Informatie over bomen

Bomen zijn de meest opvallende planten in uw tuin, op straat en op elk plein. Bij Tuinplantenwinkel.nl verkopen we bomen in allerlei soorten en maten. En de verschillen onderling zijn enorm. Ze zijn herkenbaar aan een stam met daarboven een kroon. De kroon van een boom bestaat uit takken en bladeren. De manier waarop de boom groeit of gesnoeid is, bepaalt de uiteindelijk grootte en omvang. Bij Tuinplantenwinkel.nl hebben we de bomen daarom voor u onderverdeeld in verschillende groepen:

 

Sierbomen

Sierbomen zijn bomen zoals ze bedoeld zijn. Hier vindt u geen snoeivorm maar een natuurlijk gevormde kroon; vaak op een stam of juist beveerd (van onder tot boven vertakt). Het zijn soorten die door hun bijzondere blad, bloesem, groeiwijze of kleur een plekje in de tuin verdienen. Bekijk alle sierbomen voor ons complete assortiment. In ons filtermenu kunt u vervolgens filteren op bijvoorbeeld de uiteindelijk grootte. Er is daarom voor u een onderverdeling gemaakt in kleine soorten (drie tot vijf meter), middelgrote soorten (vijf tot tien meter) en grote soorten bomen (groter dan tien meter).

 

Bloesembomen

Bloesembomen geven extra sierwaarde met de bloesems, meestal bloeien deze in het voorjaar, maar er zijn ook soorten welke later bloeien. Bloesembomen heb je in vele soorten en maten. De bloesem aan de bloesembomen tekent het begin van de lente af en is een teken dat het voorjaar op het punt van beginnen staat. Vandaar dat de bloesem dus door veel mensen geassocieerd wordt met het einde van de winter en een glimlach op hun gezicht tovert. Er zijn klassieke bloesembomen zoals de Magnolia en de Japanse sierkers die sprookjesachtig bloeien en een schitterende kleurenpracht tonen. Ook de bloesem van fruitbomen of sierfruit zorgt met de fraaie kleuren voor extra sierwaarde en heeft een aantrekkende werking op bijen. 

 

Bolbomen

Wilt u toch een boom in de tuin maar heeft u weinig ruimte? Bolbomen zouden dan prima geschikt zijn, deze groeien compact in een bolvorm. De bekendste bolboom is wellicht wel de bolcatalpa, deze heeft groot blad. Bolbomen hebben vaak een vaste stamhoogte, dit is de hoogte gemeten vanaf bovenkant bodem tot onderkant vertakking. Bolbomen zijn ideaal om de hoofdstructuur en zichtlijnen van uw tuin mee te bepalen. Ze vormen zo het groene geraamte waar u de rest van de beplanting op aan kan sluiten. Voor de kleinere tuinen zijn traag groeiende varianten als de Bolamberboom of Boleik een uitkomst. De bolvorm van de laurier en glansmispel blijft het hele jaar groen.

 

Dakbomen

Niks is zo fijn dan in de zomer onder een boom in de schaduw te kunnen zitten. Dakbomen zijn hier ideaal voor, ze groeien mooi de breedte in en worden door snoei niet immens hoog. Bij dakbomen worden de takken in een horizontaal vlak aangebonden en ontstaat een natuurlijke parasol. Bij Tuinplantenwinkel.nl bieden we verschillende soorten dakbomen aan. Per soort, bijvoorbeeld de Dakplataan, is er vaak de keuze uit verschillende rektypes. In totaal zijn er drie soorten rekken.

 

1. Een Kruisdak van drie bamboestokken van 150 lengte die kruislings (stervormig) boven elkaar liggen. De bamboestokken worden door een buis gestoken, waardoor er een stevig basisframe ontstaat. Dit is de voordelige keuze.

 

2. Een vierkant dak, gemaakt van bamboestokken. Dit rek is 120 x 120 cm groot.

 

3. Een vierkant dak, gemaakt van staal. Dit rek is 130 x 130 cm groot.

 

Naast het bieden van schaduw zorgt een dakboom ook voor geborgenheid in uw tuin. U creëert er eenvoudig een knus hoekje mee en schermt er gedeeltes van uw tuin mee af. Bij Tuinplantenwinkel.nl selecteren we met zorg de bomen die het meest geschikt zijn als dakboom.

 

Vormbomen

Binnen de vormbomen bieden we een mooie selectie aan op Tuinplantenwinkel.nl. Denk aan smalle zuilvormenblokbomenboogbomen en treurvormen. Er is dus van alles beschikbaar. Vormbomen groeien van nature in een bepaalde vorm of zijn in de bepaalde vorm te snoeien. Door een vormboom elk jaar 1 of 2 keer in de gewenste vorm te snoeien, houdt hij de aan elke kant zijn contouren en zal de boom zijn specifieke groeivorm en strakke lijnen niet verliezen.

