Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over vingergras

Vingergras (Panicum) is een middelhoog siergras dat, afhankelijk van de cultivar zo'n 100 tot 150cm hoog wordt. Er zijn verschillende sterke en mooie varianten beschikbaar. Vingergras is een siergras met een vrij opgaande groeiwijze en vaak een gele herfstverkleuring. Dit siergras is niet wintergroen. Het loof sterft in de loop van de herfst af. Bij het uitblijven van matige nachtvorst, kan het loof tot in de winter zijn kleur behouden. De kleur van het loof (blad) verschilt per soort.

Welke soorten Vingergras zijn er?

Panicum virgatum is de Latijnse benaming van het populaire Vingergras.

 

De Panicum virgatum Heavy Metal is door zijn blauwachtige en metaalkleurige glans een van de sierlijkste grassen. In combinatie met de groenblauwe bloemaren die zo’n 120 cm hoog worden, is de Panicum virgatum Heavy Metal een toevoeging aan elke border.

 

Een andere variant van de Panicum virgatum, die juist een glanzende roodbruine kleur heeft, is de Panicum virgatum Rehbraun. De kleur van dit siergras zit al in de naam verstopt, maar toch doet hij deze naam pas eer aan op het moment dat hij bloeit. In het voorjaar zijn de bladeren nog groen, maar in de herfst verkleuren ze mee de bloemaren die aan de Panicum virgatum Rehbraun verschijnen.

 

Een derde soort Vingergras die heel veel terug te zien is in Nederlandse tuinen is de Panicum virgatum Northwind. Deze soort groeit recht omhoog en de zilverwitte pluimen waar deze Panicum virgatum om bekend staat, worden tot wel 1,5 meter hoog.

 

Panicum virgatum moet niet verward worden met Harig vingergras of Glad vingergras. Dit is namelijk onkruid en wil je liever niet in je tuin hebben.

Vingergras planten

Vingergras staat bij voorkeur op een zonnige plek. Het kan ook in de halfschaduw uit de voeten, maar dan zal het blad minder mooi afkleuren, en dat is vaak een van de redenen om juist voor een bepaalde variant te kiezen. Een drogere plek is niet erg voor Vingergras. Zorg er wel voor dat er voldoende voeding in de grond aanwezig is, zodat de plant na het zetten zich goed kan ontwikkelen. Dit kan door aanplantgrond te gebruiken tijdens het zetten. Geef wel extra water tijdens warme en droge periodes om te voorkomen dat het kluitje (zeker het eerste jaar na aanplanten) niet uitdroogt. Panicum virgatum komt zonder extra bescherming de winter door en is ook daarom erg geschikt.

 

Bij elke soort vingergras geven wij een advies voor het aantal planten per vierkante meter. In de winter is het lastig om een voorstelling te maken van hoe het vingergras er in volle glorie uit zal zien. Laat u niet afschrikken door de korte steeltjes die uit de pot steken. Eenmaal in de grond zal het Vingergras al snel beginnen te groeien en zullen de planten de border vullen. Wilt u sneller resultaat of de Panicum virgatum aanplanten in een pot of bak? Kies dan voor een groter formaat plant.

Hoe kunt u Vingergras snoeien?

Het blad van Vingergras sterft in de winter af. Hij kan na de winter in maart gesnoeid worden. Knip het blad op zo'n 10 tot 15 cm boven de grond af. Als u het dorre silhouet van het Vingergras in de winter niet mooi vindt, kan de plant ook in de winter al voor een deel worden gesnoeid. Knip de plant dan tot op zo'n 30 tot 40 cm boven de grond af en knip het laatste stuk in maart weg. 

Vingergras kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Bestel eenvoudig op onze site en wij komen de Panicum virgatum zelf bij u thuis bezorgen. Doordat we dit zelf doen, weten we zeker dat de planten en bomen onbeschadigd en vol groeikracht bij u aankomen. Door op de juiste manier aan te planten, zal het Vingergras snel aangroeien en zijn sierlijkheid tonen.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.