Informatie over lavendel

Lavendel is een immens populaire tuinplant die afkomstig is uit de lipbloemenfamilie en ook als kruid gebruikt kan worden. Lavendel staat bekend om zijn heerlijke geur, prachtige bloei en zijn mediterrane uiterlijk. Op Tuinplantenwinkel.nl vindt u meerdere soorten ‘echte’ lavendel in het assortiment die oorspronkelijk uit Zuid-Europa afkomstig is.

 

Het meest toegepast is de Lavandula angustifolia ‘Hidcote’. Dit type is het meest winterhard en krijgt stevige bloemstelen. Ook de Lavandula angustifolia ‘Munstead’ is in Nederland echter vaak te zien.

Lavendel soorten. Wat is het verschil?

Lavendel bestaat in verschillende soorten. Veel mensen vragen zich af wat precies het verschil is tussen de Lavandula angustifolia ‘Munstead’ en de Lavandula angustifolia ‘Hidcote’. Om te beginnen is de ‘Munstead’ wat langer en ook iets lichter blauw. Wel is deze variant beter bestand tegen kou en vochtige standplaatsen, waardoor we deze in Nederland iets vaker zien.

 

De Lavendel Hidcote staat bekend om zijn bloei. Zijn witte, roze, paarse of blauwpaarse bloemen zijn intens van kleur en de lavendel plant blijft, ook in volle bloei, goed overeind staan. Deze lavendel soorten hebben dus allebei hun kenmerkende eigenschappen en u kiest de mooiste

De herkomst van Lavendel

Veel soorten Lavendel vinden hun oorsprong in het Middellandse Zeegebied. Daar groeit de plant op rotsachtige, kalkrijke en droge hellingen. Bij de Oude Grieken en de Romeinen was de plant al mateloos populair vanwege zijn vele goede eigenschappen. Lavendel staat erom bekend kalmerend en pijnstillend, maar ook ontsmettend te werken.

 

Een lavendelbad was voor de rijke Romeinen een waar genot. Van het Latijnse woord ‘lavare’, dat wassen betekent, is de naam van de lavendel dan ook afkomstig.  Ook gebruikte men gedroogde lavendel om het huis lekker te laten ruiken. Dit kunt u zelf overigens ook doen door lange bloemstengels vóór de bloei af te snijden, deze met een elastiekje vast te binden en vervolgens te drogen te hangen.

Lavendel planten en verzorgen 

Voor het klimaat in Nederland zijn maar enkele soorten geschikt. Lavandula is namelijk een echte zonliefhebber. Geeft u deze tuinplant dus een zonnige plaats in uw tuin. Dat betekent minimaal vijf uur per dag zon; het liefst in de middag. Staat hij niet in de volle zon? Dan gaat de plant naar het licht toe en dus schuin groeien. Deze plant staat behalve op een zonnige plaats ook graag op een kalkrijke grond, zoals hij dat van oorsprong gewend is. Geeft u de plant daarom een keer per jaar wat kalk indien u dat nodig acht.

 

Lavendel kunt u overigens zowel in pot als in de volle grond zetten. Kiest u voor het eerste, houdt u er dan rekening mee dat de plant na een jaar doodgaat omdat zijn wortels in een pot onvoldoende ruimte krijgen. Wilt u meer Lavendel planten? Dan dienen deze om dezelfde reden dertig centimeter van elkaar af te staan. Deze plant wordt ongeveer 75 centimeter hoog en heeft in de zomer lichtgroene en in de winter grijsgroene bladeren. De plant bloeit ’s zomers van ongeveer half juni tot half augustus.

Lavendel snoeien 

Wanneer Lavendel snoeien het beste kan, leest u hier. Lavendelplanten zijn eigenlijk struiken, wat betekent dat de planten ieder jaar steeds hoger groeien.  

 

Het is daarom belangrijk deze twee keer per jaar goed te snoeien. Door goed onderhoud worden de planten mooi vol! Snoeien zorgt ervoor dat de vorming van nieuwe scheuten onderin de lavendelplant extra wordt gestimuleerd. Als u deze niet bijknipt, blijft Lavendel van binnen eerder vochtig en sterven er mogelijk scheuten af. Uiteindelijk wordt de plant dan kaal van binnen en kunt u ook niet meer diep snoeien.

