Informatie over vaste planten

Vaste planten spelen altijd een belangrijke rol in de tuin. Door de vele verschillende eigenschappen zoals kleur, vorm en bloeitijd zorgen ze voor veel variatie, een hoofdrol is dan ook weggelegd voor de vaste plant. Zo is er ook voor ieder plekje in de tuin, zon of schaduw, droog of nat, altijd wel een geschikte vaste plant te vinden. Vaste planten bloeien voor het merendeel in de zomer, echter zijn er ook vaste planten die het vroege voorjaar opfleuren en juist weer andere die tot laat in het najaar bloeien.

 

In de winter sterven veel vaste planten bovengronds af, om in het voorjaar weer opnieuw uit te lopen, zo bloeien ze jaar op jaar weer rijker en mooier. Juist deze jaarlijkse cyclus maakt de vaste plant zo aantrekkelijk. Ieder seizoen valt er immers weer iets nieuws te ontdekken aan de plant.

 

Vaste planten voor ieder seizoen

Een voorbeeld van een vaste plant die al vroeg bloeit is de Helleborus orientalis (Oosterse kerstroos). Deze tuinplant bloeit soms al vanaf kerstmis tot laat in maart met vertederend mooie bloemen; sneeuw of vorst laat deze vaste plant ongedeerd. Helleborus is goed te combineren met andere vroeg bloeiende planten zoals bijvoorbeeld Pulmoniaria (Longkruid) of Bergenia (schoenlappersplant). Enkele voorbeelden van vaste planten die juist in het najaar bloeien zijn bijvoorbeeld AstersAnemonenCimicifuga ramosa (zilverkaars) en Liriope muscari (Leliegras).

 

Vaste planten kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Uiteraard kunt u deze planten vinden in onze onze Tuinplantenwinkel.nl. We hebben een grote sortering vaste planten in ons plantencentrum, maar natuurlijk kunt u ook erg gemakkelijk vaste planten online kopen en vergelijken in onze webshop. Voor elke plek in uw tuin of border bestaat er wel een geschikte vaste plant. Ook hebben wij een groot assortiment planten voor in de schaduw. Geraniums behoren tot de groep vaste planten. Een echte aanrader is de Geranium ‘Rozanne'.  Rozanne is een echte kampioen te noemen. Ze is momenteel de langst bloeiende geranium die wij kennen, eigenlijk kunnen we wel zeggen dat Rozanne de langst bloeiende plant is van alle vaste planten. Uiteraard kunt u in onze webshop terecht voor nog veel meer vaste planten.

 

Vaste planten aanplanten en onderhouden

Alle vaste planten bij Tuinplantenwinkel.nl worden geleverd in pot. Planten in pot kunt u het gehele jaar door in de volle grond planten met uitzondering bij vorst. Bij het aanplanten van vaste planten is het belangrijk dat de grond goed doorlatend is dit bereikt u door het loswerken van de grond. Voor vaste planten volstaat het meestal om de bovenste 30 cm oftewel 1 spade diep, om te spitten. Nu is ook het moment om grondverbetering toe te passen indien nodig. Meer hierover kunt u lezen bij onze tips voor het aanplanten: Lees hier alles over het aanplanten van vaste planten.

 

Veelgestelde vragen over vaste planten:

Wat zijn goede vaste planten?

Antwoord: Er zijn heel veel verschillende soorten vaste planten die ook voor verschillende doeleinden of kenmerken kunnen worden gebruikt. Daarom is het belangrijk om eerst te kijken waar deze precies moeten komen staan en wat verwacht u dat de planten gaan doen in de tuin. Zoekt u een plant die als bodembedekker uit moet groeien of moet de plant een speciale kleur hebben. Goede vaste planten zijn planten die tegen een stootje kunnen en waar u jaren plezier van kunt hebben. Vaste planten vormen vaak een grootdeel van de beplanting in tuinen. Vaste planten zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren, van paars tot rood en geel. Vaak als planten op de juist plek worden toegepast gedijen deze goed en geven ze veel sfeer tot vaak in de late zomer. Er is eigenlijk niets mooier dan in de tuin te zitten en de bloei te zien waar de vlinders weer op afkomen en van de ene naar dan andere bloem gaan.

 

Wat zijn sterke vaste planten voor buiten?

Antwoord: Het assortiment vaste planten dat bij ons op de website staat is eigenlijk alleen bedoeld voor buiten in de tuin. In dit assortiment vaste planten worden soms enkele kruiden binnen geplaats, de rest is echt voor buiten bedoeld. Alle soorten vaste planten worden in pot geleverd dus niet met kale wortels. In een jaar groeien de planten vaak uit naar de aangegeven hoogte die ze uiteindelijk gaan krijgen. Voor iedere tuin zijn wel vaste planten te vinden, voor bijvoorbeeld in de halfschaduw, of voor een rotstuin, of voor onder bomen. Vaste planten die onder bomen moeten komen staan moet natuurlijk als sterk van zicht zelf zijn. Zorg er voor dat het onkruid niet de overhand gaat krijgen over de planten dus deze dient men tijdig te verwijderen.

