Informatie over yucca

Yucca doet denken aan een agave of palm. De Nederlandse naam is dan ook Palmlelie. Deze tuinplant heeft harde, puntige, leerachtige, blauwgrijze bladeren zonder stekels die rozetvormig laag bij de grond. De Yucca is er in 2 soorten, Yucca Filamentosa en Yucca rostrata. Alhoewel zijn uiterlijk anders doet vermoeden, is de Palmlelie goed winterhard en blijft hij zijn groene bladeren behouden in de winter. De palmlelie houdt van een drogere zonnige plaats in de tuin. De plant kan een hoogte bereiken van 1 tot anderhalve meter exclusief de bloempluimen. De plant groeit echter uiterst traag in de hoogte.

Yucca planten

Yucca geeft de voorkeur aan de volle zon in een goed waterdoorlatende, liefst wat drogere grondsoort. Plant het liefst in het late voorjaar, zodat de Palmlelie voldoende licht en warmte krijgt om aan te groeien. Maak de grond goed los. Ook de diepere lagen; Yucca maakt dikke wortels. Tuinplantenwinkel.nl adviseert 1 plant per vierkante meter, omdat een volwassen plant nogal wat ruimte inneemt. Maak een plantgat dat iets groter is dan de kluit en meng er eventueel wat aanplantaarde door. Haal de pot van de plant, zet hem in het plantgat en vul aan met de omliggende aarde. Geef daarna water.

Yucca snoeien en onderhouden

Verwijder oude bloemen pas aan het eind van het seizoen, als ze helemaal verkleurd en uitgedroogd zijn. Snoei ze zo diep mogelijk af, natuurlijk zonder de rest van de tuinplant te beschadigen. Jonge planten moeten in strenge winters beschermd worden door een mulchlaag van afgevallen bladeren rond de voet. In het voorjaar pas de dode en uitgedroogde bladeren rond de voet verwijderen; zij vormen in de winter een natuurlijke bescherming tegen te felle kou. Haal alleen die bladeren weg, die gemakkelijk van de plant afscheuren. Op de uitlopende wortels vormen zich nieuwe scheuten; als ze voldoende groot zijn kunt u ze afsteken en opnieuw planten. De bloemen verschijnen vanuit het hart van een bladrozet. Wanneer de bloem afsterft groeit de rozet niet meteen verder. De plant zal echter nieuwe (zij)scheuten ontwikkelen waardoor een nieuw bladrozet wordt gevormd. Bij jonge planten kan dit er even vreemd uit zien omdat de plant lijkt af te sterven.

 

Yucca heeft apart stekelig blad

 

Inspiratie Yucca:

Yucca combineren

 

Yucca komt mooi tot zijn recht al solitair maar ook in de border kan deze toegepast worden. 

Yucca krijgt bloemen

 

Oude Yucca's krijgen grote witte bloemen. 

 

Yucca groeit erg apart

 

Yucca groeit op een bijzondere wijze met het lange puntige blad. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.