Snoeien in de voor- en najaarsperiode

Jonge Lavendel snoeien, doet u eventueel een of twee keer extra het eerste jaar. De plant krijgt dan eerder nieuwe groene scheuten. Een nadeel van de plant is ook dat hij van onderuit snel gaat verhouten en vaak minder mooi bloeit. In het vroege voorjaar (maart/april) snoeit u de planten dan ook zo diep mogelijk terug. Dit kunt u met een gerust hart tot zo’n vijftien centimeter boven de grond doen. Laat u nog wel wat grijs blad aan de takken zitten, anders loopt hij niet meer mooi uit. Wacht u wel tot dat de vorst weg is in het voorjaar, voordat u snoeit.

 

Ook direct na de bloei snoeit u de uitgebloeide bloemstengels weg en snoeit u de bovenste paar centimeters van het blad. Dit doet u in de periode van half augustus tot oktober, maar het liefst direct na de bloei omdat de lavendel dan veel beter in vorm blijft. In deze periode na de zomer knipt u alleen de bloemen weg, want anders zal de lavendel de winter niet overleven.  Bloeit de lavendel vanwege een warme nazomer in oktober nog steeds? Dan kunt u hem in het najaar beter niet snoeien, maar dit pas weer in de periode maart-april doen.  Als planten net gesnoeid zijn en er nachtvorst optreedt, bestaat namelijk het risico op bevriezing.

Insecten en vlinders

Lavendel behoort al jaren tot de meest geliefde tuinplanten en dat is niet zo vreemd. Zijn aromatische bladeren en bloemen én zijn kleuren geven uw tuin een flinke extra. De prachtige, doorgaans paarse kleur van deze plant is bovendien een kleur die niet alleen u als tuinbezitter weet te bekoren. Ook vlinders, hommels en bijen zijn gek op de plant. Een heerlijk tafereel om naar te kijken en bovendien verwelkomt u zo ook nog eens zeer nuttige insecten in uw tuin. 

 

Lavendel is een ontzettend veelzijdige plant en behalve het sieren en heerlijk doen geuren van uw tuin komt hij met nog een groot voordeel. Terwijl nuttige insecten zoals vlinders en bijen door de plant worden aangetrokken, laat ongedierte zoals bladluis zich er juist door wegjagen. Niet voor niets wordt lavendel dan ook vaak aanbevolen als natuurlijke preventie tegen ongedierte. Behalve de bladluis wordt ook een mug totaal niet vrolijk van de geur van lavendel. Zo helpt deze plant u ook om op warme zomeravonden ongestoord buiten te kunnen zitten.

Lavendel kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Wilt u Lavendel planten kopen om te genieten van zijn prachtige paarse kleur en heerlijke geur? Tuinplantenwinkel.nl levert uw lavendelplanten in pot. U kunt lavendel het hele jaar door planten en bestellen. Nadat u heeft besteld, worden de planten zorgvuldig verzameld. Binnen de aangegeven levertijd na uw aankoop wordt de bestelling bij u thuis bezorgd of kunt u deze ophalen bij ons plantencentrum. U kunt veilig en snel Lavendel kopen bij Tuinplantenwinkel.nl. Dus bestel direct je lavendel plant

 

Lavendel betovert de tuin met prachtige paarse bloemen die heerlijk geuren bij aanraking.

 

Inspiratie Lavendel:

Tussen de lavendel waan je jezelf bijna in Zuid-Frankrijk

 

Tussen de lavendel waan je jezelf bijna in Zuid-Frankrijk.

Lavendel zorgt langs het pad voor een mooie overgang naar de borders

 

Lavendel zorgt langs het pad voor een mooie overgang naar de borders.

 

Ook in een verhoogde border komt de lavendel goed tot zijn recht

 

Ook in een verhoogde border komt de lavendelplant goed tot zijn recht.

 

Video's over Lavendel:

 

 

Lavendel is er in verschillende soorten. Wat is het verschil tussen de Lavandula angustifolia 'Munstead' en de Lavandula angustifolia 'Hidcote'?

 

 

Gebruik bij het planten in een pot of in de volle grond potgrond. Vermeng de potgrond in de volle grond met de aanwezige aarde.

 

 

Met dezelfde bladkleur is de Festuca glauca 'Intense Blue' een geweldige combinatie met de Lavendel.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.