 

Welke vaste planten bloeien het hele jaar?

Antwoord: Vaste planten die het hele jaar door bloeien zijn er helaas niet. Maar er is een grote verscheidenheid aan planten die wel een lange bloeiperiode hebben in de loop van het voorjaar, zomer tot najaar. Zoals bijvoorbeeld De Geranium Rozanne, Lavendula soorten, Gaura soorten en vergeet niet dat er veel soorten grassen zijn die lang mooi zijn. De bloei van veel vaste planten is ongeveer 4 tot 7 weken. De vele kleuren geven vaak een bepaalde sfeer in een tuin of borders.

 

Wat zijn makkelijke tuinplanten?

Antwoord: De meeste vaste planten zijn wel makkelijk in gebruik en zijn ook sterk zodat deze vele jaren voor plezier in de tuin zorgen. Veel vaste planten vragen een zonnige standplaats in de tuin. Een zonnige plaats is vaak de makkelijkste plek in de tuin. De meeste vaste planten sterven in de loop van het najaar/winter af. Het is de bedoeling dat deze dan in de loop van het voorjaar weer opnieuw beginnen uit te lopen. Als u de planten uitzoekt en op een goede manier in de tuin zet kunnen wij u garanderen dat het een succes moet worden.

 

Welke bloeiende planten geuren ook?

Antwoord: De meeste vaste planten hebben weinig geur, maar er zijn een paar uitzonderingen natuurlijk. De meeste kruiden geven bloemen maar daarnaast geven ze ook nog geur af van de plant zelf. Zoals bijvoorbeeld Lavandula en Tijm. Enkele vaste planten waar de bloemen van geuren zijn bijvoorbeeld de Cimicifuga en Agastache. Veel vaste planten trekken veel bijen en vlinders aan.

 

Hoe kan men het beste de planten aanplanten?

Antwoord: Het beste kunt u eerst kijken waar u iets wil neer gaan zetten. Dan kunt een keuze gaan maken of de nieuwe planten bijvoorbeeld een kruipende groeiwijze mogen hebben, of het een zonnige plek is of schaduw. Zorg er voordat planten die in de volle zon komen te staan voldoende vocht vast kunnen houden als deze in de grond staan. Dit kan men verbeteren door op de standplaats eventueel de grond te verbeteren met potgrond of aanplantgrond. Aanplantgrond of potgrond mag direct in het plantgat worden gebruikt. De planten die in de border komen staan kunnen vaak goed gecombineerd worden met andere heesters. Geef de vaste planten ieder voorjaar voedingsstoffen bij zodat ze er weer tegen aan kunnen. Tijdens het aanplanten kan men het beste eerst de planten uit zoeken die bij elkaar gezet moeten worden. Als men deze allemaal uitziet ziet men of u er voldoende heeft en/of ze niet te dicht of te ver uit elkaar staan. Alle vaste planten worden in potten gekweekt en dus ook in pot geleverd door ons.

 

Zijn alle vaste planten winterhard?

Antwoord: Niet alle vaste planten zijn even goed winterhard. Een pot waarin vaste planten staan zal namelijk eerder bevriezen als planten die in de volle grond staan. Vaak helpt het om de planten te bedekken met blad. Daarom is het verstandig om het afgestorven bladeren te laten zitten. Dit geeft immers vaak al genoeg bescherming tegen de winter. Snoeien is vaak niet nodig omdat veel vaste planten zelf afsterven. In het voorjaar kan men eventueel het overige blad en stengels terug snoeien indien dit nodig.

 

Vaste planten laten zich eindeloos combineren, bijvoorbeeld in deze vaste planten border met salvia

 

Inspiratie Vaste Planten:

Salvia, Geranium en siergrassen zijn in deze border gecombineerd en vormen een natuurlijk geheel

 

In deze border zijn verschillende soorten Salvia, Geranium en siergrassen met elkaar gecombineerd.

 

Vaste planten zorgen het hele jaar door voor kleur in de tuin

 

Door vaste planten te combineren kunnen borders worden gecreëerd die het vanaf de lente tot diep in het najaar bloeien.

 

Ook aan het einde van het seizoen in de herfst zorgen vaste planten voor kleur

 

Zelfs aan het einde van het seizoen zorgen vaste planten zoals deze asters en sedums nog voor kleur in de tuin.

 

Video's over Vaste Planten:

 

 
 

 

Heuchera is een kleurrijke vaste plant die zowel in de halfschaduw of zon goed groeit.

 

 

 

Naast bloeiende vaste planten zijn er ook tal van siergrassen. Siergrassen laten zich gemakkelijk combineren en zorgen voor een natuurlijke uitstraling van de tuin.

 

 

 

Een ideale plant om te combineren is de Verbena bonariensis met zijn luchtige groeiwijze en eindeloze bloei in de zomer.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.