Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over vetkruid

Vetkruid is een laagblijvende vaste plant met kleine, wasachtige bladeren, die regendruppels opnemen. De tuinplant kan daardoor goed tegen langere, droge periodes. De bladeren verkleuren ieder seizoen en krijgen in de zomer lage bloemen, die langdurig kunnen bloeien en vlinders, hommels en bijen aantrekken. Vetkruid of Sedum is daardoor een gewilde tuinplant voor onderhoudsarme tuinen en wordt vaak toegepast als “opvuller” tussen stenen, tegels en muurtjes. Vetkruid is ook uitermate geschikt als dakbedekking door zijn isolerend vermogen: koelte in warme zomers en warmte in de koude winter. Bovendien wordt zo extra CO2 uit de lucht gehaald. Daarnaast geven deze vetplanten een groen dak. Deze groene daken geven een natuurlijke uitstraling aan bijvoorbeeld een tuinhuis of schuurtje

 

Vetkruid en andere sedum planten

Er zijn vele soorten vetkruid, maar er zijn nog veel meer soorten Sedumplanten met uiteenlopende toepassingsmogelijkheden. Vetkruid planten zijn geschikt als bodembedekker aan de rand van de borders. Ook kan Vetkruid in rotstuinen een plek krijgen. Ze kunnen op een drogere plek uit de voeten; het zijn een soort vetplanten die een voorraad water opslaan.

 

De hogere soorten sedum worden Hemelsleutel genoemd. Deze vaste plant is een graag geziene gast in de borders van de tuin. Ook voor in potten op het terras kan deze Sedum worden gebruikt. Alle soorten Sedum staan bij voorkeur op een plek in de zon. Hoe meer zonlicht hoe beter. Teveel vocht vinden deze planten niet prettig. Op Tuinplantenwinkel.nl is het assortiment Sedum uitgesplits in Vetkruid en Hemelsleutel.

 

Vetkruid planten

Vetkruid staat graag in de zon of gefilterd zonlicht in een goed waterdoorlatende, vrij droge bodem en stelt weinig eisen aan de grondsoort. Plant Sedum aan langs muurtjes of rotspartijen of als dakbedekking op daarvoor geprepareerde daken.

 

Vetkruid sedum verzorgen

In zachte winters behoudt Vetkruid zijn bladeren, bij strenge winters verliest de tuinplant zijn bladeren. Knip of hark afgestorven bloemen en bladeren weg en al snel zullen zich nieuwe blaadjes ontwikkelen. Sedum vormt een dicht, bodembedekkend tapijt, waardoor onkruid weinig kans meer heeft.

 

Sedum planten kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Sedum kopen kan makkelijk en snel op onze webwinkel. Tuinplantenwinkel.nl heeft een mooi assortiment aan sedum. Het assortiment is opgesplitst in het laagblijvende Vetkruid en de hogere Hemelsleutel. Voor het groene dak van het schuurtje in uw tuin, hebben we een Sedummat in het assortiment. We kopen Vetkruid in bij een gespecialiseerde kweker.

 

Veelgestelde vragen over Vetkruid:

Is vetkruid winterhard?

Antwoord: Vetkruid sedum planten zijn goed winterhard. Ze kunnen strenge vorst verdragen. Sedum vetkruid is niet wintergroen. In de winter sterven de blaadjes af, waarna er in het voorjaar weer nieuwe uitlopers verschijnen.

 

Kan Sedum in de volle zon?

Antwoord: Nagenoeg alle Sedum planten houden van een plek in de volle zon. Ze kunnen ook aardig tegen droogte, waardoor ze op een zanderige grond vaak ook uit de voeten kunnen. Geef, vooral nieuwe aanplant, tijdens droge en warme periodes een keer extra water.

 

Hoe en wanneer Sedum snoeien?

Antwoord: Sedum sterft in de wintermaanden af. De hogere Hemelsleutel soorten, kunnen in de winter of anders in het vroege voorjaar tot aan de grond worden terug geknipt. Het lage en bodembedekkende Vetkruid heeft nagenoeg geen snoei nodig.

