Informatie over compost

Compost is een term die eigenlijk iedereen wel kent. De basis van compost is plantmateriaal dat omgezet is in een zwart, los materiaal dat (organische) voeding voor planten bevat. Uit welk plantmateriaal de compost is opgebouwd, kan verschillen. Zo is er bijvoorbeeld het GFT-afval dat bij de meeste milieustraten in Nederland als compost kan worden opgehaald. De compost die op Tuinplantenwinkel.nl wordt verkocht bestaat voor het grootste deel uit champignonmest. Champignonmest bestaat uit gecomposteerd plantmateriaal en gecomposteerde paarden- en kippenmest en is daarmee een ideale combinatie van voedingsstoffen en structuur voor toepassing in de tuin. 

 

Hoe wordt compost gebruikt?

Op Tuinplantenwinkel.nl wordt compost op twee manieren aangeboden. In pure vorm als Siertuinbemesting en vermengd met zwarte grond als Bemeste tuinaarde. Als de bestaande grond in de border goed op hoogte is, kan het beste gekozen worden voor siertuinbemesting. Dit product bestaat puur uit compost, waardoor het aanbrengen van een dunne laag van maximaal 2 cm voldoende is. Vermeng deze laag door de bovenste 10 cm van de grond om zo een groot volume aan kwalitatief goede tuingrond te verkrijgen.

 

Als er niet alleen voeding aan de grond moet worden toegevoegd, maar de border ook opgehoogd moet worden, dan is het beter om voor bemeste tuinaarde te kiezen. Bemeste tuinaarde bestaat voor het grootste deel uit zwarte grond, waaraan een deel compost is toegevoegd. Daarmee kan bemeste tuinaarde direct gebruikt worden. Beter is het om de laag bemeste tuinaarde te vermengen met de bestaande grond die daaronder zit. Op die manier ontstaat er een groot volume aan goede grond en is er geen grens aanwezig tussen de perfecte laag bemeste tuinaarde en de kwalitatief minder goede grond eronder. Wortels van planten zouden anders in de goede grond kunnen blijven hangen en niet naar de minder goede grond eronder doorgroeien. 

 

Compost gebruiken in de moestuin

Mensen met een moestuin gebruiken hun tuinafval vaak om te laten composteren. In het voorjaar wordt deze compost dan gebruikt als organische bemesting in de moestuin. Niet iedereen heeft ruimte in de tuin voor het plaatsen van een compostbak of het maken van een composthoop. In plaats daarvan kan ook siertuinbemesting gebruikt worden. Verspreid in het voorjaar een laagje siertuinbemesting over het oppervlak van de moestuin en spit het daarna om. Ook kan ervoor gekozen worden om telkens een laag siertuinbemesting in de spitvoor te strooien. De compost zit dan wat dieper in de grond verwerkt, maar wordt het jaar erop naar boven gehaald tijdens de nieuwe spitronde. Beide opties zijn prima om toe te passen. Bij het aanplanten van groenteplanten in de moestuin, kan eventueel potgrond voor tomaten en groente (moestuingrond) gebruikt worden. 

 

Compost bestaat volledig uit organisch materiaal en is een goede bodemverbeteraar

 

Inspiratie Compost:

Compost zorgt voor een betere vochthuishouding van de aarde en bevat veel voedingsstoffen

 

Compost bestaat voor 100% uit organische materiaal en zit boordevol voedingsstoffen voor de planten.

Gebruik compost voor het verrijken van uw border en tuin

 

Compost kan worden gebruikt voor het verrijken van aarde in uw tuin of border. Breng de compost aan en vermeng deze door de bovenlaag of strooi de compost uit (mulchen).

 

Strooi de compost uit over de aarde in uw tuin en smeer deze uit met een (blad)hark

 

Met een bladhark of hark kunt u de compost verdelen over de border. Siertuinbemesting kan ook over het gazon worden uitgesmeerd en is een goede bemester.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.