Informatie over lavendel

Lavendel is een immens populaire vaste plant die afkomstig is uit de lipbloemenfamilie en ook als kruid gebruikt kan worden. Lavendel staat bekend om zijn heerlijke geur, prachtige bloei en zijn mediterrane uiterlijk. Op Tuinplantenwinkel.nl vindt u meerdere soorten ‘echte' lavendel in het assortiment die oorspronkelijk uit Zuid-Europa afkomstig is. Ondertussen is er bijna geen tuin in Nederland waar geen Lavendel in staat en dit is niet voor niks. De geur van deze plant wordt gebruikt in parfums, wasmiddelen, potpourri, geurige lavendelolie, geurzakjes, luchtverfrissers of geurkaarsen, maar echte Lavendel in uw eigen tuin, terras of balkon is nog steeds wel het best.

 

Het meest toegepast is de Lavandula angustifolia ‘Hidcote'. Dit type is het meest winterhard en krijgt stevige bloemstelen. Ook de Lavandula angustifolia ‘Munstead' is in Nederland echter vaak te zien.

 

Lavendel soorten. Wat is het verschil?

Lavendel bestaat in verschillende soorten. Veel mensen vragen zich af wat precies het verschil is tussen de Lavandula angustifolia ‘Munstead' en de Lavandula angustifolia ‘Hidcote'. Om te beginnen is de ‘Munstead' wat langer en ook iets lichter blauw. Wel is deze variant beter bestand tegen kou en vochtige standplaatsen, waardoor we deze in Nederland iets vaker zien.

 

De Lavendel Hidcote staat bekend om zijn bloei. Zijn witte, roze, paarse of blauwpaarse heerlijke geurende bloemen zijn intens van kleur en de lavendel plant blijft, ook in volle bloei, goed overeind staan. Deze soorten hebben dus allebei hun kenmerkende eigenschappen en u kiest de mooiste.

 

De herkomst

Veel soorten Lavendel vinden hun oorsprong in het Middellandse Zeegebied. Daar groeit de plant op rotsachtige, kalkrijke en droge hellingen. Bij de Oude Grieken en de Romeinen was de plant al mateloos populair vanwege zijn vele goede eigenschappen. De plant staat erom bekend kalmerend en pijnstillend, maar ook ontsmettend te werken.

 

Een lavendelbad was voor de rijke Romeinen een waar genot. Van het Latijnse woord ‘lavare', dat wassen betekent, is de naam dan ook afkomstig. Ook gebruikte men gedroogde lavendel om het huis heerlijk geurend te laten ruiken. Dit kunt u zelf overigens ook doen door lange bloemstengels vóór de bloei af te snijden, deze met een elastiekje vast te binden en vervolgens te drogen te hangen.

 

Lavendel planten en verzorgen 

Voor het klimaat in Nederland zijn maar enkele soorten geschikt. Lavandula is namelijk een echte zonliefhebber. Lavendel groeit het beste op een zonnige standplaats in uw tuin. Dat betekent minimaal vijf uur per dag zon; het liefst in de middag. Staat hij niet in de volle zon? Dan gaat de plant naar het licht toe en dus schuin groeien. Deze plant staat behalve op een zonnige standplaats ook graag op een kalkrijke grond, zoals hij dat van oorsprong gewend is. Geeft u de plant daarom een keer per jaar wat kalk indien u dat nodig acht. Kijk bij de productomschrijving van de verschillende Lavendel soorten naar hoeveel Lavendelplanten wij per vierkante en strekkende meter adviseren. Bij het aanplanten, is gebruik van aanplantgrond ook een aanrader, omdat deze grond ervoor zorgt dat de wortels van de Lavendel sneller groeien en de plant van voedingsstoffen kan voorzien. Dit kunt u ook bereiken door het gebruik van organische meststof. Geef lavendel in warme en droge periodes na het aanplanten voldoende water en zorg in natte periodes voor een goede afwatering en goed doorlatende bodem.