 

Is Sedum wintergroen?

Antwoord: De meeste Sedum soorten zijn niet wintergroen. Een aantal succulenten die voor het Sedumdak geschikt zijn, blijven in de winter wel enigszins groen. Zo houdt u ook in de wintermaanden een groen dak.

 

Wat doe je met uitgebloeide Sedum?

Antwoord: De bloemen van de hoge Sedum soorten (Hemelsleutel) kunnen na de bloeitijd afgeknipt worden, maar ze mogen ook blijven staan tot in de winter. Soms kunnen de uitgebloeide schermbloemen van bijvoorbeeld de Sedum Herbstfreude tijdens een vorstperiode sierwaarde voor de tuin hebben. Een met rijp bedekte bloem geeft een mooie sfeer aan de winterborder.

 

Hoe groot wordt Sedum?

Antwoord: De hoogte van de Sedum is sterk afhankelijk per soort. Vetkruid sedum is een bodembedekkende plant en wordt niet hoger dan zo'n 10 cm. Voorbeelden hiervan zijn de Sedum spurium 'Fuldaglut' en Sedum spurium 'Schorbuser Blut'. Hemelsleutel vetkruid daarentegen is een opgaande vaste plant die ongeveer 50 cm hoog wordt. Voorbeeld hiervan is de Sedum spectabile 'Brillant'.

 

Is Sedum bodembedekker?

Antwoord: Vetkruid sedum planten zijn uitstekende bodembedekkers voor zonnige plekken. Ze vormen een lage en dichte begroeiing. De wortels vormen een dicht pakket, zodat onkruid weinig tot geen kans meer heeft om zich te ontwikkelen.

 

Hoeveel Sedum planten per m2?

Antwoord: Sedum vetkruid wordt dichter op elkaar aangeplant dan de Hemelsleutel. Bij het vetkruid heeft u 9 tot maximaal 11 planten per m2 nodig. Bij de Hemelsleutel zoals de Sedum spectabile Brillant en Sedum Herbstfreude zijn 5 tot 7 planten per m2 al voldoende.

 

Hoe plant je Sedum?

Antwoord: Sedum stelt weinig eisen aan de grond, maar toch is wat goede grond in het plantgat aan te raden. Geef nadat het vetkruid is aangeplant goed water en herhaal dit tijdens periodes van droogte. Sedum houdt niet van natte grond, een goede drainage van de bodem is daarom belangrijk. Harde zware grond is niet ideaal voor Vetkruid.

 

Hoe lang bloeit Sedum?

Antwoord: Vetkruid bloeit in de zomermaanden, terwijl de Hemelsleutel zoals Sedum Herbstfreude later in het jaar bloemen krijgt. De bloeitijd van beide soorten is ongeveer 6 tot 8 weken.

 

Hoe verzorg je Sedum?

Antwoord: Vetkruid heeft weinig verzorging nodig. Zeker de bodembedekkende soorten zullen weinig onderhoud vergen en toch goed groeien. De Hemelsleutel heeft iets meer verzorging nodig. De stengels met uitgebloeide bloemen kunnen na het groeiseizoen afgeknipt worden. Zodra het blad geel verkleurt, kan dit gebeuren. Sedum Herbstfreude is zo'n soort.

 

vetkruid kan worden gebruikt als bodembedekker voor droge grond

 

Inspiratie Vetkruid:

vetkruid is ook erg geschikt voor toepassing als rotsplant

 

Vetkruid voelt zich goed thuis op goed doorlatende grond of tussen stenen. Ze kan gemakkelijk worden toegepast als rotsplant.

 

de meeste vetkruid planten bloeien in de zomer

 

Vetkruid bloeit in de zomer met kleine bloemschermen. De bloemen hebben meestal een roze of rode bloemkleur en blijven ook na de bloei nog even aantrekkelijk. Knip de bloemschermen in de winter af.

 

vetkruid houdt van een zonnige standplaats

 

Vetkruid groeit op schrale grond, maar houdt niet van natte voeten. In de winter kan de plant daardoor soms wegvallen.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.