Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over haagbeuk

Ook de haagbeuk is een inheemse plant in Nederland en België. Van oudsher wordt ook deze plant veel gebruikt voor hagen wat zorgt voor wat naamsverwarring met de beukenhaag. Officieel zou een haagvorm van deze plant de naam haagbeukenhaag moeten hebben. In het Latijns luistert de haagbeuk naar de naam Carpinus betulus; misschien is het in dit geval het makkelijkste om deze naam te hanteren.

De haagbeuk carpinus betulus lijkt niet alleen in de Nederlandse naamgeving erg op de gewone beuk maar ook de bladvorm en het uiterlijk komen aardig overeen. Het blad van de haagbeuk heeft echter een duidelijk aanwezige nerf en is gezaagd aan de rand. In de winter is het verschil duidelijker omdat deze haagplant gewoon zijn blad verliest. Alleen heel soms blijft er wat verdord blad hangen.

Haagbeuk of Beukenhaag?

Onder Haagbeuk valt eigenlijk alleen de Carpinus betulus, maar er is vrij veel verwarring als het om haagbeuk gaat. Vandaar dat we in deze categorie ook de Fagus sylvatica en Fagus sylvatica 'Atropunicea', of wel Beukenhaag hebben toegevoegd. Haagbeuk (Carpinus) verliest zijn blad en wordt kaal. De beuk (Fagus) houdt zijn blad vast. Het wordt na de mooie verkleuring bruin en droog maar blijft aan de plant hangen tot in april van het jaar erop. 

Hoe moet ik een Haagbeuk snoeien?

Anders dan de Fagus sylvatica of beukenhaag is de Carpinus betulus haagbeuk beter bestand tegen nattere gronden of gronden met een wisselende waterstand. Om die reden wordt veel voor deze haagplant gekozen op kleigronden en nattere zandgronden. De haagbeuk plant is een gemakkelijke groeier en kan goed gesnoeid worden met een (elektrische) heggenschaar. Door dit ieder jaar minimaal een keer te doen blijft de haag zijn vorm behouden. De beste tijd hiervoor is rond 21 juni (de langste dag van het jaar). Snoei bij voorkeur op een bewolkte en koele dag om bladverbranding te voorkomen. U kunt de haagbeuk eventueel een tweede keer snoeien in het najaar.

Haagbeuk kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

De haagbeuk laat zich het beste planten tussen medio oktober en eind maart. Tijdens deze periode kunt u de plant kopen met een blote wortel of kluit. Dat scheelt veel in de kosten in vergelijking met pot gekweekte planten en ze zijn verkrijgbaar in veel maatvoeringen. Tuinplantenwinkel.nl biedt de haagbeuk planten aan vanaf een hoogte van 40/60 tot 225 centimeter. U kunt direct de gewenste hoogte kiezen. Op de productpagina vindt u ons advies voor het aantal te gebruiken planten per strekkende meter. We raden daarnaast aan om bij het planten aanplantgrond te gebruiken. Dit kunt u vermengen met de aarde in het plantgat of de plantsleuf. Aanplantgrond zorgt voor een optimale aangroei van de planten en een goede voedingsbodem.

Zodra u een bestelling heeft geplaatst, worden de planten vers van de kwekerij gehaald, verpakt en bij u thuisbezorgd. Wij geven aangroeigarantie op alle planten en bomen.

 

haagbeuk of beukenhaag als heg

 

Inspiratie Haagbeuk:

haagbeuk kunt u het beste planten in oktober tot eind maart

 

De Haagbeuk (Carpinus betulus) wordt net als de Beuk (Fagus sylvatica) erg vaak gebruikt als haag.

de haagbeuk verliest zijn blad in de winter

 

De Carpinus betulus (Haagbeuk) kan beter tegen natte gronden of een wisselende waterstand.

 

snoeien van een haagbeuk is erg belangrijk om te doen

 

De beste tijd om de Haagbeuk te snoeien is eind juni, het liefst nog eens een tweede keer in het najaar.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.