Informatie over carpinus betulus

Bent u op zoek naar de Carpinus betulus als haagplant? --> Klik dan hier! 

 

Klik hier voor de Carpinus betulus als haagplant

 

Haagbeuk Carpinus betulus is een boomsoort die vele toepassingen kent. Hij veel als haag gebruikt maar kan ook als gewone boom aangeplant worden. En daarnaast als blokboomboogvormpilaarleiboom, etc. In tegenstelling tot de Beuk, waar de Carpinus betulus veel op lijkt, kan de bast wél tegen zonlicht. Hij heeft daardoor geen bescherming om de stam nodig. In de herfst verkleurt het blad goudgeel en in het voorjaar verschijnen mannelijke en vrouwelijke katjes die tegelijk aan de plant hangen. De decoratieve losse vruchtkatjes rijpen in trosjes van september - november.

 

Haagbeuk of beukenhaag? Fagus sylvatica of Carpinus betulus?

De Nederlandse naam van de Carpinus betulus is Haagbeuk. Hij lijkt veel op de Gewone Beuk, waarvan de Latijnse naam Fagus sylvatica is. De Fagus sylvatica wordt heel vaak als haag aangeplant, en zo'n haag wordt dan beukenhaag genoemd. De term beukenhaag en de boomsoort Haagbeuk worden, logisch, heel vaak door elkaar gehaald. De boom die hier omschreven wordt, is dus de Haagbeuk.

De belangrijkste verschillen in een notendop:

  1. Fagus sylvatica doet het beter op droge grond, Carpinus betulus heeft liever wat natte grond.

  2. Fagus sylvatica krijgt eetbare nootjes, de Carpinus betulus niet.

  3. Carpinus betulus - haagbeuk groeit sneller.

  4. Fagus sylvatica krijgt zijn nieuwe blad ca. eind april, Carpinus betulus - haagbeuken komen al eind maart begin april uit.

  5. Carpinus betulus houdt 's winters ook wel wat van het bruine blad vast maar niet zoveel als Fagus sylvatica.

  6. het blad van Fagus sylvatica heeft een gegolfde bladrand, die van Carpinus betulus is scherp dubbel gezaagd.

 

Carpinus betulus als boom

De Carpinus betulus kan als boom aangeplant worden. Het is een hele makkelijke, sterke boomsoort en de Haagbeuk groeit dan ook uit tot een grote boom met een vrij ronde kroon als hij de ruimte heeft. Een Haagbeuk die wel in een kleinere tuin aangeplant kan worden is onder andere de Carpinus betulus 'Monumentalis', een traaggroeiende variant die een gedrongen en smalle groeiwijze heeft. Verder kan de Carpinus betulus goed gesnoeid worden, zodat er b.v. een pilaarvorm van gemaakt kan worden, die ook in een kleinere tuin prima kan groeien. 

Een standplaats in de volle grond kan in de zon maar haagbeuken verdragen ook halfschaduw en zelfs schaduw. Iets vochtige grond heeft de voorkeur maar natte voeten worden niet op prijs gesteld omdat de wortels dan gaan rotten.

 

Haagbeuk Carpinus betulus snoeien

Zoals gezegd verdraagt de Carpinus betulus snoei zeer goed. Hierdoor wordt hij in vele gedaantes aangeboden. Bent u op zoek naar een leiboom, blokboom, zuilboom, haag of een hoogstam boom? U zult de Carpinus betulus altijd tegenkomen. De Carpinus betulus laat zich werkelijk naar al uw wensen vormen! Een haag van Haagbeuk snoei je na het eerste groeiseizoen het beste 2 keer per jaar tussen april en half september. Hiermee zorgt u ervoor dat de haag tijdens het groeiseizoen ruimte heeft om jonge takken aan te maken en krijgt u een mooie dichte haag.

 

De carpinus betulus als dichte haag kan dat ?

Carpinus betulus als dichte haag is zeker mogelijk het kan zeker een volle haag worden de jonge planten zijn vaak wat iel maar de planten die u koopt komen uit de volle grond of zijn pot gekweekt.

 

Deze beuk of haagbeuk genoemd krijgt geen nootjes deze kleine nootjes bevinden zich niet bij een Carpinus. De haagbeuk komt als eerst in blad en de haag dient een of twee keer per jaar gesnoeid te worden, in de herfst kleurt hij geel af, net als tegen de haag van Fagus kan ook bij een Carpinus gewoon andere planten geplant worden dus vaste planten of heesters is geen probleem.

