Informatie over bijzondere bloembollen

Naast de alom bekende soorten bollen zoals Tulpen, Narcissen, Krokussen, Allium Dahlia zijn er nog vele onbekende soorten. Ook hier klopt het gezegde "Onbekend maakt onbemind"; deze soorten worden vaak overgeslagen omdat men er niet bekend mee is. Vaak zijn het juweeltjes die niet eens zoveel extra aandacht vragen om goed tot zijn recht te komen. 

 

Om welke soorten bijzondere bloembollen hebben we het hier?

De bloembollen die in deze categorie te vinden zijn, zijn allemaal zomerbollen. Een aantal van deze bollen zijn winterhard, maar er zitten ook soorten tussen die in de wintermaanden vorstvrij bewaard moeten worden. Hieronder ziet u hier een overzicht van.

 

Winterharde bijzondere bloembollen zijn:

Anemone coronaria

Camassia

Fritillaria (Kievitsbloem + Keizerskroon)

Iris bollen reticulata & hollandica (Hollandica mag niet te nat staan)

Montbretia bollen (niet te nat)

Amarine (Enigszins winterhard, beschermen met bijvoorbeeld een laag blad tegen strenge vorst)

Crinum (Enigszins winterhard, beschermen met bijvoorbeeld een laag blad tegen strenge vorst)

Nerine (Enigszins winterhard, beschermen met bijvoorbeeld een laag blad tegen strenge vorst)

 

Vorstgevoelige bijzondere bloembollen zijn:

Aronskelk

Bessera

 

Kunnen de bijzondere bloembollen ook in een pot staan?

Dat is zeker mogelijk. Het kan soms zelfs zo zijn dat de bijzondere bloembollen beter in potten dan in de volle grond staan. Tijdens koude periodes kunnen vorstgevoelige soorten makkelijk verplaatst worden naar een vorstvrije plek. Daarnaast kunt u soorten die minder goed met natte omstandigheden overweg kunnen, tijdens regenachtige periodes droog weggezet worden; Bloempotten met goede grond draineren vaak ook goed, zodat ze niet weg kunnen rotten. Ten slotte kunt u de bloempot tijdens de bloei van de bollen een mooie plek op uw terras geven, zodat u het beste kunt genieten van de mooiste bloemkleuren en -vormen!

 

Hebben de bijzondere bloembollen extra aandacht nodig?

De soorten bloembollen uit deze categorie hebben niet meer of minder verzorging nodig dan de gangbare bollen. Als er gelet wordt op de juiste standplaats (zon - schaduw), grondslag (droger, of juist wat vochtiger) en de winterhardheid van de soort, dan kan het niet mis gaan! De verzorging ervan hoeft zeker niet de reden te zijn om ze niet te kiezen. De aparte bloemvorm, kleur & minder bekend zijn met de soorten juist wél! Ook de bloeitijd van bijvoorbeeld de Nerine is bijzonder. Deze soort bloeit aan het eind van de zomer / begin herfst als de meeste bollen en vaste planten al op hun retour zijn. 

 

Zomerbloeiende bloembollen

De zomerbloeiende bloembollen zijn minder bekend dan de soorten die vroeg in het jaar bloeien. Toch zijn een aantal van hen aan populariteit aan het winnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Sierui Allium. Een andere soort die steeds vaker in de tuin te zien is, is de Dahlia. Na een tijdje het imago te hebben gehad dat ze ''oudbollig" waren, zitten ze weer in de lift. Dit hebben ze mede te danken aan de vele variëteiten die er op de markt zijn gekomen. De ene bloem heeft een nog mooier uiterlijk dan de andere. Kies de bloem die jij het mooiste vindt!

 

Voorjaarsbloeiende bloembollen

De meeste voorjaarsbloeiende bloembollen zijn winterhard. Eenmaal aangeplant, kunnen deze in de grond blijven zitten. Hierdoor zijn deze soorten ook geschikt om in het gazon aangeplant te worden. Het mooiste aan deze groep bloembollen is, dat ze hun nieuwe bloemen al vroeg in het voorjaar laten zien. De Sneeuwklokjes krijgen hun klokvormige bloemen soms al in februari. De meeste voorjaarsbloeiers kunnen prima in de volle zon uit de voeten; vroeg in het jaar heeft de zon nog niet zoveel kracht, waardoor elke zonnestraal gewenst is. Toch zijn er ook een aantal van deze voorjaarsbloeiende bloembollen die hun schoonheid ook op een plek in de schaduw kunnen tonen. Wilde hyacinten doen het perfect als onderbeplanting onder bomen. Ook insecten zijn blij met de soorten die al vroeg bloeien.

 

Bijzondere bloembollen planten

Net als bij de bekende bloembollen, zoals tulpen en Blauwe druifjes, worden de bijzondere bloembollen in het juiste jaargetijde aangeplant. De voorjaarsbloeiers worden in het najaar ervoor in de grond gezet. De bekende soorten die in het najaar aangeplant worden, zijn onder andere: Sneeuwklokjes, Hyacinten, Krokussen, Tulpen en Narcissen. Als deze soorten in het najaar in de border worden geplant, zullen ze in de (vroege) lente hun bloemen tonen.

