Informatie over camelia's

Buiten de Rhododendron zijn er maar weinig wintergroene heesters die rijk bloeien. Het is goed zoeken naar wintergroene struik die in de buurt komt bij de bloemenpracht van een Rhododendron. Des te bijzonder is de Camelia, die misschien nog wel kleurrijker is dan de Rhododendron. Camelia is een struik met bloemen in voorjaar of najaar. De hoogte ligt tussen de 1 en 3 meter maar de planten zijn over het algemeen goed te snoeien en dus ook geschikt om laag te houden.

 

Een Camelia houdt van een zure grond. Door tuinturf rondom de voet van de Camellia toe te voegen, wordt een zure bodem verkregen. Een herhaling van deze turfgift zorgt voor het behoud van de zure bodem. Zowel de Camellia japonica soorten als de winterharde herfstbloeiers houden van deze zure grond.

 

Camellia japonica en Camellia sansanqua

De roos van het voorjaar, dat is een naam die niet zou misstaan voor de Camelia japonica. De grote roosachtige bloemen die deze plant in het vroege voorjaar toont, maken de plant tot een ultieme eyecatcher. De werkelijk schitterende bloemen geven de Camelia Camellia zelfs iets Mediterraans. Dit tropische uiterlijk heeft geen gevolgen voor de winterhardheid, want hij verdraagt strenge vorst. De Camellia japonica wordt ook wel Japanse roos genoemd en is daarmee ook de meest bekende camelia in het assortiment. De bloemkleuren lopen erg uiteen; er zijn roze, rode, witte en tweekleurig bloeiende variëteiten.

 

Deze tuinplant voelt zich het beste thuis op een beschut plekje in de tuin. Hoewel de plant opzich goed tegen strenge vorst kunnen, zijn de bloemknoppen niet helemaal winterhard en wat gevoelig voor een late strenge nachtvorst. De meeste soorten Camelia's japonica bloeien van februari tot mei.

 

Naast de Camellia japonica is er de Camellia sansanqua. De sasanqua, ofwel herfstcamelia, begint in november al te bloeien en gaat daar soms mee door tot aan het voorjaar. Dan moet het wel niet te hard vriezen want ook deze knoppen kunnen wegvriezen. Wat bijna niemand weet, is dat de herfstbloeiende camelia ook heerlijk geurt. De groei van de herfstcamelia is wat ijler dan die van de japonica. Deze Camelia heeft kleinere bloemen en bladeren dan de Camellia japonica.

 

Camelia snoeien, en Camelia planten

Wanneer u Camelia gaat planten, let er dan op dat de juiste standplaats belangrijk is. Camelia Camellia staat bij voorkeur op een beschutte plek met lichte schaduw. Een plek waar de vroege ochtendzon komt, is perfect voor deze heester. Deze heester houdt daarnaast van een licht zure, humusrijke grond. Als de grond niet voldoende zuur is, kan er aan het plantgat tuinturf worden toegevoegd. Zorg dat er het eerst jaar na aanplant voldoende vocht bij de kluit komt. De Japanse roos heeft het liefst regenwater (of ontkalkt water), maar als dit niet lukt, is leidingwater ook prima.

 

Zolang de Camelia Camellia niet te groot wordt, is snoeien van de struik niet nodig. Eventueel kunnen lange takken van de struiken weggeknipt worden. Snoei na de bloei, dan maakt de Camelia nog hetzelfde jaar nieuwe scheuten.

 

Als de Camelia beschut staat tegen de koude wind in te winter, dan is deze wintergroene struik goed winterhard. Eventueel kunnen de oppervlakkig groeiende bovenste wortels van de Japanse roos beschermd worden tegen strenge vorst door een dikke laag bladeren of een ander ademend materiaal rondom de voet van de Camelia aan te brengen.

 

Camelia bemesten

De Camelia camellia staat bij voorkeur in de volle grond, het liefst humusrijk. Voor een rijkere bloei met grote bloemen, geeft u de Camelia een of twee keer per jaar kaliumrijke mest. Ook een organische meststof in de vorm van bijvoorbeeld Culterra of Koemestkorrel zorgt ervoor dat de plant een rijkere bloei geeft.