 

Lavendel kunt u overigens zowel in potten als in de grond zetten. Kiest u voor het eerste, houdt u er dan rekening mee dat de plant na een jaar doodgaat omdat zijn wortels in een pot onvoldoende ruimte krijgen. Wilt u meer planten? Dan dienen deze om dezelfde reden dertig centimeter van elkaar af te staan. Deze plant wordt ongeveer 75 centimeter hoog en heeft in de zomer lichtgroene en in de winter grijsgroene bladeren. Wanneer bloeit lavendel? De plant bloeit 's zomers van ongeveer half juni tot half augustus. In een border of een plantvak staat deze vaak tussen de bodembedekkers, maar ook langs een oprit, tegen de gevel van een huis of naast een tuinpad komt Lavendel uitstekend tot zijn recht.

 

Lavendel betovert de tuin met prachtige paarse bloemen die heerlijk geuren bij aanraking.

 

Inspiratie Lavendel:

Tussen de lavendel waan je jezelf bijna in Zuid-Frankrijk

 

Tussen de lavendel waan je jezelf bijna in Zuid-Frankrijk.

 

Lavendel zorgt langs het pad voor een mooie overgang naar de borders

 

Lavendel zorgt langs het pad voor een mooie overgang naar de borders.

 

Geurende lavendel in een pot planten

 

Ook in een verhoogde border komt de lavendelplant goed tot zijn recht.

 

Lavendel snoeien 

Lavendel snoeien is zeker nodig. Een Lavendelplant is eigenlijk een struik, wat betekent dat ze ieder jaar steeds hoger groeien. Ook worden de takken steeds dikker en dichter begroeit als u niet snoeit en dit zorgt ervoor dat het frivole karakter van de Lavendel verloren gaat. De plant wordt er wel sterker van, maar zal er naarmate hij ouder wordt, minder mooi uit gaan zien en ook minder bloemen geven en die maken deze juist zo mooi en geliefd bij insecten en vlinders.

 

Snoei lavendel daarom belangrijk twee keer per jaar. Door goed onderhoud wordt de struik mooi vol! Snoeien zorgt ervoor dat de vorming van nieuwe scheuten onderin de lavendelplant extra wordt gestimuleerd. Als u deze niet bijknipt, blijft Lavendel van binnen eerder vochtig en sterven er mogelijk scheuten af. Uiteindelijk wordt dan de plant kaal van binnen en kunt u ook niet meer diep snoeien. Door de uitgebloeide bloemen van de Lavendel af te knippen, komt er ruimte voor nieuwe bloemen en keert de paarse gloed terug.

Lavandula angustifolia snoeien in de voor- en najaarsperiode

Jonge Lavendel snoeien, doet u eventueel een of twee keer extra het eerste jaar. De plant krijgt dan eerder nieuwe groene scheuten. Een nadeel van de plant is ook dat hij van onderuit snel gaat verhouten en vaak minder mooi bloeit. In het vroege voorjaar (maart/april) snoeit u de planten dan ook zo diep mogelijk terug. Dit kunt u met een gerust hart tot zo'n vijftien centimeter boven de grond doen. Laat u nog wel wat grijs blad aan de takken zitten, anders loopt hij niet meer mooi uit. Wacht u wel tot dat de vorst weg is in het voorjaar, voordat u snoeit.

 

Lavendel goed onderhouden doet u ook door direct na de bloei de uitgebloeide bloemstengels en de bovenste paar centimeters van het blad af te knippen. Dit doet u in de periode van half augustus tot oktober, maar het liefst direct na de bloei omdat  deze dan veel beter in vorm blijft. In deze periode na de zomer knipt u alleen de bloemen weg, want anders zal de lavendel de winter niet overleven. Bloeit de lavendel vanwege een warme nazomer in oktober nog steeds? Dan kunt u hem in het najaar beter niet snoeien, maar dit pas weer in de periode maart-april doen. Als planten net gesnoeid zijn en er nachtvorst optreedt, bestaat namelijk het risico op bevriezing.