 

De winterharde zomerbloeiende bloembollen worden in het vroege voorjaar aangeplant. Dit zijn de Agapanthus, Anemone coronaria, Camassia en Fritillaria (Kievitsbloem en Keizerskroon). Deze soorten kunnen altijd in de bodem blijven zittten. Naast deze winterharde zomerbollen, zijn er ook zomerbollen die vorstgevoelig zijn. Dit zijn bijvoorbeeld Dahlia's, Gladiolen en Canna. Zet deze soorten pas buiten, als de kans op vorst verdwenen is.

 

Zet elke bol op de juiste diepte. kleine bolletjes worden minder diep geplant dan de grote. Plantinstructies waar de juiste diepte wordt aangegeven, vindt u altijd op de meegeleverde verpakking. Naast de bollen, zijn er ook een aantal winterharde knollen. De Crocosmia is hiervan het bekendste voorbeeld.

 

Bijzonder bloembollen kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Naast de bomen en vaste planten, verkoopt Tuinplantenwinkel ook een uitgebreid assortiment bloembollen. Er is een ruime keuze in soorten, maar ook per soort worden soms diverse variëteiten aangeboden. Zo zijn er verschillende tulpenbollen en dahliaknollen ter koop. Grote bollen zoals Allium worden per stuk verkocht, de kleine bolletjes zitten in verpakkingen van 10 stuks, 25 stuks of soms 50 stuks. We krijgen ook wel eens de vraag of we zaden verkopen. Dit is (nog) niet het geval. Voor bloemzaden en groentezaden kunt u bij een gespecialiseerde collega terecht.

 

 

Veelgestelde vragen over bijzondere bloembollen

Wanneer moet je zomerbloeiende bollen planten?

Antwoord: De zomerbloeiende bloembollen worden in het vroege voorjaar geplant. Let op dat u alleen de soorten aanplant die winterhard zijn. Met de vorstgevoelige soorten, zoals Dahlia's moet u tot half mei wachten.

 

Bestaan er ook biologische bloembollen?

Antwoord: Jazeker. De vraag naar biologische bloembollen neemt met de jaren toe. De biologische bloembollen zijn vrij van chemische middelen. Tijdens de ontwikkeling van de bollen zijn er geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en hebben de producten geen kunstmest gekregen.

 

Wat zijn de mooiste bloembollen?

Antwoord: Deze vraag heeft geen eenduidig antwoord. Er zijn zo ontzettend veel soorten, dat er voor iedereen wel een mooiste bloembol bestaat. Alleen al van de tulpen bestaan duizenden varianten met een grote verscheidenheid aan bloemkleuren (van geel naar roze en paars tot bijna zwart). Bekijk het assortiment aan bollen van Tuinplantenwinkel.nl en gebruik de filters om tot de voor u mooiste soort te komen!

 

Welke bloembollen bloeien het langst?

Antwoord: Je moet er altijd even op wachten tot ze beginnen, maar de Dahlia is wel de topper voor wat betreft langbloeier! Met een beetje geluk bloeien ze door tot ver in oktober. De Dahlia is ook nog eens een goede snijbloem, zodat u lange tijd bossen bloemen uit de eigen tuin kunt halen. Let op dat ze wel voor de eerste echte nachtvorst uit de grond gehaald worden.

 

Welke bloembollen komen elk jaar terug?

Antwoord: De meest bekende bloembollen die jaar na jaar terugkeren zijn de Narcissen, Krokussen, Sneeuwklokjes, Boshyacinten en Blauwe druifjes. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, komen de meeste tulpenbollen het jaar erop niet terug. Soms lukt het nog een jaar extra, maar daarna zul je nieuwe in de tuin moeten planten.

 

Welke bloembollen kun je in de grond laten zitten?

Antwoord: Kort gezegd kunnen de meeste soorten die vroeg in het jaar bloeien, in de grond blijven zitten. In de winter zijn deze bollen al bezig met het vormen van bloemen en bladstelen.

 

Welke bloembollen vermeerderen zichzelf?

Antwoord: Soorten als de Boshyacint, Krokus, Blauwe druifjes en de lage Narcissen zijn goede soorten voor vermeerdering. Deze soorten komen elk jaar in steeds grotere groepen terug.

 

Waar kan ik bloembollen kopen?

Antwoord: Tuinplantenwinkel heeft een groot assortiment aan bloembollen. Houd er rekening mee dat bloembollen niet het hele jaar op voorraad zijn. De voorjaarsbollen zijn van september t/m november verkrijgbaar; de zomerbloeiende bollen zijn er van februari t/m april.

 

Bloembollen zijn er in vele soorten

 

Inspiratie Bijzondere bloembollen:

Bloembollen combineren makkelijk met elkaar en andere planten

 

Bloembollen zijn er in vele soorten en kleuren, bekend zijn bijvoorbeeld de Tulp, Narcis en de Dahlia

Bloembollen plant je met de neuzen omhoog

 

Bloembollen plant je voor bloemenpracht later, zorg dat de neuzen omhoog staan met het poten van de bollen. 

 

De Sierui is een van de geliefste bloembollen

 

De Allium ofwel sierui is een van de meest geliefde bloembollen. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.