Informatie over phyllostachys
Phyllostachys zijn de meest imposante bamboeplanten die er zijn. De stengels kunnen een aardige omvang krijgen en een hoogte bereiken van meer dan 3 meter. In Azië kunnen een aantal soorten zelfs reiken tot 10 meter. De bamboe komt van oorsprong voor in een groot gebied van de Himalaya tot Japan. De stengels zorgen samen met het wintergroene blad voor de sierwaarde. Soms hebben de stengels een opvallende kleur zoals geelgroen of zwart. De phyllostachys bamboeplanten zorgen voor privacy in de tuin en creëren beschutte kamers waar het in de zomer heerlijk koel blijft.
Er bestaan veel verschillende soorten. De meest populaire soorten vindt u in het assortiment van Tuinplantenwinkel.nl. Phyllostachys aureau is de meest geplante soort. De plant is goed winterhard en heeft groengele stengels. Daarnaast is er de Phyllostachys nigra met zwarte stengels. Deze soort heeft wel wat bescherming nodig bij zeer strenge vorst (kouder dan -15 graden Celsius). De phyllostachys wordt gekenmerkt door zijn dikke stengels en zijn sterk woekerende karakter. Wilt u de bamboe in een pot houden, dan kan dat mits deze zeer sterk is. Alleen hardhout en beton kunnen weerstand bieden aan de krachtige groei van deze plant.
De phyllostachys aureau
De populaire phyllostachys areau werd al vóór 1870 uit Japan en China geïmporteerd in Europa. De plant draagt de bijnaam ‘gouden bamboe’, wat verwijst naar de kleur van zijn stengels. Alhoewel de jonge stengels nog groen zijn, veranderen deze langzaam in een geelgroene en later goudachtige kleur. Daarbij geldt: des te meer zonlicht, des te meer de stengels verkleuren. De areau is winterhard, maar zijn bladeren kleuren wel bruin onder invloed van wind en temperaturen onder het nulpunt. De beste bescherming geeft u deze plant door hem in gaas of vitrage in te pakken.
De verzorging van de phyllostachys aureau
De aureau heeft sterke stengels die maximaal vijf meter hoog worden. Pas na vier jaar krijgt hij uitlopers. Deze bamboesoort kan zowel in de zon als in halfschaduw worden geplant. Daarbij dient wel opgemerkt te worden, dat deze bamboesoort enorm woekert. Des te hoger de temperatuur, des te sneller de groei van de plant. De uitlopers van de plant zijn zo sterk, dat ze met gemak ook over stevigere barrières heen groeien. Snijdt u daarom de rhizomen in het groeiseizoen af.
De phyllostachys nigra
Behalve de populaire phyllostachys aureau bent u bij Tuinplantenwinkel.nl ook aan het juiste adres voor de nigra variant. Deze bamboesoort dankt zijn naam aan zijn bijna zwarte stengels. Als solitairplant komt hij het beste tot zijn recht. De nigra, oftewel zwarte bamboe, wordt op volgroeide leeftijd vier tot zes meter hoog. Hij groeit in vrijwel elke tuingrond, maar kan vooral zon en een beetje beschutting waarderen. Ook voor de nigra geldt: des te meer zon, des te meer de plant gaat woekeren. Graaft u dus ook deze in een stevige barrière in.
Onderhouden en snoeien
Een nadeel van deze bamboesoort is zoals gezegd dat de wortels flinke uitlopers (rhizomen) maken waardoor de plant sterk kan woekeren. Als u in de tuin wilt genieten van deze prachtige planten is het bijna noodzakelijk om te zorgen voor een goede omsluiting zodat de plant niet door de gehele tuin begint te groeien. Dit kan met wortelbegrenzer. Wortelbegrenzer is een kunststof plaat van 60 centimeter hoogte die de wortels tegenhoudt. De plaat wordt ingegraven rondom de plaats waar de bamboe komt te staan.
Het is belangrijk om de uiteinden goed af te dichten. Dit kan door de twee uiteinden tussen houten of stalen latten te klemmen. Laat u de begrenzer een paar centimeter boven het maaiveld uitkomen dan kunt u jaarlijks controleren of er geen wortels overheen groeien. Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u de wortelbegrenzer kopen per strekkende meter. Het snoeien van de phyllostachys is mogelijk. U kunt dit zelfs tot kort bij de grond doen. Bamboe houdt van compost en organische mest, waarmee u hem vanaf februari kunt voeden. Vermijdt u te allen tijde kunstmest; daarvan gaat de bamboe alleen nog maar harder groeien, wat zijn kwaliteit niet ten goede komt.