 

Bomen worden in diverse maten en soorten aangeboden op Tuinplantenwinkel.nl

 

Meerstammige boom

Steeds populairder zijn de meerstammige bomen, deze hebben een natuurlijk karakter. Ze groeien wat grillig met meerdere stammen. Als u onderaan de zijtakjes en het blad weg knipt dan krijgt u meer een opgekroonde meerstammige boom waar u onderdoor kunt kijken. Meerstammige bomen zijn makkelijker in toom te houden dan ene gewone (hoogstam) boom. Mooie voorbeelden van bomen met meerdere stammen zijn de Parrotia en het Amerikaanse krentenboompje, maar ook van BerkenSierappels of Amberbomen bestaan meerstammige varianten.

 

Mediterrane bomen

Met mediterrane bomen haalt u het zuiderse sfeertje naar uw tuin. Er zijn groenblijvende en bladverliezende soorten, voor elke tuin dus wel iets. Mediterrane bomen staan niet graag in het open veld en de volle wind, houd hier rekening mee. U haalt met een mediterrane boom het zonnige vakantiegevoel naar uw eigen tuin en tijdens een warme Nederlandse zomer waan je je in Italië of Spanje zonder dat je hier lang voor hoeft te reizen. Het is wel raadzaam om tijdens strenge winterse periodes deze zon minnende bomen te beschermen tegen de kou.

 

Olijf- en palmbomen

Olijfbomen zijn ook nog steeds immens populair, wellicht komt dit door het opvallende grijze blad en het vakantiegevoel wat de boom geeft. Palmbomen worden daarnaast ook nog veel gebruikt, ook mede om het gevoel van vakantie in eigen tuin te halen. Let wel op, zowel de olijfboom als de palmboom zijn wat vorstgevoelig, zeker bij strenge vorst. Vooral in beschutte (stads)tuinen zijn ze steeds beter winterhard. Bij de producten zelf vindt u de informatie die deze planten nodig hebben bij strengere vorst. Met bijvoorbeeld een palmboom langs het zwembad zorgt u voor tropische taferelen in uw eigen achtertuin. Ze staan prachtig in een grote pot, maar ook in de volle grond zijn het echte eye-catchers. Wanneer u ze van onderen in de spotlights zet, zijn de palmbomen ook tijdens eens mooie zomerse avond een sfeervolle aanvulling. Voor een olijfboom geldt hetzelfde en deze zal al gauw het opvallende middelpunt van de belangstelling zijn. 

 

Kleine bomen op stam

Als u een kleine boom zoekt voor in uw plantenbak of smalle border, dan zijn kleine bomen op stam waar u moet kijken. Hier vindt u bijvoorbeeld sierwilgen op stam, hortensia's op stam en andere kleine boompjes. Al deze bomen zijn in verschillende hoogtes verkrijgbaar. Het verzorgen en bijhouden van een kleine boom op stam is eenvoudig en zal u weinig tijd kosten. Alleen tijdens warme periodes is water geven essentieel. Vooral bij bomen in een pot die met hun wortels niet op zoek kunnen naar grondwater. Om de groei te bevorderen is het geven van extra voeding aan kleine bomen op stam aan te raden.

 

Groenblijvende bomen

De vraag naar groenblijvende bomen wordt steeds groter, Dit omdat we toch steeds meer privacy in de tuin willen. Van nature komen er hier nauwelijks tot geen groenblijvende bomen voor. Groenblijvende bomen zijn vaak wat gevoeliger, zeker voor kou en wind. Houd hier rekening mee bij het maken van uw keuze. Een bladverliezende boom is vaak een stuk sterker en ook deze geeft privacy. De laurier is een boom die zijn blad niet verliest en zich goed thuis voelt in Nederlandse en Belgische tuinen. De groenblijvende laurier wordt in verschillende varianten aangeboden.

 

kenmerken bomen op tuinplantenwinkel.nl

 

Afbeelding: Bij elke boom vindt u een overzicht van de kenmerken. Een groen vinkje bij een kenmerk betekent dat deze geldig is voor de boom die u op dat moment bekijkt.

 

Bomen planten

De standplaats is afhankelijk van de soort, dit staat altijd bij het desbetreffende product aangegeven. De bomen van Tuinplantenwinkel.nl staan in pot en zijn jaarrond te planten.

