Informatie over leipruim

Naast de Lei-Appel en Lei-Peer is er ook een Leipruimenboom. Pruimenbomen groeien wat sneller en onregelmatiger dan appel en peren, maar zijn ook goed te snoeien in een leivorm. Het scherm groeit minder dicht, maar u plukt wel heerlijke vruchten van deze boom in juli of augustus. Dat is ook de voornaamste reden om te kiezen voor de leipruim. Het scherm blijft vrij open en voor het geven van privacy is deze boom minder geschikt.

Er zijn veel verschillende rassen pruimenbomen, maar de meest gemakkelijke rassen zijn zelfbestuivend en behoeven geen ander ras om een goede bevruchting van de bloemen te garanderen. De 'Victoria' en 'Opal' zijn beide gemakkelijk dragende rassen die bovendien zelfbestuivend zijn. De pruimen van 'Victoria' zijn eirond, zeer smaakvol en hebben een aantrekkelijke rood/paarse blos op de zonzijde. De zonzijde kleurt rood tot paars terwijl de schaduwzijde geel/groen blijft. De opal is een meer rood/paarse pruim en geeft wat meer ronde vruchten die daarnaast een paar weken eerder afrijpen in vergelijking tot de victoria leipruim.

 

Leipruim snoeien

Pruimenbomen snoeit u bij voorkeur direct na de oogst. De maanden augustus en september zijn de meest ideale snoeimaanden. Snoei met scherp gereedschap en snoei op een iets koelere dag. De takken van de leipruim kunt u dan inkorten. Knip de nieuwe scheuten hierbij af tot minimaal de helft en soms zelfs meer om de vorm van de leiboom te behouden. Bij veel scheutvorming is het goed om een deel van de takken compleet weg te snoeien. Op die manier dunt u de takken uit en kan meer zonlicht bij de vruchten komen.

 

Leipruim planten

Tuinplantenwinkel.nl levert deze leiboom in pot. U kunt deze boom dus het hele jaar door kopen en planten (mits op voorraad natuurlijk). Geef deze plant een plek in de zon voor de lekkerste vruchten en zorg voor een goed doorlatende bodem. Maak de aarde in het plantgat goed los en voeg wat aanplantgrond toe zodat de plant voldoende voedingsstoffen heeft voor een goede aangroei. Tuinplantenwinkel geeft ook aangroeigarantie op de boom. Zet de kluit nu in het plantgat en zorg dat de bovenzijde ongeveer op gelijke hoogte staat met het maaiveld in uw tuin. Vul nu het gat op met de hiervoor verwijderde aarde (vermeng eventueel nog wat extra aanplantgrond met deze aarde). Druk de aarde stevig aan rondom de kluit en geef daarna een keer stevig water.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.