Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over vingergras

Vingergras (Panicum virgatum) is een middelhoog siergras dat, afhankelijk van de cultivar zo'n 100 tot 150cm hoog wordt. Er zijn verschillende sterke en mooie varianten beschikbaar. Vingergras is een siergras met een vrij opgaande groeiwijze en vaak een gele herfstverkleuring. Dit siergras is niet wintergroen. Het loof sterft in de loop van de herfst af. Bij het uitblijven van matige nachtvorst, kan het loof tot in de winter zijn kleur behouden. De kleur van het loof (blad) verschilt per soort.

 

Welke soorten Vingergras zijn er?

Panicum virgatum is de Latijnse benaming van het populaire Vingergras die zijn oorsprong in Noord Amerika heeft.

 

De Panicum virgatum 'Heavy Metal' is door zijn blauwachtige en metaalkleurige glans een van de sierlijkste grassen. In combinatie met de groenblauwe bloemaren die zo'n 120 cm hoog worden, is de Panicum virgatum 'Heavy Metal' een toevoeging aan elke border.

 

Een andere variant van de Panicum virgatum, die juist een glanzende roodbruine kleur heeft, is de Panicum virgatum 'Rehbraun'. De kleur van Panicum virgatum 'Rehbraun' zit al in de naam verstopt, maar toch doet hij deze naam pas eer aan op het moment dat hij bloeit. In het voorjaar zijn de bladeren nog groen, maar in de herfst verkleuren ze mee de bloemaren die aan de Panicum virgatum 'Rehbraun' verschijnen.

 

Een derde soort Vingergras die heel veel terug te zien is in Nederlandse tuinen is de Panicum virgatum 'Northwind'. Deze soort groeit recht omhoog en de zilverwitte pluimen waar deze Panicum virgatum 'Northwind' om bekend staat, worden tot wel 1,5 meter hoog. Panicum virgatum 'Northwind' is net als alle andere soorten Vingergras winterhard, maar niet wintergroen. Hij sterft af en moet in het vroege voorjaar gesnoeid worden. Snoeien kan met een scherpe snoeischaar, maar bijvoorbeeld ook met een scherp en groot mes.

 

Panicum virgatum 'Squaw' is een soort met groene bladeren die in de herfst donkerrood afkleuren. Panicum virgatum 'Squaw' blijft iets lager dan de andere varianten van Vingergras, Panicum virgatum.

 

Panicum virgatum moet niet verward worden met Harig vingergras of Glad vingergras. Dit is namelijk onkruid en wil je liever niet in je tuin hebben.

 

Vingergras planten

Vingergras staat bij voorkeur op een zonnige standplaats. Het kan ook in de halfschaduw uit de voeten, maar dan zal het blad minder mooi afkleuren, en dat is vaak een van de redenen om juist voor een bepaalde variant te kiezen. Een drogere plek is niet erg voor Vingergras. Zorg er wel voor dat er voldoende voeding in de grond aanwezig is, zodat de plant na het zetten zich goed kan ontwikkelen. Dit kan door aanplantgrond te gebruiken tijdens het zetten.

 

Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt. Vooral tijdens warme en droge periodes is dit belangrijk. Dit om te voorkomen dat het kluitje (zeker het eerste jaar na aanplanten) uitdroogt. Panicum virgatum komt zonder extra bescherming de winter door en is ook daarom erg geschikt.

 

Bij elke soort Vingergras geven wij een advies voor het aantal planten per vierkante meter. In de winter is het lastig om een voorstelling te maken van hoe het Vingergras er in volle glorie uit zal zien. Laat u niet afschrikken door de korte steeltjes die uit de pot steken. Eenmaal in de grond zal het Vingergras al snel beginnen te groeien en zullen de planten de border vullen. Wilt u sneller resultaat of de Panicum virgatum aanplanten in een pot of bak? Kies dan voor een groter formaat plant.

 

Hoe kunt u Panicum virgatum snoeien?

Het blad van Vingergras sterft in de winter af. Hij kan na de winter in maart gesnoeid worden. Knip het blad op zo'n 10 tot 15 cm boven de grond af. Als u het dorre silhouet van het Vingergras in de winter niet mooi vindt, kan de plant ook in de winter al voor een deel worden gesnoeid. Knip de plant dan tot op zo'n 30 tot 40 cm boven de grond af en knip het laatste stuk in maart weg. 

 

Vingergras kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Bestel eenvoudig op onze site en wij komen de Panicum virgatum zelf bij u thuis bezorgen. Doordat we dit zelf doen, weten we zeker dat de planten en bomen onbeschadigd en vol groeikracht bij u aankomen. Door op de juiste manier aan te planten, zal het Vingergras snel aangroeien en zijn sierlijkheid tonen.

 

Veelgestelde vragen over vingergras:

Is Panicum virgatum Rehbraun een goede variant van Vingergras?

Panicum virgatum 'Rehbraun' is, net als alle varianten van het Vingergras, een sterke soort. Andere sterken soorten Vingergras zijn Panicum virgatum 'Northwind', Panicum virgatum 'Heavy Metal' en Panicum virgatum 'Prairie Sky'.

 

Hoe hoog wordt Vingergras?

De volwassen hoogte van Vingergras is ongeveer 120 cm. De ene variant wordt iets hoger en een andere blijft net iets lager. Let wel op dat Vingergras, Panicum virgatum in de winter afsterft. Deze siergrassen zijn in het voorjaar dus een tijdje kaal.

 

Hoe Vingergras snoeien?

In de winter of het vroege voorjaar snoei je deze siergrassen tot op zo'n 15 cm boven het maaiveld af voordat het nieuwe blad gaat uitlopen.

 

Hoe breed wordt Vingergras?

Vingergras is een van de siergrassen die een steile opgaande groeiwijze heeft. Ze groeien dus vooral in de hoogte, maar minder in de breedte. De graspol wordt elk jaar iets groter. Door de stijle groeiwijze is Vingergras panicum een siergras dat in elke tuin past. Hij combineert prachtig met andere najaarsbloeiers zoals Sedum Herbstfreude of Herfstasters. Door in dezelfde border ook tuinplanten met andere eigenschappen te gebruiken, ontstaat er een combinatie van tuinplanten waarmee de border het gehele jaar kleur aan de tuin geeft.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.