Informatie over aster

De Aster is een heel uitgebreide plantenfamilie. Er zijn twee hoofdsoorten; dat zijn de Zomeraster (Kalimeris in het Latijn) en de Herfstaster die in het Latijn ook Aster genoemd wordt. De Asters hebben allemaal een uitbundige bloei. De bloemen van de Aster hebben allemaal een geel bloemhoofdje met daarom heen lintbloemen die per soort een andere kleur hebben; er zijn Asters met roze bloemen, maar ook met een witte of paarse bloem. De bloemen lijken wel een beetje op een ster wordt wel eens gezegd.

 

Vanwege hun bloei in het najaar zijn vooral de Herfstasters favoriet bij bijen en hommels. Heeft u graag bijen in de tuin, of helpt u de bijen graag met het verzamelen van de nectar, dan kunt bijna niet om deze groep planten heen! Ook vlinders zoeken deze vaste plant in het najaar op. In de herfst zijn de meeste bloeiende vaste planten namelijk op hun retour. Andere planten die in het najaar nog bloeien zijn bijvoorbeeld Sedum soorten. Samen met de asters zijn dit een van de langst bloeiende vaste planten in de herfst. Om deze reden zijn bijen en vlinders dol op deze tuin plant.

Naast de Herfst aster en Zomer aster (Kalimeris), is er ook nog de Stokesia. Deze soort wordt in het Nederlands Korenbloemaster genoemd. Als je de bloem van deze aster eens goed bekijkt, begrijp je meteen waarom er voor deze naam gekozen is. Op Tuinplantenwinkel.nl worden de blauwbloeiende Stokesia laevis en witbloeiende Stokesia laevis 'Alba' aangeboden.

 

Herfstaster is de grootste en meest bekende groep. In de meeste borders worden laagblijvende soorten aangeplant. Deze hebben een compacte groeiwijze, waardoor er altijd wel een plekje te vinden is. Geef Asters een zonnige plek (of een plek in de halfschaduw) in de border. Een plekje in de volle zon laat de plant uitbundig bloeien! Asters houden verder van goed doorlatende grond.

 

Aster snoeien in het vroege voorjaar

Asters zijn vaste planten die in de winter afsterven. Na de bloei verdort de plant, waarna dit nog lang overeind blijft staan. In de wintermaanden, of anders uiterlijk in maart kunnen de verdorde plantenresten van de Asters bij de grond worden afgeknipt. Aster snoeien is daarmee niet ingewikkeld. De laagblijvende asters zijn goed te scheuren. Lift de planten in de wintermaanden uit de grond en plant ze in verschillende delen weer terug. Geef Asters in het voorjaar een keer organische mest. Dit kan bijvoorbeeld Culterra of koemestkorrel zijn. Het houdt de Aster tuinplanten gezond en dit verkleint weer de kans op meeldauw later in het jaar. 

 

Naamgeving asters

Nog even een kort stukje over de naamgeving rondom de aster; die is namelijk recentelijk vrij overhoop gegooid. Zo heet de Aster dumosus nu officieel Symphyotrichum dumosum (Symphotrichum dumosum 'Profossor Anton Kippenberg') en de Aster divaricatus nu Eurybia divaricata. De namen zijn er niet makkelijker op geworden en in de meeste tuinboeken vindt u nog gewoon de naam Aster. Op Tuinplantenwinkel.nl hanteren we daarom de naam aster nog voor alle soorten, zoals Aster alpinus en Aster novi belgii.

 

Veelgestelde vragen over Aster:

Is de aster een vaste een vaste plant?

Antwoord: Jazeker; de Aster behoort tot de groep van de vaste planten. Dit geldt voor zowel de Herfstasters als de zomerasters.

 

Kunnen asters in de zon?

Antwoord: Zowel de Herfstaster als de zomer aster staan bij voorkeur in de volle zon. Een zonnige standplaats bevordert de bloei en dit trekt vlinders en bijen naar uw border. Een plek in de halfschaduw kan ook prima. Het kan zijn dat er dan iets minder bloemen aan de plant komen te staan.

 

Hoe lang bloeit een aster?

Antwoord: Afhankelijk van het weer geeft een aster een week of 6 tot 8 bloemen. De bloemkleur varieert per type Aster. Aster novi belgii bijvoorbeeld wordt wat hoger, de Aster alpinus is een van de laagblijvende soorten. Deze plant bloeit ook al eerder in het jaar. De Aster novae angliae 'Purple Dome' geeft onzettend veel paarse bloemen en is samen met zijn vrij compacte groeiwijze een aanrader voor elke zonnige border!

 

Is de aster winterhard?

Antwoord: Ja, een Aster is winterhard. Zowel de zomeraster als de herfstaster zijn prima bestand tegen de Nederlandse winters. De plant sterft in de wintermaanden af. Nadat de herfstaster in de herfst is uitgebloeid, begint hij dor te worden. Vaak zie je dat er dan meeldauw in de plant komt, maar dit geeft niks. Knip de afgestorven delen in de winter weg.

 

Asters combineren goed in de border

 

Inspiratie Aster:

Herfstborder met aster en andere vaste planten

 

De aster combineert gemakkelijk met bijvoorbeeld Miscanthus en Hortensia.

Witte herfstaster

 

Je hebt witte herfstasters en zomer asters, beide bloeien lange tijd. 

 

Diverse asters gecombineerd

 

Asters zijn onderling ook goed te combineren door de vele soorten en kleuren. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.