 

Camelia assortiment bij Tuinplantenwinkel.nl

Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u een ruim assortiment camelia planten. Beide soorten zijn een aanwinst voor iedere tuin. Het zijn mooie heesters, gehouden als groep of solitair. Onze camelia's zijn van de beste kwaliteit. Deze tuinplant houdt van een vochthoudende bodem. Bij het planten van camelia's is het dan ook aan te raden tuinturf te gebruiken. Doorgaans zijn de meeste planten beschikbaar tussen september en maart. In late lente en zomermaanden is het assortiment vanwege de slechte leverbaarheid kleiner of tijdelijk niet leverbaar.

 

Veelgestelde vragen over Camelias:

Wanneer de uitstekende takken van de Camellia japonica snoeien?

Antwoord: Nadat de Camelia Camellia gebloeid heeft, komen er nieuwe groeischeuten aan de plant. Soms groeien deze takken zo hard, dat ze steeds verder uit gaan buigen. Snoeien van deze uitstekende takken kan tijdens het groeiseizoen gebeuren nog voordat zich nieuwe bloemknoppen ontwikkelen. Kijk van tevoren altijd waar de zijtakken heen groeien. Als ze niet in de weg hangen, of een andere heester niet hinderen, dan mogen ze gerust blijven zitten.

 

Is de theestruik Camellia sinensis ook winterhard?

Antwoord: Hoewel de Camellia sinensis in ons land niet zo bekend is, is het wel een winterharde Camelia. Van de lange bladeren van deze camelia soorten wordt thee getrokken. Een andere onbekende en nagenoefgonverkrijgbare soort is de Camellia oleifera. Ook deze soort is aardig winterhard. Het is een soort waarvan de zaden verwerkt worden tot kostbare olie die vol anti oxidanten zit.

 

Wat is de beste plaats voor een camelia?

Antwoord: Lichte schaduw is de allerbeste standplaats voor een Camelia. Door de Japanse roos op een beschutte plek te zetten, zorg je ervoor dat de struik geen vorstschade oploopt.

 

Hoe vaak bloeit een camelia?

Antwoord: Een Camelia Camellia bloeit eenmaal per jaar. De eerste bloemen van de Camellia japonica verschijnen in maart aan de struik. De Herfstbloeiende Camelia struik bloeit vanaf november.

 

Kan een camelia in de volle zon?

Antwoord: Nee, Een Camelia staat bij voorkeur in de half schaduw. Weinig hete zomerzon op de bladeren houdt de struik mooi.

 

Camelia verzorging, is dat moeilijk?

Antwoord: Een Camelia verzorgen is niet moeilijk. Deze struiken hebben weinig onderhoud nodig. In de herfst geef je de plant een turfgift rondom de voet van de plant. Dit houdt de zure bodem op peil. Daarnaast is snoei nagenoeg niet nodig. Zorg dat struiken in pot voldoende water krijgen en dat ze na een aantal jaar worden overgepot in een grotere pot en op tijd een keer voeding krijgen. Op die manier blijft de struik gezond.

 

In het voorjaar zijn de bloemen van een camelia niet te missen. Deze rood bloeiende variant steekt prachtig af tegen het donkergroene blad

 

Inspiratie Camelia's:

Camelia's bloeien over het algemeen zeer rijk maar hebben in hun jonge jaren soms nog wat tijd nodig

 

Deze roze bloeiende Camellia japonica bloeit zeer rijk. Vooral op latere leeftijd is de bloei bij camelia's gegarandeerd. De knoppen komen één voor één open wat zorgt voor een vrij lange bloeitijd.

De camellia japonica is een echte voorjaarsbloeier.

 

De Camellia japonica 'Barbara Morgan' bloeit in het vroege voorjaar. Omdat de knoppen zouden kunnen bevriezen bij een late nachtvorst is het belangrijk dat de plant enigszins beschut staat.

 

In de herfst komt de herfstcamelia tevoorschijn

 

Met iets kleinere, vaak half gevulde bloemen heeft de Camellia sasanqua een wat meer natuurlijke uitstraling en zorgt hij voor bloei in de overgang van herfst naar winter; erg bijzonder!

 

Video's over Camelia's:

 

 

 

In deze video vertellen we in het kort de verschillen tussen Camellia japonica en Camellia sasanqua.

 

 

 

Deze Nandina domestica is prachtig te combineren met de camelia. De plant houdt van dezelfde standplaats en zorgt met zijn bladeren voor een leuk contrast.

 

 

 

Camelia's houden van een humusrijke en iets zurige bodem. Wij raden daarom aan om tuinturf te gebruiken bij het planten in de tuin. Als u de plant in een pot wilt plaatsen kunt u het beste potgrond gebruiken.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.