U kunt nu ook planten bestellen via onze nieuwe app!

Download voor uw apparaat
Aster | Tuinplantenwinkel.nl

Informatie over aster

De Aster is een heel uitgebreide plantenfamilie. Er zijn twee hoofdsoorten; dat zijn de Zomeraster (Kalimeris in het Latijn) en de Herfstaster die in het Latijn ook Aster genoemd wordt. De Herfstaster is de grootste en meest bekende groep. Asters hebben allemaal een uitbundige bloei. De bloemen van de Aster hebben allemaal een geel bloemhoofdje met daarom heen lintbloemen die per soort een andere kleur hebben, meestal in het kleurenspectrum wit-roze-paars. Daarnaast bestaan er lage asters, maar er zijn ook hogere cultivars. Deze hebben vaak kleinere bloemen dan de laagblijvende soorten. Asters, en vooral de Herfstasters zijn favoriet bij bijen. Heeft u graag bijen in de tuin, of helpt u de bijen graag met het verzamelen van de nectar, dan kunt bijna niet om deze groep planten heen!

Aster snoeien en verzorgen

Asters zijn vaste planten die in de winter afsterven. Na de bloei verdort de plant, waarna dit nog lang overeind blijft staan. In de wintermaanden, of anders uiterlijk in maart kunnen de verdorde plantenresten van de Asters bij de grond worden afgeknipt. De laagblijvende asters zijn goed te scheuren. Lift de planten in de wintermaanden uit de grond en plant ze in verschillende delen weer terug. Geef Asters in het voorjaar een keer organische mest. Dit kan bijvoorbeeld Culterra of koemestkorrel zijn. Het houdt de Aster tuinplanten gezond en dit verkleint weer de kans op meeldauw later in het jaar. 

Naamgeving asters

Nog even een kort stukje over de naamgeving rondom de aster; die is namelijk recentelijk vrij overhoop gegooid. Zo heet de Aster dumosus nu officieel Symphyotrichum dumosum en de Aster divaricatus nu Eurybia divaricata. De namen zijn er niet makkelijker op geworden en in de meeste tuinboeken vindt u nog gewoon de naam Aster. Op Tuinplantenwinkel.nl hanteren we daarom de naam aster nog voor alle soorten.

 

Asters combineren goed in de border

 

Inspiratie Aster:

Herfstborder met aster en andere vaste planten

 

De aster combineert gemakkelijk met bijvoorbeeld Miscanthus en Hortensia.

Witte herfstaster

 

Je hebt witte herfstasters en zomer asters, beide bloeien lange tijd. 

 

Diverse asters gecombineerd

 

Asters zijn onderling ook goed te combineren door de vele soorten en kleuren. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.