Naast het blad zorgen ook de gegroefde stammen bij oudere exemplaren voor een aantrekkelijk beeld. Jonge bomen hebben een gladde grijze stam.

 

Aan olijfbomen groeien natuurlijk ook olijven mits het klimaat dit toelaat. In België en Nederland zijn de zomers helaas te kort voor een goede vruchtzetting

 

Soms groeien er echte olijven aan de bomen, maar in de meeste gevallen komen ze niet tot volle wasdom. Daarvoor zijn onze zomers gewoonweg te kort.

 

Olijfbomen

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.