 

Haagbeuk carpinus betulus planten

Als u bij Tuinplantenwinkel.nl de haagbeuk als boom koopt, dan wordt deze in pot geleverd. Dit betekent dat de boom een goed wortelgestel heeft en het hele jaar door (behalve bij vorst) aangeplant kan worden; dus ook in de zomermaanden. Let er dan wel op dat de boom bij warme en droge periodes voldoende extra water krijgt. De kluit is dan nog niet voldoende ontwikkeld om voldoende vocht uit de grond te zuigen. Wanneer de haagbeuk Carpinus betulus in het najaar of winter wordt aangeplant, heeft u naar het water geven geen omkijken. Doorgaans is de grond in die periode vochtig genoeg. Daarnaast is de boom dan ook in rust, waardoor hij weinig tot geen vocht en energie nodig heeft.

 

Belangrijk is dat u voor het planten van de boom een ruim plantgat maakt, de grond goed los maakt en zorgt voor een goede bodemverbetering. Hiervoor adviseren we een humusrijke bodem door potgrond of aanplantgrond te mengen met de bestaande grond. Aanplantgrond verrijkt de bodemstructuur en zorgt voor extra voeding voor de boom. Eén of twee boompalen met boomband zorgen ervoor dat de wortels van de boom zich goed kunnen hechten.

 

Als u de Carpinus als haagplanten wilt aanplanten is er veel keuze in maatvoeringen en ze worden door tuinplantenwinkel.nl aan geboden met scherpe prijzen kijk maar naar de mogelijkheden van maatvoeringen 40-60 cm, 60-80 cm, 80-100 cm, 100-125 cm, 125-150 cm, 150-175 cm en 175-200 cm het aantal per strekkende meter geven we per maatvoering aan.

 

Veelgestelde vragen over Carpinus betulus

Is de haagbeuk Carpinus betulus alleen verkrijgbaar als hoogstam boom?

Antwoord: Deze plant wordt ook vaak als (hoge) haag gebruikt. Het hele jaar door kunt u ook haagbeuk kopen in pot en een mooie haag planten. Van november tot maart worden de planten ook op blote wortel geleverd, dan zijn er wat aantrekkelijke prijzen. Kijk op de betreffende productpagina voor meer informatie en het aantal planten per strekkende meter.

 

Hoe hoog wordt Carpinus betulus?

Antwoord: De Carpinus betulus kan zonder snoei uitgroeien tot een mooie boom tot wel 20 m hoogte.

 

Is een haagbeuk wintergroen?

Antwoord: Nee, het blad krijgt eerst een mooie herfstkleur en verdort daarna. Het blad blijft er in een niet te strengen winter wel wat aan zitten maar biedt niet erg veel beschutting of privacy.

 

Online Carpinus betulus kopen bij tuinplantenwinkel.nl

Wij bezorgen alle bestellingen met onze eigen gespecialiseerde bezorgdienst. Nadat de bomen met zorg zijn ingepakt, worden ze met net zoveel zorg bij u afgeleverd. Uw bestelling is dus van A tot Z in handen van een echte specialist. Schade aan de bomen is op deze manier nagenoeg onmogelijk. Wij staan altijd garant voor een goede aflevering en leveren bestellingen door heel Nederland en een groot deel van België.

 

Onze eigen bezorgdienst werkt met een eigen Track & Trace systeem. Op de dag/avond voordat wij uw bestelling komen bezorgen ontvangt u van ons een melding dat wij de bestelling komen brengen.

 

Carpinus betulus afhalen

Naast bezorging kunt u bij het plaatsen van een bestelling ook kiezen voor het afhalen van uw bestelling bij Neutkens Planten- en bomencentrum te Knegsel (Noord-Brabant). Afhalen is altijd gratis; u betaalt dus geen extra kosten. Zodra de bestelling door ons is verzameld en ingepakt, krijgt u van ons een mail dat uw bestelling klaarstaat.

 

U bent natuurlijk ook van harte welkom op onze kwekerij voor direct contact met onze professionele en enthousiaste medewerkers en een heerlijk kopje koffie of thee.

 

Carpinus betulus is een sterke en makkelijke boom

 

Inspiratie Carpinus betulus:

Carpinus heeft dof blad met duidelijke nerven

 

Het blad van de Carpinus is wat doffer en de nerven vallen beter op dan bij het blad van de Fagus. 

Carpinus betulus verliest zijn blad

 

Het blad van de Carpinus valt er in de winter af, wel schiet deze als een van de eerste bomen weer in het blad. 

 

Carpinus betulus is goed te snoeien

 

Carpinus is goed te snoeien in allerlei vormen. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.