Maak een flink gat dat iets groter is dan de aangeleverde pot. Strooi er wat aanplantgrond in en meng dit met de aanwezige aarde. Haal de pot van de boom en zet hem in het midden van het plantgat. Geef bij droog weer nu al een keer water. Vul met de omliggende aarde het gat verder op en duw het met uw voet stevig aan. Om de boom te verstevigen raden we aan om er een boompaal bij te plaatsen. In principe is 1 boompaal voldoende als deze op de westzijde van de boom wordt geplaatst. Zet de paal voor 1/3 deel in de grond. De paal kunt u tegen de kluit van de boom aan zetten op ongeveer 30 centimeter van de stam. Geef tenslotte nog wat water en herhaal dit een paar keer bij droog weer. Hier ziet u hoe u aan boompaal plaatst. Houd er bij het planten van een boom ook rekening mee dat een boom groter wordt en zorg er dus voor dat hij de ruimte heeft om te groeien. Wil je meer privacy of is extra schaduw het uitgangspunt? Laat de reden dat u een boom plant, meewegen in het bepalen van de standplaats. Het zou zonde zijn als een boom het licht of uitzicht blokkeert, terwijl dit niet de bedoeling was. 

 

Bomen verzorgen

Snoei is vaak niet noodzakelijk, zeker niet als u de boom mooi uit wilt laten groeien. Wel dient u storende en schurende takken weg te halen van de boom en eventueel het dode hout. Sommige soorten verdragen snoei wel goed zoals bijvoorbeeld de Plataan, deze kunt u kandelaberen om deze compact te houden. Bemesten van bomen kan indien nodig in het groeiseizoen rond juni. Zeker na het aanplanten, is het geven van voldoende water cruciaal voor de groei van een boom. Het klinkt heel logisch, maar er wordt in drogere periodes toch vaak eerst omgekeken naar het gazon en de bloembakken als het gaat om het geven van water. Terwijl een boom dan ook echt moeite moet doen om zijn bladeren en vruchten van vocht te voorzien

 

Bomen kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Wilt u een boom kopen? Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de bomen en tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd door onze eigen bezorgdienst. Uw bomen zijn dus veilig en verzorgd onderweg. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie. Bomen kopen doet u vertrouwd bij Tuinplantenwinkel.nl.

 

Een nieuwe boom planten:

Wanneer u een nieuwe boom in uw tuin wilt planten, is het belangrijk om hier goed over na te denken. Allereerst is het belangrijk om te weten welk soort boom het beste past bij uw wensen en omstandigheden van de tuin. Er zijn bomen die langzamer groeien en er zijn bomen die naar verloop van tijd grote, volwassen bomen worden. Deze vergen meer ruimte en zorg. Ook is er de keuze tussen een beveerde boom en een hoogstam boom. Een Japanse notenboom is een prachtige boom die in veel tuinen past vanwege zijn unieke vorm.

Het verschil tussen het planten van een jonge, nieuwe boom en een volwassen boom is ook groot. Terwijl een jonge boom zich gemakkelijk aanpast aan zijn nieuwe omgeving, heeft een oudere boom meer zorg nodig tijdens het (her)planten om ervoor te zorgen dat hij goed aanslaat en gezond blijft.

 

Veelgestelde vragen over bomen

Hoeveel kost een boom?

Antwoord: Afhankelijk van het soort varieert de prijs. Kijk voor actuele prijzen online op Tuinplantenwinkel.nl.

 

Welke tijd boom planten?

Antwoord: U kunt het hele jaar door een boom aanplanten omdat wij de bomen aanbieden in pot. Wij geven aangroeigarantie dus u heeft geen zorgen.

 

Wat voor boom in de tuin?

Antwoord: Vindt u het kiezen van de juiste boom lastig en heeft u geen keuze kunnen maken doormiddel van onze filters? Bezoek dan ons Plantencentrum / kwekerij hier krijgt u door onze medewerkers het beste (persoonlijke) advies voor u tuin.

 

Inspiratie Bomen:

Aan de voorkant van een huis geven bomen zowel privacy als prachtige bloesem en bladeren

 

Bloesem van de bomen heeft een grote sierwaarde, deze Magnolia geeft erg grote roze-witte bloemen.

In deze tuin geven de bladeren van diverse soorten bomen een ware pracht aan herfstkleuren

 

Herfstverkleuring van bomen geven veel sfeer in de tuin, zoals u hier ziet bij deze Amberbomen.

 

Verschillende maten en soorten bomen geven een diversiteit aan kleuren, vormen en hoogtes in uw tuin

 

Door bomen te combineren met verschillende hoogtes heesters en vaste planten, creëert u meer diepte in uw tuin. Zoal met deze Sierpeer met grijs blad.

 

Video's Bomen:

 

 

 

Op ons Tuincentrum staat een grote voorraad aan Leibomen.

 

 

 

Olijfbomen zijn wat vorst gevoeliger dan de meeste bomen. 

 

 

 

Palmbomen geven een tropische sfeer in uw tuin. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.