Insecten en vlinders

Lavendel behoort al jaren tot de meest geliefde tuinplanten en dat is niet zo vreemd. Zijn heerlijk geurende bladeren en bloemen én zijn kleuren geven uw tuin een flinke extra. De prachtige, doorgaans paarse kleur van deze plant is bovendien een kleur die niet alleen u als tuinbezitter weet te bekoren. Ook hommels en bijen zijn gek op de plant. Een heerlijk tafereel om naar te kijken en bovendien verwelkomt u zo ook nog eens zeer nuttige insecten in uw tuin. 

 

Lavendel is een ontzettend veelzijdige plant en behalve het sieren en heerlijk doen geuren van uw tuin komt hij met nog een groot voordeel. Terwijl nuttige insecten zoals bijen door de plant worden aangetrokken, laat ongedierte zoals bladluis zich er juist door wegjagen. Niet voor niets wordt lavendel dan ook vaak aanbevolen als natuurlijke preventie tegen ongedierte. Behalve de bladluis wordt ook een mug totaal niet vrolijk van de geur van lavendel. Zo helpt deze plant u ook om op warme zomeravonden ongestoord buiten te kunnen zitten. Lavendel houdt van insecten en insecten houden van lavendel.

Lavendel kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Wilt u Lavendel kopen om te genieten van zijn prachtige paarse kleur en heerlijke geur? Tuinplantenwinkel.nl levert uw lavendelplanten in pot. U kunt lavendel het hele jaar door planten en bestellen. Nadat u heeft besteld, worden de planten zorgvuldig verzameld. Wij zorgen voor een snelle bezorging of kunt u de bestelde lavendel ophalen bij ons plantencentrum. Bij ons Lavendel kopen, heeft als voordeel dat u de hele tuin aan kunt planten met bijpassende bomen en planten uit onze webshop. Wij komen de Lavendel altijd zelf bij u thuis bezorgen, omdat we er zeker van willen zijn dat de Lavendel planten onderweg van ons plantencentrum naar uw tuin niet beschadigen of uitdrogen. 

Franse lavendel en alternatieven

Franse lavendel, ook wel bekend als Lavendel stoechas of Lavandula stoechas, is een prachtige plant met zijn kenmerkende bloemen en heerlijke geur. Helaas is deze lavendelsoort niet geschikt voor de Nederlandse tuin, omdat hij gevoelig is voor vorst. Engelse lavendel zoals de Lavendel Lavandula angustifolia Hidcote en Munstead zijn beter geschikt voor Nederlandse omstandigheden en worden ook wel als gewone lavendel omschreven. Deze lavendelsoorten hebben bovendien als voordeel dat ze een lange bloeiperiode hebben, wat zorgt voor een langdurige bloemenpracht in uw tuin.

 

Lavendel Hidcote is vanwege zijn compacte manier van groeien bij uitstek om een haagje te vormen, terwijl Lavendel Munstead iets hoger wordt en daarom perfect is voor in borders. Kortom, hoewel Franse lavendel niet in ons assortiment zit, hebben wij met Lavendel Munstead en Hidcote twee prachtige alternatieven in huis. Ook Lavendel Lavandula angustifolia 'Dwarf Blue' of Lavendel Lavandula angustifolia 'Edelweiss' met witte lavendelbloemen zijn een goede keus voor een Nederlandse of Belgische tuin. 

 

Video's over Lavendel:

 

 

 

Lavendel is er in verschillende soorten. Wat is het verschil tussen de Lavandula angustifolia 'Munstead' en de Lavandula angustifolia 'Hidcote'?

 

 

 

Gebruik bij het planten in een pot of in de volle grond potgrond. Vermeng de potgrond in de volle grond met de aanwezige aarde.

 

 

 

Met dezelfde bladkleur is de Festuca glauca 'Intense Blue' een geweldige combinatie met de Lavendel.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.